Pevačica Aleksandra Denda nominovana za prestižnu nagradu!

Autor:

31.01.2021 20:15

Foto:

Foto:



Srpkinja Aleksandra Denda, koja posle završetka studija na Berkliju živi i radi u Njujorku, sa svojom grupom Rosa gostovala je na albumu pevačice Tane Alekse, koji je nominovan za prestižno muzičko priznanje

Aleksandra Denda (33), beogradska džez pevačica koja godinama gradi karijeru u Americi, gostovala je na albumu “Onanjujorške kantautorke hrvatskog porekla Tane Alekse, koji je nominovan za Gremi. Denda i njena vokalna grupa Rosa, u kojoj pevačice sa četiri kontinenta izvode srpsku tradicionalnu muziku, sa Tanom pevaju naslovnu numeru “Ona”, takođe nominovanu za prestižnu muzičku nagradu, koja će se dodeljivati u martu, umesto u januaru kako je prvobitno bilo planirano.

- Kad sam čula da je Tanin album nominovan u dve kategorije, za najbolji vokalni džez album i najbolju džez solo improvizaciju, bila sam u stanju apsolutnog ushićenja i neverice. S obzirom na to da sam svedočila različitim preprekama na koje je Tana nailazila prilikom produkcije i promocije albuma, izuzetno mi je drago što su njeno umeće i trud dobili priznanje kakvo zaslužuju. 

Vokalna grupa ROSA na festivalu Mendocino u Kaliforniji

Devojke iz Rose su se obradovale nominacijama i potencijalnim nagradama, ali još više tome što će njihove glasove čuti neki od najpriznatijih muzičara na svetu.

- Priznanja dodeljuju isključivo članovi Gremi asocijacije, koju čine etablirani svetski mužičari. Željno iščekujemo dodelu i radujemo se zbog svih tih ušiju koje će čuti našu muziku. Volela bih da nas čuje Džejkob Kolijer, genijalni mladi multiinstrumentalista iz Velike Britanije. neophodni sastojci Vredno i sa mnogo ljubavi, Aleksandra godinama uspešno spaja džez i balkansku muziku. 

- Amerikancima naša muzika zvuči egzotično i ezoterično. Kako je izvodimo na jeziku koji ne razumeju, a na njih ostavlja dubok emotivni utisak, često pitaju kakva se priča krije iza pesama. Zato smo u naše nastupe uvrstile i pripovedački aspekt. Nakon svake numere ispričamo neku priču, slušaocima približimo kontekst pesme, odnosno potrudimo se da celokupno kulturno sećanje i naš folklor prenesemo publici.

Iako od 2016. živi u Njujorku, još ne može da ga nazove svojim domom.

- Do sada me je život naučio da ništa nije konačno, pa samim tim ni odredište na kom želimo da provedemo ostatak života. Trenutno imam želju da budem u Njujorku, koji pruža mnogo prilika za razvoj karijere, a pored poslovnih kontakata, podario mi je i divna prijateljstva. On je zaista unikatno mesto, sa jedinstvenim zakonima funkcionisanja koje svi mi koji živimo tamo spontano otkrivamo i usvajamo. Znam samo da bih starost volela da provedem negde kraj mora. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Denda (@sandeesoulsista)

U Njujorku sarađuje sa muzičarima iz celog sveta, od kojih su mnogi bili njeni idoli dok je bila devojčica, a rado se druži sa ljudima sa našeg podneblja.

- Život u tom neverovatnom gradu mi znači zbog povezivanja sa muzičarima iz svih krajeva planete, prilika za saradnju i samoaktualizaciju. Njujork je mikrouniverzum, ceo svet na jednom ostrvu, gde su mogućnosti neograničene. Zanimljivo je da tamo vlada velika jugonostalgija. Mi, ljudi potekli s prostora Jugoslavije, međusobno se zovemo “naši”. Vrlo spontano sam se povezala sa svima njima, posredstvom drugih prijatelja. Jedna lepa stvar koja se izrodila iz tih kontakata u Njujorku jeste humanitarna asocijacija Serbian Philanthropic Association, čiji sam deo. Tipično za naša druženja jeste da se viđamo po kućama, domaćinski, uz kuvanje.

Kao neko ko se od malih nogu bavi muzikom - prvo je u Beogradu, gde je rođena, završila nižu muzičku i srednju školu - lagodno je primljena na prestižni koledž u Bostonu. Put od studentkinje Berklija do jedine džez - soul kantautorke iz Srbije koja je nastupala u nekim od najuglednijih koncertnih hala i klubova, kao što su Karnegi hol, Kenedi centar, muzej Moma, Blue Note Jazz Club, nije bio lak.

- Kada dolazite u stranu zemlju, potrebno je mnogo vremena i akcije da izgradite startnu poziciju za sebe. To produžava period trasiranja putanje ka uspehu. Takođe, bitno je i čime se bavite. Put bankara ili inženjera bitno se razlikuje od onog kojim ide neki umetnik, gde veliku ulogu, pored umeća i znanja, igraju i lični kontakti. U umetnosti je šansa za uspeh neizvesnija. Ipak, generalno, verujem da su neophodni sastojci za uspeh: talenat, elan, harizma, emotivna inteligencija, ali i sreća.Pevačica željno iščekuje kraj pandemije kako bi sa bendom Jan Kus & The SlavoRican Assembly, koji spaja balkansku i karipsku muziku, mogla da promoviše pesme sa albuma koji su snimili prošle godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Denda (@sandeesoulsista)

Trenutno planira i debi album grupe Rosa, a radi i na novim autorskim pesmama.

- Među pesmama koje sam napisala i snimila tokom pandemije nalazi se i duet sa indijskom vokalistkinjom Šilpom Anant, koji će biti objavljen kasnije ove godine. Imala sam mnogo zakazanih nastupa po Americi, uključujući i promociju Taninog albuma, koji su nažalost odloženi. Koncerti su stali i u Srbiji, tako da jedva čekam da se ukaže prilika da se okupimo, grlimo.