Ekskluzivno za Gloriju

Lena Kovačević OVAJ osećaj uporedila je sa zaljubljivanjem

Autor:

07.08.2021 20:00

Foto:

Foto:

Pevačica Lena Kovačević koristi svako leto da roni i otisne se u istraživanje podvodnog sveta, a ljubav prema velikom plavetnilu prenela je i na sinove Vuka i Teodora



Još od vremena ranog detinjstva kad je s roditeljima, ocem, našim poznatim dramskim piscem Dušanom Kovačevićem, i majkom Nadom, letovala na jadranskom ostrvu Lastovo, pevačica Lena Kovačević (39) zaljubljena je u more i podvodni svet. I danas, kad je oformila svoju porodicu, koristi svaki slobodan trenutak da se otisne u dubine velikog plavetnila. Nedavni boravak u Crnoj Gori, na poluostrvu Luštica, bio je idealna prilika da neke od tajni mora otkrije sinovima Vuku i Teodoru i suprugu Veljku.

Irina Duplevskaja

 

- Definitivno sam ljubav prema moru i podvodnom svetu prenela na decu. Nemamo danas mogućnost da budemo dva meseca na moru kao što je to bilo uobičajeno nekad kad sam ja bila mala. Lepota tatine (Dušan Kovačević, prim. aut.) profesije jeste što je ideje uvek nosio sa sobom i nekako su ta naša letovanja bila priprema za sve kreativno što će se desiti u toku godine. Suprug i ja se bavimo drugačijim profesijama. Našu decu danas učimo da vole more i da ga se ne boje, da upoznaju svet u koji zarone i budu radoznali. Ipak, ma koliko volela more, najviše sam se uvek radovala kad sam se vraćala kući, o čemu govori i moja nova pesma “Beograd”.

Po čemu pamtite letovanja u detinjstvu na Lastovu?

- Imali smo mali brod kojim smo obilazili sve bliže ali i one najudaljenije uvale. Tu sam se upoznala s lepotama mora, ali i time koliko je ono istovremeno čudesno i nepredvidivo. Od tada sam fascinirana podvodnim svetom. Tišina pod vodom je lepa i nestvarna gotovo koliko i muzika.

Pročitajte i Fotografija Lene Kovačević sa ocem Dušanom oduševila sve: zbog njega pevačica je postala zvezda kakvu danas poznajemo!

Irina Duplevskaja

 

Šta je najuzbudljivije u istraživanju podvodnog sveta?

- Upravo podvodni svet koji srećete, i prostranstvo u kome vreme ne postoji. Jedan od mojih omiljenih filmova “Veliko plavetnilo” i muzika koju je napisao Erik Sera toliko fantastično opisuju svu širinu mora i ljudske duše koja se sa tim morem susreće.

Jeste li imali neke zanimljive susrete s neobičnim životinjama?

- Sretali smo različite životinje, od delfina, neverovatno velikih meduza do malih morskih pasa. Morskog psa smo videli sa broda, ušli smo u more u trenutku kad je on otišao u uvalu. Lastovo i okolna ostrva koja su blizu otvorenom moru uvek su zanimljiva jer za velikim brodovima često ide mnogo različitih riba.

Privatna Arhiva

 

Gde biste voleli da zaronite, a još niste?

- Videla sam nestvarno lep podvodni svet Mauricijusa, zatim Atlantskog okeana, Crvenog i Jadranskog mora i brojnih ostrva u Mediteranu. Velika želja su mi severna mora i hladniji predeli, od kruzera na severu o kojima sam mnogo slušala do neverovatnog morskog života tih krajeva.

Koja je najveća dubina na kojoj ste do sada ronili?

- Nisam ronilac koji voli velike dubine, mada mi se pesma tako zove. Ja sam onaj tip što ozbiljne dubine gleda na televiziji i znam sve moguće emisije na tu temu. Naravno, omiljena knjiga kad sam bila dete bila mi je “20.000 milja pod morem”.

Pročitajte i Putovanje u lepšu prošlost: Lena Kovačević u naručju Bore Todorovića

Privatna Arhiva

 

Da li je bilo nekih nepredviđenih situacija dok ste ronili?

- Sretala sam morske zmije, od običnijih i velikih ugora do murina, koje onako sakrivene u stenama deluju zastrašujuće. Doživeli smo i oluje, priznajem da smo kao i mnogi ljudi koji su dosta dana proveli na brodu imali i situacije opasne po život, kada mislite da će vas taj sledeći talas preklopiti. Vremenske prilike na moru umeju da se promene gotovo za nekoliko minuta, zato je važno iskustvo koje se stiče s vremenom. Kada zaronite, postajete mnogo više od turiste, tada ste deo prirode i upoznajete je na neki drugi način.

Kakav je osećaj lebdeti u potpunoj tišini i posmatrati podvodni svet?

- Sličan zaljubljivanju.

Komentari. (0)

Loading