Katarina Radivojević: Žene nisu međusobno solidarne

Autor:

31.08.2021 21:00

Foto:

Foto:

Sa ogromnim emotivnim nabojem, glumica Katarina Radivojević vratila se srpskom filmu upečatljivom ulogom u “Nečistoj krvi - grehu predaka”, spremna da poboljša položaja žena ličnim primerom i životom u kojem se izborila za slobodu izbora



Ulogom u “Nečistoj krvi - grehu predaka”, dramska umetnica Katarina Radivojević (42) vratila se srpskom filmu i Beogradu, umetničkim prostorima koji su je formirali i izgradili pre nego što je sreću okušala u Njujorku u kojem živi i radi već duži period. Dvanaest godina posle hita “Čarlston za Ognjenku”, jedna od najlepših domaćih glumica gracizno je prošetala crvenih tepihom u Kombank dvorani i pred beogradsku premijeru filma Milutina Petrovića smelo došla na susret sa publikom i medijima. Dok je pozirala fotografima, duhovito se požalila da su joj prišli previše blizu jer ona ima godina, na šta se čulo mišljenje da je ipak u najboljim godinama.

Pročitajte i Katarina Radivojević učestvovala u organizovanju posebne gala večeri - Srpska noć u Njujorku

Jakov Simović/Gloria

 

U filmu nastalom po delu Bore Stankovića, Katarina igra Conu, jednu od glavnih junakinja.

- Cona je preteča današnje moderne žene. Ona ima stav o slobodi izbora. To je lepša strana tog lika. S druge strane, Cona je pomalo i surova, što mi je bio izazov da odigram a možda i problem jer se sa nekim crtama njenog karaktera ne slažem. Slobodna je, drugačija, otresita, nije patrijarhalna žena, ona jaše, puca. Ima svoj biznis, čak i njen brat Hadži Trifun kaže za nju da nije kao druge žene i da ima mušku ruku. Za to doba, bila je žena ispred svog vremena. Potpuno je drugačija od svih likova koje sam dosad igrala.

Pročitajte i Stajaće ovacije za novi film Dragana Bjelogrlića i Katarine Radivojević (Foto)

Jakov Simović/Gloria

 

Praveći paralele između svoje moderne junakinje i današnjeg trenutka glumica ističe da žene sada jesu hrabre, ali da postoji i jedan problem:

- Žene nisu međusobno solidarne. I to je nešto što svojim aktivizmom želim da promenim, i čime se bavim u svojim projektima. Mi žene moramo da se udružimo, da podržavamo jedne druge, da budemo sestre, najbolje prijateljice - priča glumica i navodi primer da u Americi postoje različita ženska udruženja i da ona, iako strankinja, lako ulazim u njih, kao na primer u udruženje “New York Women in Film and Television”.

Za bolja prava žena Katarina se bori na nekoliko frontova.

- Radila sam predstavu o zaboravljenim Srpkinjama i Amerikankama iz Velikog rata, koje su uradile puno za Srbiju a na neki ružan način su zaboravljene, o Milunki Savić, Nadeždi Petrović, Jeleni Frotingham Lozanić i Milevi Ajnštajn. Ceo intervju pročitajte u našoj Gloriji!

Komentari. (0)

Loading