Kako je ostao bez zlatnika od Nikole Tesle: Duda Ivković je o ovome izbegavao da govori

Autor:

21.09.2021 11:40

Foto:

Foto:

Kao pristojan čovek Duda Ivković je izbegavao da javno govori o porodičnoj vezi s velikim srpskim naučnikom Nikolom Teslom



Nije voleo samoreklamerstvo, o sebi je govorio kroz rad u košraci i kroz rezultate koje je ostvarivao s našim nacionalnim timom i klubovima koje je predvodio.

Pročitajte i Bila je do kraja sa njim - Ko je žena sa kojom je Duda Ivković proveo život

Ata Images

 

Ipak, jednom prilikom je ispričao zašto na rođenju nije dobio zlatnik od Nikole Tesle, iako su pre njega darivani njegov brat Slobodan Piva i sestre Mirjana i Zorana.

- Znam na šta mislite, mada nerado govorim o tome, da ne ispadne da se hvalim preko mere. Moja majka Branka bila je pesnikinja. Njena majka, moja baka Olga Mandić, bila je sestra Đuke Mandić, majke Nikole Tesle. Veliki naučnik je mojoj mami slao dukate svaki put kad bi se rodilo dete, takav je bio običaj. Dukate su dobili sestre Mirjana i Zorana, kao i brat Slobodan. Nažalost, Tesla je umro na Božić 1943, a ja sam se rodio u oktobru te godine. Za vreme rata majka je morala da rasproda sve te zlatnike da bi prehranila porodicu. Ipak, najžalije mi je što je moja baka u silnim selidbama negde zaturila onaj njen starinski kofer koji je bio pun pisama. Vodila je prepisku sa sestrićem Nikolom Teslom, koji je bio u Americi. Kad se obeležavalo sto pedeset godina Teslinog rođenja, kupio sam sinovima Petru i Pavlu po zlatnik izrađen u njegovu čast – otkrio je Duda Gloriji.

 

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading