Najskuplje haljine sveta - Sigurno ste je videli, ali niste znali da košta 4.8 miliona dolara

Autor: Lana Dedić

07.01.2021 19:00

Foto: Izvor:Gloria.rs/LD, Foto:Bogdan Kurylo/ iStock / Getty Images Plus via Getty images, Youtube

Foto: Izvor:Gloria.rs/LD, Foto:Bogdan Kurylo/ iStock / Getty Images Plus via Getty images, YoutubeMerilin Monro je pažnju privlačila gde god da se pojavi. Na njenu harizmu i atraktivnu siluetu u obliku peščanog sata nisu bili imuni ni neki od najmoćnijih ljudi tog vremena. Među njih se ubraja i američki predsednik Džon F. Kenedi.
45. rođendan mu je, zavodljivim i maznim glasom, čestitala upravo Merilin. Tokom kultnog izvođenja pesme Srećan rođendan, gospodine predsedniče, na sebi je imala provokativnu haljinu optočenu kristalima. Mnogo godina kasnije, ispostaviće se da taj raskošni komad spada u najskuplje haljine na svetu.

Sa oko 6.000 ručno prišivenih kristala, prozirna haljina u boji kože je istakla sve njene adute. Prema nekim svedočenjima, haljina je bila toliko uska, da su je ušili na samoj glumici, neposredno pre nego što je izašla na scenu Medison Skver Gardena, davne 1962.

Koketno izvođenje rođendanske pesme doprinelo je širenju glasina o aferi između nje i predsednika Kenedija, a čitav događaj ušao je istoriju. Nažalost, lepa glumica umrla je nepuna tri meseca kasnije, dok je Kenedi ubijen u atentatu naredne godine. (Pročitaj: Marija Veljković je savršeno nesavršena: Za mene su ikone stila Merilin Monro i Odri Hepbern)

Najskuplje haljine na svetu- milionska cena za večernju toaletu

Haljina je 1999. ponuđena na aukciji i prodata je za 1.3 miliona dolara. Kupio ju je Martin Zveig i to kao svojevrsnu investiciju, a dragocenost je čuvana u ormaru sa kontrolisanim uslovima, kako ne bi propala tokom vremena.

Posle 17 godina, kristalna haljina se ponovo našla na aukciji, a ovoga puta dostigla je cifru od čak 4.8 miliona dolara. Najveću ponudu dao je američki lanac muzeja Ripley's . Više od lepote same haljine, na iznos je uticalo to što se povezuje sa jednom od najpoznatijih improvizovanih predstava u američkoj istoriji. Haljina na neki način simbolizuje Ameriku 20. veka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe)

Na istoj aukciji je ponuđeno više od 1.000 predmeta koji su pripadali filmskoj zvezdi. Pored kristalne haljine, nove vlasnike našli su i drugi odevni komadi iz popularnih filmskih ostvarenja. Haljina koju je imala u filmu Neki to vole vruće plaćena je nešto manje od pola miliona dolara.

Pa ipak, kristalna haljina nije najskuplji odevni predmet koji je Merilin Monro nosila. Bela haljina koju je imala u legendarnoj sceni u filmu Sedam godina vernosti na drugoj aukciji prodata je za neverovatnih 5,5 miliona dolara. (Pročitaj: Legendarna haljina pop dive – Dženifer Lopez i modna kuća Versaće ispisali su istoriju! (foto/video)

Lana Dedić

Autor