Piksijeva magija: Evo kako je motivisao naše fudbalere

Autor:

02.01.2022 20:00

Foto:

Foto:

U kratkom vremenskom roku, za osam meseci, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi promenio je krvnu sliku nacionalnog tima, odveo nas na Svetsko prvenstvo u Kataru i dao nam argument da ponovo znamo da igramo fudbal kao što smo to nekada činili u Montevideu



Da nam je neko u ovo vreme prošle godine rekao kako će se reprezentacija Srbije direktno plasirati na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, verovatno bismo pomislili kako nas taj neko zafrkava ili prosto nema pojma o fubalu. Posle poraza od Škotske u baražu za Evropsko prvenstvo 2020. održanom u 11 država prošlog juna i jula, većina navijača je mislila kako je veća verovatnoća da dobije stan u Beogradu u nagradnoj igri Vlade Srbije “Uzmi račun i pobedi”, iako nije poslala kovertu sa fiskalnim računima, nego da naša reprezentacija vidi emirat na Bliskom istoku. Niko nije verovao u naš reprezentativni fudbal, mada smo, na papiru, imali kvalitetne igrače.

Pročitajte i Srbi osvojili Majami - Marko Jarić ugostio Piksija

Ata Images

 

I onda se desio mart. Došao je Dragan Stojković (56) i promenio sve.

- Naš cilj je da se direktno plasiramo na Svetsko prvenstvo u Kataru. Imamo dobre igrače i nemamo razloga da sebi ne postavimo takav cilj - rekao je Piksi nacionale prilikom prvog obraćanja javnosti s mesta selektora nacionalnog tima Srbije.

PREDAJA NIJE OPCIJA

Osam meseci kasnije Srbija je pobedom protiv Portugala u Lisabonu izborila direktan plasman na svetski fudbalski sajam.

- Iako neki misle da sam mađioničar, ja to nisam - kaže Piksi za Gloriju i pojašnjava: - Čvrsto sam sa obe noge na zemlji, takav sam bio kao igrač, takav sam sada i kao trener. Rekao sam igračima neke stvari. Imali smo zajednički sastanak na kome sam im saopštio šta mislim, želim i osećam. Ja sam čovek inspiracije, ne spremam govore već jednostavno dopustim da me ponese trenutak. Objasnio sam im šta znači nošenje državnog grba na grudima, intoniranje himne i podizanje zastave naše zemlje. Ubeđen sam da su me odlično razumeli. To se, uostalom, i videlo po tome kako su igrali i kako su se ponašali tokom kvalifikacija. Rekao sam im da reč predaja ne sme da postoji u našem rečniku. Poštujemo svakoga, ali najviše nas same. Takođe, napomenuo sam im da nemaju izbor, da moraju da veruju u ono u šta ja verujem.

Pročitajte i Kakav otac takav sin - Piksi predstavio naslednika

Ata Images

 

Malo priče za velika dela, rekli bismo posle svega. Piksi ume i može. I verovatno je u pravu kad kaže da nije alhemičar, da ne može od bižuterije da napravi zlato, ali očigledno ume da podigne samopouzdanje fudbalskim umetnicima koje imamo, a koji su poslednjih godina bili bledi i anemični kao stanovnici Infektivne klinike. Majstor iz Pasi Poljane ima šmeka. Pokupio je fore iz velikog sveta i pokazao kako se autoritet ne gradi širenjem straha i prosipanjem praznih priča sastavljenih od krupnih reči, već isključivo znanjem. Dao nam je nadu da posle 90 godina i Montevidea ponovo možemo sanjati san o osvajanju fudbalskog sveta.

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading