Najmoćnija žena na svetu: Makenzi Skot polovinu imovine daje u dobrotvorne svrhe

Autor:

15.12.2021 12:39

Foto:

Foto:

Književnica Makenzi Skot, bivša supruga vlasnika Amazona Džefa Bezosa, proglašena je za najmoćniju ženu sveta u tradicionalnom izboru magazina Forbes; ona namerava da najmanje polovinu imovine procenjene na 59,2 milijarde dolara pokloni u dobrotvorne svrhe



Magazin Forbes je, kako to čini svake godine, objavio listu 100 najmoćnijih žena sveta, na čijem se prvom mestu nalazi Makenzi Skot (51), bivša supruga vlasnika Amazona Džefa Bezosa. Vest sama po sebi možda ne bi izazvala veliko komešanje među analitičarima tokova novca da Makenzi nije iza sebe ostavila mnoge moćne i bogate dame poput Kamale Haris, Melinde Gejts, kraljice Elizabete II, Kristin Lagard i sveže penzionerke Angele Merkel.

Pročitajte i Tragedija na kraljevskom dvoru - Njen odlazak ostavlja veliku prazninu

Foto: Profimedia

 

Tek kad se malo zagrebe po površini i pročita tekst Forbesove autorke Megi Makgrat, dobija se jasnija predstava o kriterijumima kojim su se rukovodili u magazinu prilikom izbora najmoćnije žene sveta. Oni se mogu svesti na dve reči: bogatstvo i dobročinstvo. Posle razvoda od Bezosa 2019, Makenzi je dobila ogromna finansijska sredstva koja je velikom brzinom počela da distribuira različitim organizacijama u humanitarne svrhe. Njeno bogatstvo je ove godine procenjeno na 59,2 milijarde dolara.

- Pre tri godine Makenzi Skot bila je književnica, supruga i majka četvoro dece koja je pokrenula grupu protiv zlostavljanja, dok je devedesetih pomogla suprugu da pokrene Amazon - navodi Megi Makgrat i nastavlja da predstavlja dostignuća nove šampionke humanosti: - Sve vreme je bila u senci, ali onda se razvela od Džefa Bezosa i dobila četvrtinu udela u Amazonu i odmah obavestila okolinu kako će novac dati u humanitarne svrhe. “Imam neverovatnu količinu novca koju ću podeliti”, rekla je odmah posle razvoda i potpisom se obavezala da će makar polovinu svog bogatstva donirati organizacijama koje se bave zaštitom od nasilja, ekologijom, jednakošću polova i zdravstvom.

Pročitajte i Džefa Bezosa bivša supruga "olakšala" za 36 milijardi dolara - Na šta će Mekenzi potrošiti novac?

Foto: Getty Images

 

 

VELIKO SRCE

Skotova ne samo da je ispunila obećanje nego je to učinila u rekordno brzom roku. Za nešto više od dve godine dala je 8,6 milijardi dolara za 780 organizacija. To je učinila bez velikog tima saradnika, zapravo bez adrese i kancelarije, a do sada nije poznato ima li stalno zaposleno osoblje. Umesto toga, oslanja se na pomoć drugog supruga Dena, istraživače i savetnike iz neprofitne konsultantske kuće Bridgespan.

- Samo radi poređenja, fondacija Gates, koja ima više od 1.800 zaposlenih, zaradila je 2020. godine 5,8 milijardi dolara. Makenzi je te iste godine podelila nešto više od 5,8 milijardi dolara. I što je najvažnije, ona koristi filozofiju “davanja bez ograničenja”, što znači da svaka organizacija kojoj je dala novac može da ga koristi na način koji smatra da je najbolji - zaključila je novinarka Forbesa Megi Makgrat.

Kad je Makenzi završila osnovne studije na Prinstonu, slavna američka književnica Toni Morison ju je opisala kao “najbolju studentkinju na katedri za kreativno pisanje tokom svoje duge akademske karijere”. Iako je bila posvećena supruga, koja je pomogla Džefu Bezosu da stvori Amazon, i odgovorna majka četvoro dece, trojice sinova i kćerke usvojene u Kini, Makenzi je 2006. dobila Američku književnu nagradu za novelu “The Testing of Luther Albright”. Ove godine udala se za školskog profesora hemije Dena Džuita, o čemu je javnost upoznata preko Denove kratke objave putem filantropske platforme Giving Pledge.

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading