Platio je glavom brzu vožnju auto-putem destrukcije: Godišnjica smrti fudbalskog čarobnjaka Dijega Armanda Maradone

Autor:

25.11.2021 18:10

Foto:

Foto:

Najbolji fudbaler sveta svih vremena Dijego Armando Maradona, jedini čovek kome su kopačke bolje stajale od italijanskih mokasina, preminuo je u 61. godini u Buenos Ajresu od posledica infarkta isprovociranog neurednim životom, kokainom i alkoholom



Informaciju da je u 61. godini preminuo Maradona ozbiljni svetski mediji objavili su tek pošto su dobili zvaničnu potvrdu od argentinskog Ministarstva zdravlja. Razlog za to ne leži isključivo u visokim profesionalnim standardima koji vladaju u kućama poput BBC-ja ili The Guardiana, već u činjenici da je najmanje triput pre nego što se to zaista dogodilo 25. novembra 2020. svet obišla vest (2000, 2004. i 2017) da je fudbalski bog otputovao na nebeski stadion. Ovog puta, ispostavilo se, nije vaskrsao. Četvrti put nije uspeo da predribla smrt.

Preminuo je od masivnog infarkta koji je nastao kao posledica “akutne i hronične insuficijencije koja je proizvela endem pluća”, piše u obdukcionom nalazu koji je objavljen od strane tima lekara i forenzičara nekoliko sati pošto je Maradonino beživotno telo dopremljeno u bolnicu San Fernando u Buenos Ajresu. Srce ga je izdalo tokom procesa oporavka od operacije na mozgu koju je imao 12. novembra.

Pročitajte i Hitna operacija zbog unutrašnjeg krvarenja: Maradona ponovo u bolnici 

gettyimages

 

El Pibe de Oro (Zlatni dečko), kako su ga prozvali u rodnoj zemlji na početku karijere, platio je glavom brzu vožnju auto-putem destrukcije, koja se sastojala od 35 godina nezdravog života, konzumiranja kokaina i alkohola, prežderavanja, seksualnih preterivanja i sudskih procesa. Sve to je združenim dejstvom oštetilo njegov mozak, srce i krvne sudove. Jedan od lekara koji se na intenzivnoj nezi starao o njemu 2003. kad je preživeo prvi infarkt rekao je da tada četrdesettrogodišnji Maradona “ima srce sedamdesetogodišnjaka”. S obzirom na to da se ugojio do 102 kilograma na 168 centimetara visine, lako je zaključiti u kakvom mu je stanju bio organizam. 

gettyimages

 

Ako je fudbal svetska religija, Dijego Armando Maradona je njegovo glavno božanstvo. U Argentini čak postoji verska sekta koja kao boga poštuje lično Maradonu, a godine računa od njegovog rođenja: ono što je za ostatak sveta 30. oktobar 1960, za “maradonijance” je prvi dan “Maradonine ere”. 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading