Branka Petrić nije prebolela Bekimovu smrt, a za njegove avanture saznala je u knjizi!

Autor:

02.09.2020 15:00

Foto:

Foto:



Beogradska glumica Branka Petrić, koja u 84. godini nastupa u čak sedam pozorišnih predstava. Za desetu godišnjicu smrti supruga Bekima Fehmiua otkrila je kako je izgledao život s međunarodnom filmskom zvezdom, te priznaje da je za mnoge njegove avanture saznala tek nakon objave autobiografije.

Glumica Branka Petrić provodi već deseto leto u novom Vinodolskom bez svog životnog saputnika Bekima fehmiua, prve međunarodne filmske zvezde sa ovih prostora. Njihova ljubav rođena je početkom 60-ih, na terasi Brankine kuće u Novom, u koju su posle stalno dolazili sa sinovima Uliksom i Hedonom, pa svaka šetnja rodnim gradom glumici priziva sećanja na događaje koji su joj obeležili život, piše Gloria.hr

Branka Petrić: Deset godina tuge i bola

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nedeljnik (@nedeljnikmagazin) on Feb 29, 2020 at 1:13am PST

Karijeru je ostvarila u Beogradu, gde i 15 godina nakon odlaska u penziju nastupa u sedam predstava, u svom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu te u Narodnom pozorištu i Zvezdara teatru, ali čim u vazduhu oseti miris leta, u nju se kaže, uvlači nemir i želja za odlaskom u Novi Vinodolski.

Na svet je došla u jednoj od najlpeših gradskih vila, koju je austrijski general zamislio kao trospratni porodični letnjikovac, no nakon raspada carstva 1917. godine. Preko noći je letnjikovac prodao Brankinom dedi Franu Petriću, veleposedniku šuma i trgovcu. A Brankini roditelji Vinko i Radmila Petrić posle su sobe iznajmljivali umetnicima poput operske dive Zinke Kunc, baletana Oskara Harmoša, primabalerine Ane Roje.

Decenija od Bekimove smrti: Branka Petrić i dalje čuva uspomene na pokojnog supruga

 

View this post on Instagram

 

A post shared by srpski.glumci 🎬 (@srpski.glumci) on Mar 4, 2020 at 12:24pm PST

Danas Branka letuje u mnogo skromnijoj kući na početku šetališta, na čijoj je terasi jedne zvezdane avgustovske noći 1963. godine planula ljubav između nje i Bekima, koji je sebi 2010. godine oduzeo život. Branka veruje da je ljubav najjača sila, koja se ne gasi ni nakon odlaska voljene osobe sa ovog sveta, jer suprug joj je u oproštajnom pismu napisao da je još uvek puno voli.

Ovog leta Branka Petrić otvoriće kao počasni gost pozorišni festival Sterijino u Novom Sadu, koji će ako epidemiološka situacija dozvoli biti održan 26 februara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CONSTANTINE FILM (@constantinefilm) on Feb 29, 2020 at 8:10am PST

- Na stotinu sam muka jer moram napisati govor, a još se ne zna hoće li se festival, na kojem sam prvi put nastupila kao studentkinja, uopšte održati - rekla je Branka za hrvatsko izdanje magazina Gloria povodom toga.

Nisam ga sputavala ljubomorom, već sam ga puštala da punim plućima uživa u svojoj slavi.

A nije se sviđao samo ženama, već i muškarcima, pa je tako za dizajnera Džona Galijana početkom 70-ih bio ideal muške lepote.

Branka Petrić: Bekim i ja smo imali strašnih bura, ali je ljubav uvek pobeđivala

 

View this post on Instagram

 

A post shared by srpski.glumci 🎬 (@srpski.glumci) on Feb 8, 2020 at 12:47pm PST

- Bekim je imao potrebu da mi se poveri, makar i u knjizi, a znao je da ću ja sve, kao i uvek, prihvatiti prijateljski. U šali sam mu govorila da bih se ja na njegovom mestu ponela još i gore - govori Branka, koju je Fehmiu u knjizi opisao kao amazonku, dok je sa obale posmatrao u moru sa sinovima Uliksom i Hedonom. Uliks je ime dobio po očevoj seriji, a Hedon je varijanta imena Bekimove majke Hedije.

- Bekimov odlazak ne mogu da prebolim, ali njegov postupak, koji ni sa čim nije nagovestio, mogu razumeti. Duboko je patio zbog bujice mržnje koja izazvala stradanje širom naše bivše zemlje - od Vukovara, dubrovnika i Sarajeva do Kosova i Beograda. Verovao je u plemenitu misiju umetnosti, ipak osećajući da se to urušava povukao se iz javnosti te je u najboljim godinama prestao da prihvata uloge - kaže Branka Petrić za navedeni magazin i dodaje kako je njen suprug sebi život oduzeo metkom iz pištolja koji mu je dao američki scenarista Kler Hufaker.

Branka Petrić: Kada su “Skupljači perja” krenuli u Kan, Bekim je morao da bude najlepši 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj) on Oct 24, 2015 at 2:41am PDT

Bekim je imao potrebu da mi se poveri, makar i u knjizi, znao je da ću ja sve njegove avanture prihvatiti prijateljski.

Nastupaće kaže, dokle god bude u stanju da izađe na pozornicu, a uoči svakog nastpua i danas oseća uzbuđenje i tremu kakvi su je pratili i prvi put. Jer glumica sve do izlaska na scenu nije sigurna u kakvom će raspoloženju zateći svoju publiku, baš kao što zaljubljena žena sve do prvog pogleda ne zna kakav utisak ostavlja na čoveka za kog se sa toliko truda spremala.