Srce da vam stane: Poslednja uloga Vlaste Velisavljevća pred odlazak u večnost

Autor:

14.12.2021 10:45

Foto:

Foto:

Devet meseci pošto je preminuo u Beogradu (2. mart 2021.) od posledica infekcije virusom kovid 19, imali smo priliku da u TV serijalu “Nečista krv” odgledamo poslednju ulogu velikana srpske glume Vlastimira-Vlaste Velisavljevića



Iako je bio u desetoj deceniji života, Vlasta je bio jedan od najvećih profesionalaca u svom poslu. Taj princip rada je primenjivao i za vreme snimanja “Nečiste krvi”, koja je nastala iz pera zaboravljenog asa srpske kinematografije Voje Nanovića po motivima dramskih tekstova Borislava Stankovića.

Pročitajte i Da pukne srce - Supruga Vlaste Velisavljevića želi da mu se pridruži

Luka Šarac

 

Vlastinu poslednju ulogu, magazdžije Tanasija, videli smo u četvrtoj epizodi serije. U scenama koje je odigrao sa Leonom Lučevim (Jovča), Vlasta Velisavljević kao da je sažeo sve ono što ga je karakterisalo kroz glumačke decenije. Tanasije je u Velisavljevićevoj interpretaciji samo naizgled nevešti pomoćnik, oličenje “malog čoveka”, koji uvek promućurno zna šta je njegov interes.

Pročitajte i Emotivni oproštaj od čuvenog Vlaste - Svetlo pozornice nikad više neće sijati tako jako! (foto)

Foto: RTS

 

Rođen u Beogradu u vreme Kraljevine Jugoslavije 1926, preživeo je oluje Drugog svetskog rata i postratne komunističke represije. Početkom 1943, sa samo 17 godina, interniran je u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj. Godinu kasnije uspeo je da pobegne iz logora. U srpskoj prestonici je doživeo savezničko bombardovanje, glad i siromaštvo. Po završetku rata pokušao je da pobegne u Ameriku. Nije uspeo, uhapšen je i odveden u zatvor. Nedugo nakon puštanja na slobodu, 1950. godine, uhapšen je i odveden u zatvor na Banjicu, odakle je prebačen na Goli otok na kome je proveo tri godine. Godine 1953. rehabilitovan je i vraćen u Beograd. Ipak, zbog njegove prošlosti, ne samo da su mu vrata scene u pozorištima bila zatvorena, nego mu nisu dali ni da gleda predstave za koje je imao karte.

Pročitajte i Zbog Vlastinih avantura, Draganu Nikoliću bridele su uši!

Dalibor Danilovic

 

Kada je konačno došao do prilike da glumi, Vlasta je u višedecenijskoj karijeri igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija. Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami "Noći i jutra" u režiji Pjera Majhrovskog.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading