Kristina Kovač u borbi protiv instagramskog standarda lepote: krivi su tabloidni mediji!

Autor:

01.08.2021 20:00

Foto:

Foto:

Pošto je njena fotografija s letovanja neprimereno komentarisana u pojedinim sredstvima informisanja, kompozitorka i pevačica Kristina Kovač pokrenula je akcije #VolimŽenu i #VolimPrirodnuŽenu koje su za jedan dan ujedinile sve pristojne ljude u regionu u nameri da pokažu kako su mnogo bitniji filteri dobrote nego filteri lepote



Kada je objavila fotografiju s letovanja u Hrvatskoj, kompozitorka i pevačica Kristina Kovač (46) nije pretpostavila da će za 24 sata izazvati lavinu podrške pristojnog sveta koji, zgrožen komentarima pojedinih portala o njenom izgledu, sedim vlasima i još koječemu, više nije želeo da ćuti. 

- Nakon dve godine u Švedskoj, srećna i ponosna što sam vratila dug koji napravih kad sam odlazila... Srećna što mogu da priuštim omiljeni Hvar i Milnu, jer ako mi je nekad bio potreban odmor, treba mi nakon poslednjih nekoliko godina ludačkih poduhvata i vratolomnih promena, pandemije, kovida. Sede su tu, ali su tu i osmeh, i ljubav, i zahvalnost. Za svakoga i sve što imam - napisala je Kristina uz pomenutu fotku.

Miša Obradović

 

Ono što je posle toga usledilo bilo je neočekivano samo za naivce. Jer, između ostalog, zbog društva koje nije spremno da prihvati drugačije, ejdžizma, isključivosti, nasilja kao vladajućeg modela komunikacije, kompozitorka je i odlučila da spakuje kofere i odseli se u Švedsku pre dve godine. Pojedini mediji, pre svega elektronski, i tabloidi preneli su njenu fotografiju uz neprihvatljive opise njenog izgleda. I to nisu činili prvi, siguran sam, ni poslednji put. I zbog toga se neću baviti njima, već svim onim divnim ljudima koji su pokazali Kristini, ali i svima nama, da je pristojnost još široko rasprostranjena u Srbiji i na Balkanu.

Raščupane i srećne

Kad je videla kako je predstavljena u javnom prostoru, muzičarka je pozvala na akciju #PrirodnaŽena i #VolimPrirodnuŽenu. Reakcija je bila fantastična. Dobila je podršku mnogih znanih i neznanih žena, ali i pojedinih muškaraca.

instagram printscren

 

- Ni u snu nisam mogla da se nadam ovolikom odzivu predivnih, najšarenijih žena - starih, mladih, sedih, ofarbanih, onih koje vole da se srede, onih koje to radije ne čine, majki, ćerki, sestara, drugarica, iz celog regiona... Sve nas spojila je ta jedna, jako bitna stvar - nepristajanje na to da budemo izložene ismevanju, okačene na stub srama, proglašene propalim, ružnim, zapuštenim - ako nismo na svakoj fotografiji, u svakom trenutku, isfrizirane, lepo našminkane, uredne, ispeglane... - napisala je na svom instagram nalogu Kristina

Ona je dodala da joj nije cilj da kritikuje žene koje biraju estetsku hirurgiju, botoks, filere, tip-top šminku, odeću, negu, jer je to njihovo apsolutno pravo i sloboda, “kao što je pravo nas koje to ne biramo da zbog toga ne budemo izlagane ruglu”.

- Nije cilj da se apriori ne šminkamo, ne doterujemo, ne farbamo, ne sređujemo i niko tako nešto nije rekao. Ponovo, da nacrtamo za zlobnike - cilj je da mediji i društvo shvate da imamo pravo i slobodu da izgledamo kako želimo u datom trenutku - ako smo raspoložene da se picnemo do daske, budemo femme fatale, onda tako, molim lepo! Ako smo opuštene s decom na odmoru, raščupane od toplog hvarskog vetra, sa vidnim sedim izrastkom, pegama i još vidnijim osmehom, onda tako, molim lepo! Nisu žene krive, ni jedne, ni druge.

Pročitajte i Nećete je prepoznati: Kristina Kovač srećna i vratila dug

instagram printscren

 

- Krivi su tabloidni mediji, jer oni su ti koji nameću jedini prihvatljivi “look” za žensko biće na Balkanu. Sve drugo? Pljas sa uvredljivim naslovima po portalima i mrežama, po komentarima, pa da vidiš kad ćeš sledeći put da se opuštaš, ’si čula? Mislim da je svima jasno. Ne nasedajte na taktike koje služe da nas zavade. Ne dopustite da se teze zamenjuju, borite se gde i kako umete da se to ne dešava. Već za ova 24 sata na celom Balkanu podigle smo svest o tome koliko je pogrešno dopustiti vladavinu takvog sistema vrednosti u našim društvima. Dosta! - zaključila je Kristina.

Kako nisu svi osuđeni da imaju svest i savest, teško je očekivati da će se u bliskoj budućnosti promeniti vladajuća matrica diktata instagramskog standarda lepote, koji podrazumeva fotošopiranje do besvesti. Problem je još veći kada se poveruje da je instagram istina. U takvom muzeju iluzija žive mnogi, jednako žene i muškarci. Žene koje se prredstavljaju da su sa filterima i fotošopom “prelepotice”, kao i muškarci koji besomučno aplaudiraju takvom modelu “lepote”.

Pročitajte i Ujedinila Srbiju: Kristina Kovač dobila ogromnu podršku u svojoj akciji Prirodna žena

instagram printscren

 

Akcije Kristine Kovač su zato blagorodne za sve. Za pojedince kako bi naučili da u svom vidljivom spektru uočavaju nijanse; za društvo u celini kako bi najzad počelo da se bavi problemima ejdžizma i vaspitavanjem mladih da najnormalnije prihvataju tuđe izbore.        

Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading