Uloga života

Autor:

14.01.2020 16:49

Foto:

Foto:



Filmska zvezda Rasel Krou izostao je sa dodele Zlatnih globusa, na kojoj je nagrađen kao najbolji glumac u mini-seriji, jer već nedeljama gasi stravične požare koji bukte u njegovoj rodnoj Australiji

Australijski glumac Rasel Krou (55) nije došao na 77. dodelu nagrada Zlatni globus u Los Anđelesu, na kojoj je nagrađen za ulogu u mini-seriji “Najjači glas”, jer je u tim trenucima imao mnogo važniji zadatak. On se u rodnoj Australiji bori sa stravičnim požarima koji tamo bukte.

- Rasel Krou nije mogao da prisustvuje ceremoniji zato što je kod kuće u Australiji gde štiti svoju porodicu i dom od razarajućih požara - rekla je na dodeli Zlatnih globusa vidno uznemirena holivudska miljenica Dženifer Aniston.

Glumac poznat po glavnoj ulozi u spektaklu “Gladijator”, za koju je dobio Oskara, poslao je kratak govor u kojem je osudio svetske vlade koje uprkos velikim požarima koji su naneli ogromnu štetu Australiji odbacuju uticaj klimatskih promena.

- Nema sumnje da je tragedija koja je zadeseila Australiju posledica klimatskih promena u svetu. Moramo da delamo na osnovu nauke, da našu radnu snagu preusmerimo na obnovljivu energiju i da poštujemo našu planetu kao jedinstveno i neverovatno mesto za život. Na taj način ćemo imati budućnost - zaključio je Krou u pismu zahvalnosti koje je pročitala njegova koleginica Aniston.

Rasel, koji je rođen u Velingtonu na Novom Zelandu i koji često snima u Holivudu i po Americi, veći deo godine provodi u Australiji. Poslednjih dana je vrlo angažovan u gašenju požara tako što pomaže vatrogasnim službama u borbi sa vatrom, apeluje da se što više dobrovoljaca uključi i pronosi glas širom sveta koliko je neophodno da povedemo računa o promenama klime.

Mnoge oblasti u Novom Južnom Velsu u Australiji su evakuisane jer se požari nekontrolisano šire, a vatrogasci, kojima pomažu pripadnici vojske, policije i gorske službe spasavanja, nemoćni su. Gašenje požara otežavaju jaki naleti vetra, koji samo podstiču vatru, kao i temperature koje svakodnevno prelaze četrdeseti podeok Celzijusove skale.

Nekoliko desetina osoba izgubilo je život u požarima, dok je stradalo više od 300 miliona jedinki životinja i izgorelo više od 1.300 kuća i 5,5 miliona hektara šuma i obradovog zemljišta.