Najjači utisak legendarnog košarkaša: Mislio sam da će mi mozak eksplodirati!

Autor:

03.07.2021 17:50

Foto:

Foto:

Prelistavajući svoje albume uspomena, nekadašnji košarkaški reprezentativac i sportski funkcioner Vladimir Cvetković Cvele prisetio se druženja sa Radivojem Koraćem, osvajanja titule šampiona Evrope sa Crvenom zvezdom, neprospavanih noći sa Draganom Nikolićem i Borom Todorovićem, i otkriva da je najveću sreću iskusio kad ga je unuka Nika oslovila sa deda



Legendarni košarkaš Crvene zvezde, kasnije generalni sekretar fudbalskog kluba crveno-belih Vladimir Cvetković Cvele nedavno je napunio 80 godina. Nekadašnji sportista priznaje da nikad nije razmišljao o godinama i tome koliko će ih dočekati, ali je ubeđen da su one nagrada, jer je još relativno zdrav i apsolutno zadovoljan svime što mu je sudbina dodelila.

Pročitajte i Bivši košarkaš Crvene zvezde Majkl Odžo preminuo na treningu!

Foto: Jakov Simović

 

- Ima jedna opasna stvar sa vremenom, njegov sadržaj su događaji, a ja sam ih imao za bar šest ili sedam vrlo bogatih života. Srećan sam što sam se opredelio za ljubav prema sportu, jer ako ne želite time da se bavite, nikada nećete uspeti. Uostalom, kao i u svim drugim delatnostima, želja je najvažnija.

U igri pod obručima proveo je punih petnaest godina i 149 puta oblačio dres reprezentacije. Bio je neverovatno efikasan, jedne godine je u samo 22 utakmice dao čak 755 koševa, odnosno 34,3 po utakmici, što je apsolutni rekord kluba. Njegov lični je čak 57 koševa na jednom meču, što mu je donelo titulu najboljeg strelca lige. Uporedo sa sportskom, nije zapostavio ni akademsku karijeru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. 

Pročitajte i Novak Đoković - Skakao sam u teretani zbog Zvezde

Foto: Jakov Simović

 

Bio je u prilici da upozna i brojne umetnike, sa mnogima je postao prijatelj.

- Ivo Andrić nam je dolazio na utakmice, doduše više na ženske nego na muške, Miloš Crnjanski je mnogo voleo Zvezdu, sa Svetom Lukićem sam se okumio, a družio sa Predragom Gojkovićem Cunetom, Batom Živojinovićem, Zdravkom Čolićem. S Borom Todorovićem i Draganom Nikolićem provodio sam noći. Njih dvojica su bili pravi vanzemaljci, po svemu, kako su izgledali, ponašali se, komunicirali. Gaga je bio zvezdaš do srži, često smo i leta provodili zajedno, pošto sam ja s porodicom bio u Miločeru, a on i Milena su imali kuću u Rosama. Družio sam se i sa Mirom Stupicom i njenim suprugom Cvijetinom Mijatovićem. Ljudi koji se bave javnim poslom su uglavnom pravi, imaju obavezu da budu dobri jer svojim ponašanjem utiču na druge. To sam shvatio kad sam jednom opsovao vozača koji mi je presekao put na Dušanovcu. Izbegao sam nekako autobus koji mi je išao u susret, zaustavio auto ispred njega, besan, a čovek je otvorio prozor, gledao me s oduševljenjem i rekao: “Ko je meni bio idol.” Osećao sam se kao da mi je opalio šamar. Naučio sam važnu lekciju, da kad si javna ličnost nemaš pravo da se ponašaš onako kako misliš da bi trebalo. 

Pročitajte i Paralelna ljubavna priča Zdravka Čolića - veliki hit otpevao za ovu glumicu!

Foto: Jakov Simović

 

Ipak, pored bogatog životnog iskustva, na njega je najjači utisak ostavio gol koji je Darko Pančev dao u penal seriji protiv Marseja u finalu Kupa šampiona u Bariju 1991.

- Mislio sam da će mi mozak eksplodirati, da neće izdržati. Pitao sam se koliko dana i noći sam sanjao i maštao o tome. Jasno je da će, dok je sveta, Crvena zvezda biti upisana u istoriju fudbala kao jedan od najboljih klubova. Od Tokija do Argentine svi znaju za Red Star.

  Ceo intervju pročitajte u našoj Gloriji!

Komentari. (0)

Loading