Iskra Brajović: Suočavanje sa velikom tugom

Autor:

28.08.2021 16:00

Foto:

Foto:

Kad joj je nedavno preminula baka Desanka za koju je bila veoma vezana, glumica Iskra Brajović suočila se sa velikom tugom, zbog čega namerava da omiljenom članu porodice posveti zbirku pesama



Bake umeju da budu anđeli čuvari i čarobnjaci koji stvaraju najlepša sećanja iz detinjstva. Veze između njih i unučadi su jedinstvene i zato je bakin odlazak, ma koliko godina imala, posebno bolno iskustvo. Dramska umetnica Iskra Brajović (33) nedavno je izgubila baku sa majčine strane.

- Moja baka Desanka Kostić preminula je u snu. Na rastanke nikada niste spremni, bez obzira na to koliko onaj koji je otišao imao godina. Mojoj baki je bilo 95. To je ozbiljan životni vek. Čini mi se da je moja majka bila spremnija od mene. Meni je pomisao o njenoj smrti bila daleka i strana. Radni vek je provela kao učiteljica. U privatnom životu je doživela mnoge gubitke. Rano je ostala bez rođenog brata i oca, mokrogorskog ktitora i prosvetitelja Milije Bešlića, veoma mlada i bez supruga, pulmologa Radojka Kostića, potom je izgubila i sina, ali nikada se nije predavala. Do kraja je mogla da brine o sebi. Nije bila bolesna. Nikada je nisam videla bez nakita, doterane frizure, ruža i birane garderobe. Volela je teget boju i mornarske pruge. Kad smo se videle poslednji put, rekla mi je da mora da se farba jer je primetila izrastak. Do pre nekoliko godina odlazila je u našu vikendicu u podnožju Divčibara i okupljala malu decu kako bi ih učila da čitaju, pišu, računaju i tako ih spremala za prvi razred. Bila je učiteljica do kraja života, premda odavno u penziji.

Pročitajte i Srećno zaljubljena Iskra Brajović - Romansa na daljinu (foto)

Jakov Simović/Gloria

 
Kraljevsko držanje

Pamti je po optimističnom i šaljivom duhu.

- Bila je veoma duhovita. Stalno je gledala ko su ljudi iz njene generacije i radovala bi se kada bi nekog našla, pogotovo nekog ko se dobro držao. To joj je davalo snagu da se i ona nosi s godinama. Najpoznatija osoba njenog godišta je kraljica Elizabeta II i sa njom se stalno “merila”. Do kraja je bila glava naše porodice, u kojoj inače preovlađuju žene pa na neki način vlada matrijarhat.

Pročitajte i Iskra Brajović - Ines voli morsku vodu (foto)

 

 

Oduvek je u baki imala čvrst oslonac i “navijača”.

- Čuvala me je u detinjstvu, a i kada sam krenula u školu, posle nastave sam odlazila kod nje. Ljutila se što nemam lep rukopis i trudila se da ga popravi. U njenoj kući sam mogla da slušam muziku koja je bila moderna u tom periodu a kod moje mame nije bila dozvoljena. Mama je strogo branila lošu estetiku, ali baka je imala razumevanja za sve. Savetovala me je da nikada ne nosim pantalone, farmerke i patike, i ja sam zato danas u suknji. Jednako lep odnos je izgradila i sa mojom četvorogodišnjom kćerkom Ines. Uvek je bila moj navijač kada su u pitanju bile velike odluke. Podržala me je kada sam upisala glumu, iako je mislila da su medicina ili pravo bolji izbori. Govorila mi je da sve što započnem i završim. Posle je sakupljala isečke iz novina u kojima sam se pojavljivala.

Pročitajte i Iskra Brajović Babić - Slatki miris bebe

 

 

Ruke na obrazu

Iskra planira da baki posveti zbirku pesama.

- Podržavala me je u pisanju pesama. Pišem ih odavno i nedavno sam dobila nagradu za to od Udruženja romskih pisaca na Festivalu romske poezije i proze. Preveli su moje pesme na romski i objavili ih u jednoj svojoj antologiji. Volela bih da jednom izdam zbirku pesama baki u čast. Njoj sam ih čitala, a ona ih je zapisivala svojim rukopisom jer se plašila da neće moći ponovo da ih čita ispisane mojim. Čuvala ih je sve. Objaviću te pesme kao dug njoj.

Poslednji susret je bio ispunjen poljupcima.

Poslednji put smo se videle pred moj polazak na more, početkom avgusta. Sve ovo vreme pandemije brinula sam za nju, nosila masku i poštovala pravilo fizičke distance, čak i nakon što smo se obe vakcinisale. Došla sam da se pozdravimo uoči mog odlaska i tog puta sam je izgrlila i izljubila. Ona je privila moje ruke uz svoj obraz i onda ih izljubila onako kako je to radila dok sam bila mala devojčica. To nije činila od kada sam odrasla, ali tada jeste. Dan posle povratka s odmora, kada sam se spremala da odem do nje, ona je preminula. Nije imala neku posebnu želju za kraj, kao da ga ni ona nije očekivala. Mami sam rekla da joj obavezno stave ruž i bisere. Bez bisera nigde nije išla. Uradila je tako.          

Komentari. (0)

Loading