Put preko trnja do zvezda - neverovatna životna priča Gorana Bregovića!

Autor:

15.09.2020 15:01

Foto:

Foto:Iako je Goran Bregović dostigao neverovatnu slavu, u svom detinjstvu ipak susreo se sa brojnim nedaćama.

Goran je zaista imao burno detinjstvo, škole je menjao jednu za drugom, a pored toga majka nikada nije imala sluha za njegov talenat, i na kraju ga je i ostavila u njegovoj 16-oj godini. Legendarni pevač morao je sam da se stara o sebi, te da obezbedi osnovne životne potrebštine, bavio se raznim poslovima a između ostalog svirao je narodnu muziku u kafani u Konjicu, radio je na gradilištu te je prodavao novine na ulici.

Goran Bregović: “Kalašnjikov” u Barseloni (foto)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goran Bregović (@goran_bregovic_official) on Nov 13, 2019 at 12:40am PST

Kao i sam život i njegov razvojni put u muzici bio je turbulentan, nakon brojnih škola koje je promenio, ipak nije gubio nadu, te se na kraju pronašao i izašao na pravi put uprkos svim problemima sa kojima se susreo.

Malo ko zna da je Goran Bregović kao veoma mlad svirao violinu u muzičkoj školi, ali su nastavnici procenili da on nije dovoljno talentovan da bi nastavio školovanje, te su ga u drugom razredu izbacili. Bio je samouk a njegovo muzičko obrazovanje svelo se na savete koje je dobijao od svojih drugova sve dok mu majka nije kupila prvu gitaru. Nakon toga odlučio je da upiše umetničku školu. Međutim njegova majka nije prepoznala njegovu strast ka muzici te ga je vrlo brzo ispisala uz obrazloženje da pomenutu školu pohađa veliki broj homoseksualaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goran Bregović (@goran_bregovic_official) on Oct 2, 2018 at 7:52am PDT

Nakon toga prebacila ga je u saobraćajnu školu, a postigli su kompromis te mu je majka dozvolila da nosi dugu kosu. Po prelasku u novu školu Bregović se pridružio školskom bendu 'Izohipse' kao bas-gitarista što je ujedno bio i njegov prvi bend. Ipak mesto ga nije držalo, pa ovog puta sam sebi napravio problem slupavši školski Mercedes, nakon čega je ponovo izbačen iz škole. Nakon niza izbacivanja Bregović se odlučio da upiše gimnaziju gde se po upisu naravno pridružio gimnazijskom bendu 'Beštije' opet kao bas-gitarista.

Goran Bregović: Čudno ti je to da hiljade Amerikanaca ima tvoju ploču

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bijelo dugme (@bijelo_dugme_fansite) on Jun 12, 2018 at 12:36am PDT

1. januara 1974. godine zvanično je oformljena grupa Bijelo dugme koja je Gorana vinula u nebesa, ostalo je istorija. Bjelo dugme danas je jedna od najpoznatijih ako ne i najpoznatija grupa na ovim prostorima, a sa njom i Goran Bregović kao jedan od osnivača i najzaslužnijih za neverovatan uspeh popularne grupe.

Neke od najpoznatijih pesama između ostalog su 'Lipe cvatu', 'Hajdemo u planine', 'Ružica si bila', 'Bitanga i princeza', 'Ima neka tajna veza' i 'Loše vino'.