Praznici nam stižu: Kako će britanska kraljevska porodica proslaviti Božić

Autor:

21.12.2017 12:20

Foto:

Foto:



Uvek nam je zanimljivo da vidimo kako bogati i slavni provode praznike, jer nam se često čini kako su njima ti dani stvarno posebni, zabavni i barem na neki način drugačiji od naših.

Melanija Tramp nedavno je pokazala kako će Bela kuća izgledati tokom ovogodišnje praznične sezone, a kada su sami božićni običaji u pitanju, čini se kako ni njihovi, ma koliko god oni slavni bili, nisu baš previše drugačiji od ostalih.

Modna bajka Melanije Tramp: Dior za savršeno praznično izdanje prve dame (foto)

A kako će praznične dane provodi trenutno najpopularnija porodica na svetu? Naravno, radi se o britanskoj kraljevskoj porodici, koja će ove godine imati nešto malo drugačiji Božić od dosadašnjih. I to zbog jednog jedinog detalja.

Naime, kraljevska porodica će Božić, kao i svake godine, proslaviti u kući u Norfolku, ali će im se tamo ovoga puta pridružiti i verenica princa Harija, Megan Markl, što znači da će biti prekršeno kraljičino pravilo i tradicija koja je važila svih godina do sad. A ta tradicija je značila da proslavi Božića mogu da prisustvuju isključivo članovi porodice, što Megan, pre venčanja sa Harijem, zvanično još uvek nije.

Kraljica Elizabeta: Vreme je za tradicionalne božićne poklone na britanskom dvoru

Za razliku od Bele kuće, kraljevska porodica će svoj dom ukrasiti mnogo skromnije, pa će tako u trpezariji ponovo, kao i prethodnih 30 godina, imati srebrnu veštačku jelku, u kući će biti još jedna velika, prirodna jelka, a na Božićno jutro će svi zajedno otići na misu. Nakon toga sledi obilan ručak, koji se svake godine sastoji od sledećih jela: pečene ćurke sa prilozima kao što su prokelj i šargarepa, salate od škampa ili jastoga i tradicionalni božićni ‘puding’, a nakon jela ostatak porodice zajedno gleda prenos kraljičinog tradicionalnog božićnog govora, prenosi net.hr.

Megan Markl: Venčanica po ukusu mlade i(li) kraljevske porodice

I dok je ručak svake godine isti, božićna večera se menja zavisno od toga šta porodica želi da jede, a jedina neprekinuta tradicija je ta da, na Božić, kuvar koji inače ne ulazi u trpezariju, može slobodno da uđe kako bi porodici poslužio meso, nakon čega mu kraljica Elizabeta II daje čašicu viskija kojom zajedno nazdravljaju. Zatim sledi otvaranje poklona i sve one male praznične radosti, kojih se ni kraljevska porodica, naravno, ne odriče.