Društvo izuzetnih džentlmena: Dragan Džajić Džaja o "idealnom timu sveta svih vremena"

Autor:

05.12.2020 17:00

Foto:

Foto:



Fudbalska legenda Dragan Džajić Džaja objašnjava kako je s velikim uzbuđenjem primio informaciju da je u konkurenciji sa Kristijanom Ronaldom i Tijerijem Anrijem za idealni tim sveta svih vremena u izboru francuskog magazina France Football

Nekadašnji fudbaler Dragan Džajić (74) nedavno je doživeo veliko priznanje. Najugledniji francuski sportski magazin France Football uvrstio ga je u izbor za najbolji tim u istoriji. Vest da je kandidat za idealni tim Džaja je primio s velikim uzbuđenjem.

- Mnogo me je obradovalo što sam uvršćen u izbor, tim pre što sam prestao da igram fudbal pre pune 42 godine. France Football ima veliki autoritet ne samo u Evropi nego i širom planete i predlog da me uvrste u idealni tim sveta govori da sam ostavio dubok trag u jugoslovenskom i francuskom fudbalu. To priznanje je stiglo posle dosta godina, ali nije mi uopšte bitno što je prošlo toliko vremena. Osvajao sam razne trofeje i dobijao priznanja, ali ovo je posebno u svakom smislu - iskren je Dragan Džajić.

Novinar iz Splita Zdravko Reljić prvi ga je obavestio da je ušao u fudbalsku elitu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana Dzajic (@draganadzajic_)


- Nas dvojica se znamo godinama, Zdravko je pratio fudbal još dok sam se ja aktivno bavio njime. Uradili smo intervju koji će biti objavljen u France Footballu u decembru, kako se bude približavao datum objavljivanja najboljeg tima u istoriji. Međutim, to me, iskreno, ne zanima, jer sam već ušao među sto igrača koji su nominovani za najbolji tim svih vremena i to mi je sasvim dovoljno. Nadam se da je dovoljno i onima koji me poštuju i vole. Dosta mojih saigrača je na tom spisku, od Franca Bekenbauera i Euzebija do legendarnog Pelea, koji je malo stariji. Tu je i mnogo fudbalera koji su se kasnije afirmisali, ali njima je, imam utisak, bilo neuporedivo lakše, pošto je tehnika brže napredovala, televizije su prenosile utakmice u boji, a ne u crno-beloj tehnici kao u moje vreme.

Trag na srcu

Kao igrač, direktor i predsednik Crvene zvezde osvojio je čak 31 trofej: 16 šampionskih titula, 12 kupova, Kup šampiona, Interkontinentalni i Srednjoevropski kup. Zbog toga je u anketi u kojoj su učestvovali nekadašnji selektori i kapiteni nacionalnog tima Jugoslavije i izabran za najboljeg fudbalera ovih prostora svih vremena. Sada je u izboru za najbolje levo krilo u istoriji fudbala, a konkurenti su mu, pored ostalih, Kristijano Ronaldo, Karl-Hajnc Rumenige i Tijeri Anri.

- Posebno mi imponuje činjenica da sam jedini igrač sa prostora bivše Jugoslavije koji se našao u ovom izboru. Priznanja mi nikada nisu bila cilj, uvek sam se trudio da odigram dobro i da tim za koji igram pobedi, ali zaista sam ponosan na činjenicu da je to prepoznato i da još uvek ima težinu i vrednost. Lepo je biti u ovako prestižnom izboru i društvu. Nadam se da je i mojima u Zvezdi drago, jer nisam predstavljao samo sebe, valjda to nešto znači i za moj klub i moju zemlju, našu Srbiju. Sve ovo mi veoma prija i nosiću u srcu dok sam živ - ističe Džaja.

Tim snova biće izabran u decembru 2020. godine, a glasaće 170 novinara iz različitih zemalja.

story.rs/NP

Autor