Božićni običaji širom sveta - Sreću i blagostanje ljudi prizivaju na krajnje neobične načine

Autor:

07.01.2021 17:00

Foto:

Foto:



Neobični božićni običaji praktikuju se širom sveta, a mešanje pudinga, vožnja rolera i bacanje cipele su samo neki od njih.

Mešanje pudinga

Puding je veoma važan deo božićne tradicije za stanovnike Velike Britanije. Ono što oni zovu pudingom, više je kolač koji se pravi od raznovrsnog suvog voća, nego kremasti slatkiš. Prema verovanju, ispravno pripremanje ove poslastice može vam doneti sreću. Šta to znači? Kad sve sastojke stavite u činiju, zamislite želju i onda uzimate varjaču u ruke. Ako mešate u pravcu kazaljke na satu, želja će vam se ispuniti. Ovo je i lep porodični običaj, jer svi ukućani učestvuju u pripremi i mešanju. (Pročitaj: Zavirite u dom Ane i Bastijana Švajnštajgera – Praznična atmosfera koja odiše toplinom)

Neobični božićni običaji

Njorka kao specijalitet

Možda vam zvuči primamljivo, ali ovaj običaj sa Grenlanda sigurno nije nešto što biste želeli da postane tradicija u vašem domu. Par meseci pre božićnih praznika, ova ptica se umota u kožu foke i sahrani u zamrznuto tlo ispod velikog kamena. Na dan Božića, njorka se iskopa, odstrani joj se utroba, a potom se služi kao specijalitet praznične trpeze. Oni koji su probali ovo jelo tvrde da ima jak, oštar miris, nalik onom koji ima jedna vrsta buđavog sir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam Jarniewski (@poznajgrenlandie)

Rolerima na božićnu misu

Neki božićni običaji su zapravo vrlo simpatični, pa čak i dobri po vaše zdravlje. Naime, stanovnici glavnog grada Venecuele, Karakasa, imaju jednu neobičnu, ali lepu tradiciju u vreme praznika. Na sam dan Božića se ulice ovog grada zatvaraju za saobraćaj kako bi se vernicima omogućilo da u crkvu idu onako kako im tradicija nalaže – na rolerima! Poreklo ovog običaja nije poznato, ali građanima Karakasa malo fizičke aktivnosti u vreme bogatih prazničnih trpeza dobro dođe! (Pročitaj: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video) 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caracas, Venezuela (@caracas.ve)

Dimnjak, panj i cipela

Zaštita u dimnjaku

Stari Grci su verovali u postojanje zlih duhova po imenu kalikanzaroze. Legenda kaže da ova zla bića tokom cele godine žive duboko u unutrašnjosti zemlje, a da baš u vreme božićnih praznika izlaze iz svojih skrovišta kako bi naudili stanovnicima. Što se izgleda tiče, neki tvrde da kalikanzaroze imaju ljudsko obličje, a drugi da su izuzetno visoka bića koja nose metalne cipele. Treći, pak, kažu da imaju crvene oči i da su prekriveni krznom. Stavljanje svinjske vilice u dimnjak sprečava njihov ulazak u kuću i taj običaj se i danas zadržao!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Greece (@visitgreecegr)

Bacite cipelu i nađite muža!

Želite da se udate ili nađete partnera? Probajte običaj koji se u Češkoj praktikuje na Badnje veče. Sve što je potrebno jeste da u toku tog dana izađete napolje i napravite par koraka od ulaznih vrata. Stanite leđima okrenuti vratima, skinite jednu cipelu i bacite je preko ramena! Ako padne vrhom okrenuta ka vratima, udaćete se u toku naredne godine. Čak i ako vam udaja nije na pameti, imaćete koristi od ovog rituala. Ako cipela padne petom okrenuta ka vratima, pratiće vas sreća naredne godine! (Pročitaj: Danica i Filip Karađorđević – Nigde nije lepo kao kod kuće)

Neki božićni običaji su krajnje neobični

Panj koji „izbacuje“ poklone

Ova neobična tradicija potiče iz Španije, tačnije iz katalonske regije. Poveći panj, dužine otprilike 30 cm se izdubi, nacrta mu se lice i prikucaju ruke i noge. Zatim se stavi ispod kamina i dve nedelje pred Božić u njega počnu da se ubacuju poklončići, najčešće slatkiši. Na Božić svi ukućani pevaju prigodnu pesmicu i panj udaraju štapom kako bi „izbacio“ darove. U Španiji je ovo izuzetno popularan običaj među decoma, a panj se zove „caga tio“ što u prevodu znači „panj koji vrši veliku nuždu“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spain (@spain)

Neobičan ukras za jelku 

Običaj kićenja jelke za vreme novogodišnjih praznika se praktikuje gotovo svuda u svetu. Kugle, mašnice, Deda Mrazevi i slični ukrasi se podrazumevaju, ali Nemci gaje tradiciju i stavljanja krastavca na jelku. Ne pravog, već od stakla. Ovaj ukras se stavlja poslednji i mora dobro da se sakrije. Na božićno jutro, prvo dete koje ga pronađe, dobija poseban poklon od ostalih ukućana. Ovaj običaj već dugo postoji u Nemačkoj, a nesvakidašnji ukras se često nasleđuje s kolena na koleno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shenja (@kimski_s)

Lana Dedić

Autor