Klupko se odmotava - Isplivavaju sve gori detalji slučaja Miroslav Mika Aleksić

Autor:

18.01.2021 20:00

Foto:

Foto:



Glumica Milena Radulović otkrila je pakao kroz koji je svojevremeno prolazila tokom pohađanja škole glume kod Miroslava Mike Aleksića (68). Ona ga je prijavila policiji zato što ju je, kako kaže, dodirivao i silovao dok je imala časove glume. Pored Milene, pravdu su podnošenjem prijave potražile i neke druge devojke, koje su bile polaznice pomenute škole.

Podršku Mileni Radulović dali su ne samo glumci i profesionalci iz sveta filma, već i brojne druge poznate ličnosti - predstavnici nevladinih organizacija, novinari, pevači... (Pročitaj: Traumatična ispovest Milene Radulović pokrenula lavinu – Glumica nije bila jedina žrtva!)

Glumica Anja Mit ističe da je i sama čula kako Miroslav svoje učenike vređa i omalovažava:

- Išla sam u studio glume gde su dolazila deca od njega, oni su pričali da ih vređa i omalovažava. Nisam htela da idem kod njega, iako su govorili da iz njegove škole izađu najbolji glumci. Sve se to zna. Ljudi koji nisu mogli to da podnesu su odlazili u druge studije, ali ne mogu da verujem da to traje godinama, nikada mi se to nije svidelo ni kao devojčici, iako su me mnogi savetovali da idem u njegov studio i da najbolje uči. To je ozbiljna manipulacija, u tim godinama da vas neko omalovažava, nemate dovoljno samopouzdanja, meni se taj pristup ne dopada... Ja dajem potpunu podršku Mileni, ovo je toliko strašno, nemam komentar - izjavila je u emisiji "Premijera Vikend specijal".

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anja Mit (@anjamitofficial)

Milena Radulović nije jedina koja je preživela pakao

Dramaturg Ivan Lalić otkrio je da je svojevremeno bio na korak od fizičkog sukoba sa Aleksićem:

- Ja ceo dan ne mogu da dođem sebi od muke i besa. Ipak, da malo trezvenije sagledamo stvar na kraju dana. 1. Tokom vremena niko nije mogao da pretpostavi da će psiho da se usudi i da seksualno zlostavlja decu. 2. Lično sam se sukobio sa Mikom na ivici fizičkog incidenta pre 20 godina upravo oko njegovih psihičkih tortura ženskog dela ansambla “Duško Radović” pred mnogobrojnim svedocima. Svedoci su bili vama dobro poznati glumci koji su ranije završili njegovu školu i koje je Mika doveo u svoju odbranu - napisao je, pored ostalog, Lalić na Fejsbuku.

Prema navodima pojedinih svedoka, Mika je imao običaj da decu naziva različitim uvredljivim imenima, pa su devojčice za njega često bile guske, a dečaci gluperde. (Pročitaj: Milica Dabović se oglasila povodom sestrine ispovesti o nasilju u porodici: Ne osuđujem, ja razumem)

- Pridružujem se zgražavanju i najstrašnijoj osudi za Miku Aleksića koga na sreću nisam ni videla ni upoznala, ali sam videla pre nekoliko godina njegovu emisiju sa decom i jasno mi je bilo da gledam monstruma! Treba da se zapita ovo nesređeno društvo gde su psiholozi itd. Ovako su predatoru žrtve same dolazile i to one najlepše, ustreptalih duša, željne lepote glume. Naravno, velike čestitke devojkama - izjavila je Jelisaveta Seka Sablić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Magazin Srbija (@gloriamagazinsrbija)

Podrška žrtvama je neophodna

Goca Tržan uputila je reči podrške ne samo Mileni Radulović, već svim devojkama i ženama koje su žrtve nasilja.

- Milena Radulović je samo jedna od velikog broja onih koje su prošle kroz predatorske ruke, a imala hrabrosti da istupi. Zapitajte se zašto i kako smo stvorili društvo u kome devojčice treba da se plaše svojih mentora i da se stide s*ksualnog nasilja koje nisu ničim izazvale, osim činjenicom da su devojčice. Čuvajte svoje devojčice i naučite ih da ne ćute i da se bore za svoju sigurnost - napisala je pevačica.

Loše iskustvo sa Mikinom školom imao je i Branislav Lečić, čija su je deca takođe pohađala.

- Bili su godinu dana, ali reakcije mog sina, a boga mi i ćerke su bile takve da im je smetalo što viče na času, vređa, čak je postojao i jedan incident koji se desio na kraju godine. Moj sin stežući pesnice od nekog naboja i mržnje, udario je Miku nogom u cevanicu. Sin mi nikada nije bio agresivan, ne znam zašto bi se tako ponašao, ja sam poslušao decu i rešio da ih izdvojim iz škole koja ih muči - izjavio je proslavljeni glumac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Branislav Lecic (@branislavlecic)

Aktuelnu temu prokomentarisali su i predstavnici Fakulteta dramskih umetnosti. Kako piše u njihovom zvaničnom saopštenju, bezrezervno i odlučno pružaju podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji te ustanove, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način. Oni podsećaju da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa studentima i studentkinjama.

Epilog priče koja je uznemirila region tek se očekuje.

Lana Dedić

Autor