Mik Džeger

Ministar rokenrola

Autor:

23.06.2022 15:00

Foto:

Foto:

Tokom 60 godina karijere pevač Rolingstonsa, koji je nedavno dobio virus korona pa je bio primoran da privremeno otkaže turneju ‘Sixty’, bio je više puta hapšen zbog posedovanja i korišćenja droge, spavao je s mnogim poznatim i nepoznatim lepoticama, a iz brojnih ljubavnih veza ima osmoro dece



Dok se oporavlja od virusa korona okružen malom armijom lekara, pevač Rolingstonsa Mik Džeger (78) pravi planove gde će nastaviti slavljeničku turneju “Sixty” kojom bend obeležava 60 godina od osnivanja i prvog koncerta u londonskom klubu The Marquee 12. jula 1962.

“Rolingstonsi su prinuđeni da otkažu za večeras zakazani koncert u ‘Johan Krojf areni’ u Amsterdamu pošto je Mik Džeger pozitivan na kovid. Rolingstonsi iskazuju duboko žaljenje zbog otkazivanja koncerta, ali bezbednost publike, muzičara i ekipe na turneji mora da nam bude prioritet”, saopštili su Stonsi.

Iako se otežano kreće i ima temperaturu, rokenrol veteran uverava sve oko sebe kako će uskoro biti spreman da istrči na binu i nastavi tamo gde je stao. Za jednog 78-godišnjaka Mik je u veoma dobroj kondiciji. Davno odbacivši stereotip rokenrola “seks, droga i alkohol”, uoči turneja intenzivira vežbe sa svojim ličnim trenerom: džogira, diže tegove i posebnu pažnju poklanja svom torzu, na koji je veoma ponosan i koji rado pokazuje na koncertima.

getty

 

Kako pripada grupi stvaralaca čiji uticaj je davno prevazišao okvire muzike i postao sastavni deo pop kulture, o njemu se, zvučaće paradoksalno, sve zna i ne zna ništa. Mada ga mnogi površni poznavaoci smatraju neukrotivim buntovnikom čije se ponašanje ne može predvideti, Džeger je veoma racionalna osoba koja vodi računa o funkcionisanju firme Rolingstons. Ta osobina ga je krasila i u mladosti. Najviše ona je zaslužna što je na vreme naučio koju količinu opijata i alkohola može da podnese njegov organizam a da ne izgubi dostojanstvo.

Koncert ispred ogledala Najbitniju ulogu u životu Majkla Filipa Džegera, rođenog 26. jula 1943, odigrao je njegov otac Bazil Džo Džeger, profesor fizičkog vaspitanja i jedan od pionira košarke u Engleskoj. Liberalan po političkom opredeljenju i životnom delovanju, suprotno konzervativnoj supruzi Evi Ensli Meri, Bazil je vaspitavao sinove, Mika i četiri godine mlađeg Krisa. Među prvima u komšiluku u Dartfordu (Kent) imali su bicikle i televizor, ali su zato morali da budu odgovorni prema školskim obavezama. Koliko mu je otac značio Mik je pokazao 2006. kada je usred velike turneje “A Bigger Bang”, tokom koje su Rolingstonsi posetili i Beograd, prevalio sedam hiljada kilometara kako bi ga posetio u bolnici. Napustio je Las Vegas u jutarnjim satima, doputovao u London, poslednji put stegnuo šaku Bazilu i zatim se vratio u Ameriku kako bi u večernjim satima bio na koncertu.

getty

 

 

Veliki emotivni udarac Džeger je doživeo u avgustu prošle godine kad je preminuo Čarli Vots, jedan od osnivača Stonsa i njegov veoma blizak prijatelj, čija su blaga narav i nenametljiv karakter presudno uticali da bend ostane na okupu, što se posebno odnosi na period od 1985. do 1987. kad Mik i Kit nisu bili u kontaktu i kada su bili posvećeni negovanju solo karijera.

Dok s nestrpljenjem očekujemo oporavak ministra rokenrola od virusa korona i nastavak turneje “Sixty”, svi bismo morali da stavimo prst na čelo i zapitamo se kako neko ko će 26. jula napuniti 79. godinu ima volju, pa onda i snagu, da skače po sceni, peva, komponuje i piše tekstove, dok većina nas negoduje što je toplo u junu ili hladno u januaru i što se svakodnevno suočavamo sa saobraćajnim gužvama. Nije sve u gomili novca koju Mik ima, a mi ne. Nešto je i do nas samih. 

Kompletan tekst pročitajte u novoj Gloriji. 

 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading