Talenat jači od hendikepa: Ljuba Bandović od pete godine ne čuje na levo uho

Autor: Tanja Nikolić

14.01.2022 14:30

Foto: Dalibor Danilović

Foto: Dalibor Danilović

Nedostatak je motivisao glumca Ljubomira Bandovića da bude bolji i odgovornijiGlumac Ljubomir Bandović (45) odmalena je gluv na levo uvo, ali ga taj hendikep nije omeo da izraste u jednog od naših najcenjenijih dramskih umetnika. Nedostatak ga je motivisao da bude bolji i odgovorniji, da svaki pozorišni tekst savlada do perfekcije, jer tokom predstava ne može da računa na pomoć suflera. Dok se amaterski bavio glumom u rodnom Vranju, sam sebi je dao nadimak Mono, a probleme sa sluhom prvi put je primetio kad je imao četiri-pet godina.

Pročitaj i - Ljubomir Bandović: Priroda to idealno uredi - na jednoj strani ti oduzme, a na drugoj doda

- Imao sam pet godina kad sam počeo ujutru da se budim sa zapušenim levim uhom. Tokom dana bi se stanje nekako normalizovalo - otkriva Ljubomir i dodaje: - Spremali smo se da krenemo na more i ocu i majci sam rekao da opet imam problem sa sluhom, a oni su odgovorili da ću na moru plivati i roniti i da će sve biti u redu. Međutim, na moru se situacija nije nimalo popravila, a kad smo se vratili kući, vodili su me kod raznih lekara, prvo u Vranju, onda u Skoplju i na kraju u Beogradu.

Poslednji pokušaj spasavanja sluha na levom uhu bila je poseta čuvenom profesoru Kirilu Haralampijevu na VMA.

Dalibor Danilović

 

- Sećaću se tog imena dok sam živ. Odneli smo mu sve nalaze koji su godinama rađeni, on je ponovo uradio neophodne testove i situaciju mi objasnio na sledeći način: „Znaš sine, kad crkne sijalica, ne možeš da je otvoriš da bi povezao žice unutra, nego moraš da zameniš celu sijalicu. A to je teško izvodljivo“. Naravno, s vremenom sam saznao da je medicina i tehnologija toliko napredovala da postoje načini da se ušni živac, koji mi je oštećen, „popravi“. Odnosno, da se oživi veštačkim putem, što podrazumeva otvaranje lobanje iza uha, da bi se stavio stimulator. Razgovarao sam sa stručnjacima koji su me pitali da li bih to uradio? Rekao sam da ne bih. Ne plašim se toga da mi otvaraju glavu, ali, posle godina provedenih u tišini, bojim se kako ću reagovati ako pročujem na to uvo. Šta ću onda da radim? - pita se Bandović.

 

Komentari. (0)

Loading