Čija bista krasi Piksijev dom na Dorćolu?

Autor:

26.04.2021 14:15

Foto:

Foto:

Porodica Stojković posle petnaestak godina ponovo najviše vremena provodi u Begradu. Piksiju prija da opet korača ulicama glavnog grada



Legendarni Dragan Stojković Piksi je za kratko vreme koliko je na mestu selektora reprezentacije Srbije postigao mnogo. Osim što je u tri utakmice (sa Irskom, Portugalom i Azerbejdžanom) osvojio sedam od mogućih deset bodova, vratio je veru u mogućnosti nacionalnog tima.

Pročitajte i Dragan Stojković Piksi primio vakcinu - Fotografijom poslao jasnu poruku! (foto)

Photo: Nebojša Babić

 

Nedavno je za Gloriju govorio o nekim prošlim vremenima i srpskoj prestonici.

- Beograd se promenio od vremena kad smo mi živeli u njemu. Hteli mi to da priznamo ili ne, a mi nemamo nikakve političke okove koji bi nas sprečavali da kažemo ono što vidimo i mislimo, grad se promenio nabolje. I to me veoma raduje. To je činjenično stanje, svidelo se to nekome ili ne. Mi Beograd zapravo nikada nismo napuštali. To što smo zbog mog posla često bili u inostranstvu ne znači da nismo svaki slobodan termin koristili da boravimo ovde. Srbija je uvek bila naša zemlja, i ne postoji lepši osećaj nego kad se vratite kući. Uprkos tome što živimo u modernom svetu, što koristimo društvene mreže i nove tehnologije, mi smo tradicionalisti. Ja se ne odričem svog patrijarhalnog vaspitanja, ono me je formiralo ovakvim kakav sam danas. Bez obzira na to šta sam uradio u životu, šta sam stekao i postigao, nikada se neću odreći svog porekla, svog rodnog Niša. Možete mi dati Njujork i Majami skupa, ja uvek biram Niš - odlučan je Piksi.

Pročitajte i Dragan Stojković Piksi svima je dobro poznat, a ovo je njegov naslednik! (foto)

O postojanosti karaktera porodice Stojković svedoči i bista Josipa Broza Tita u salonu njihovog doma na Dorćolu.

Pročitajte i Radost u porodici Stojković - Porodila se Piksijeva ćerka

Photo: Nebojša Babić

 

- Ova bista je rad čuvenog vajara Antuna Augustinčića. Otkupli smo je od porodice nekadašnjeg generala jugoslovenske armije. U kući na Dedinju takođe imamo Titovu bistu koju smo, zahvaljujući jednoj našoj prijateljici, pronašli. Ne možete se odreći istorije. Tito je istorijska ličnost i to ne može niko da opovrgne. Ceo svet je došao na njegovu sahranu, američki predsednik je poslao svoju majku. To govori nešto. Uživao je veliko poštovanje. Svestan sam da je to vreme prošlo, da više nema Jugoslavije, ali ne mogu da kažem kako tada ništa nije valjalo. Bila je to lepa zemlja, u geografskom smislu imala je more i planine, imala je lepu veličinu, 22 miliona stanovnika, nismo bili ni veliki, ali ni mali. Bili smo baš onako kako treba. A to baš kako treba je nekome smetalo - konstatuje Dragan Stojković.

Photo: Nebojša Babić

 
Boris Jakić

Autor

Komentari. (0)

Loading