Jelisaveta Seka Sablić: Otadžbina je tamo gde ti je dobro, a ne gde su sarme!

Autor:

11.12.2020 18:35

Foto:

Foto:



 Posle napada na nju u Skupštini Srbije i burnih reakcija javnosti, dramska umetnica Jelisaveta Seka Sablić nije se oglašavala, već je nastavila da radi na novoj televizijskoj seriji

Dramska umetnica Jelisaveta Seka Sablić dospela je u žižu javnosti ne zbog svojih briljantnih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, nego zbog negativnog konteksta u kome je pomenuta u Skupštini Srbije. Glumica je u intervjuu nedeljniku NIN govorila o položaju umetnosti i, između ostalog, rekla da je “budućnost ionako u teškoj magli i ljudi će, kada se korona povuče, odlaziti odavde. I to je prirodno. Otadžbina je tamo gde ti je dobro, a ne gde su sarme”. Reagujući na njenu izjavu, jedan od poslanika u srpskom parlamentu istakao je da glumica ima “manjak patriotskih osećanja”.

'U gužvi sam, snimam!'

Ova izjava podigla je pravu buru u javnosti, pa su brojne kolege i esnafsko udruženje stali u zaštitu Seke Sablić. Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić osudio je ponašanje poslanika i napad na koleginicu.

- U svakoj naciji, državi, u svakom društvu, postoje mediokriteti i postoje slobodoumni, talentovani i izuzetni ljudi. Države se razlikuju, između ostalog, i u afirmaciji jednih u odnosu na druge. Uređene i srećne države neguju i čuvaju svoje vredne i izuzetne ljude, kao svojevrsni putokaz napretku svoje zajednice - izjavio je Bjelogrlić za dnevni list Danas.

Pročitajte i Jelisaveta Seka Sablić: Tim ljudima potrebna je pomoć, niko ništa ne čini za njih!

Seka Sablic, foto: Dalibor Danilovic

Udruženje dramskih umetnika izdalo je, posle pet dana od napada u Skupštini Srbije, saopštenje u kome, između ostalog, stoji da je “Jelisaveta Seka Sablić glumačko, umetničko ime koje samo sebe svojom veličinom brani. Ona je vrhunska umetnica, ovenčana najvećim nagradama i priznanjima, voljena i poštovana. Njeno delo, pozorišno, filmsko i televizijsko, čini je živim kulturnim dobrom ove zemlje i naroda”.

Glumica, koja upravo radi novu TV seriju “Tri muškarca i tetka”, nije se ovim povodom oglašavala, a nama je na poruke odgovorila: U gužvi sam, snimam.