Anđelina Džoli poslala snažnu poruku: Ne treba ćutati!

Autor: Vanja Vladičić

19.12.2020 14:00

Foto: Izvor:Ivan Aranđelović, Foto:Rob Griffith/ap photo via guliver

Foto: Izvor:Ivan Aranđelović, Foto:Rob Griffith/ap photo via guliverHolivudska glumica Anđelina Džoli poslala je snažnu poruku ženama širom sveta da ne trpe zlostavljanje u svojim domovima tokom predstojećih praznika i da bi u tim prilikama posebno trebalo da zaštite decu jer su ona izložena velikom stresu

Kao ambasador dobre volje Ujedinjenih nacija, a povodom kampanje “16 Days of Activism”, holivudska glumica Anđelina Džoli (45) poslala je snažnu poruku ženama sveta koje strahuju da bi za vreme predstojećih praznika mogle da dožive zlostavljanje. Njen glas se čuo tokom video- konferencije tokom koje je ukazala da je većina žena zbog pandemije virusa korona primorana da bude kod kuće, gde se najčešće javlja psihičko i seksualno uznemiravanje.

Glumica je u obraćanju žrtvama zlostavljanja ukazala da bi svaka žena trebalo o svojim problemima da razgovara sa onim osobama kojima veruje. Savetovala je i da treba da postoji makar jedna osoba iz okruženja koja bi u takvim situacijama prva mogla da reaguje i pomogne da se žrtva što pre zaštiti.

- Ne treba ćutati. Svaka žena bi mogla sa prijateljem ili članom porodice da dogovori ključnu reč, neku vrstu koda, koja će biti signal za poziv u pomoć - predložila je Džolijeva.

Anđelina Džoli, (AP Photo/Rob Griffith)

Dodala je kako je priznanje da je pomoć neophodna stanje velike tuge jer osoba tada shvata da više ne može sama da se bori protiv zlostavljača. Ukazala je i da ne treba da obeshrabri ukoliko prijatelji i porodica ne poveruju iz prve da je ženama potrebna podrška. Anđelina ima savete i za one kojima se žrtve zlostavljanja obrate za pomoć.

- Probajte da shvatite sve emocionalne, finansijske i pravne pritiske s kojima se te osobe suočavaju, kao i da vrlo verovatno imaju proživljene traume ili da pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Ako ste ikada i pomislili da je neko vama blizak u takvim problemima, pokušajte da mu uvek budete nadohvat ruke. Dajte mu do znanja da ste tu za njega - ukazala je jedna od najpopularnijih glumica sveta.

Da se njen glas daleko čuo i da su žene u Americi razumele poruku, svedoči podatak da je za samo 48 sati nakon konferencije broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja u SAD skočio za 16 odsto.

Zamke epidemije !

Anđelina je upozorila i na to da su deca više nego ikad podložna porodičnom nasilju zbog pandemije. Pošto su izolovana od svoje okoline, veće su šanse da dožive nasilje kod kuće.

Pročitajte i Osveta se najbolje servira hladna: Anđelina Džoli upustila se u ljubavnu vezu s ovim glumcem, a već su bili zajedno!

Anđelina Džoli, (AP Photo/Heng Sinith)

- Ne samo da su deca izgubila svoje mreže podrške zbog smanjenih aktivnosti i ograničenog kretanja već je manje očiju odraslih koji prate njihove emocije, stanja i proživljene situacije. U slučajevima zlostavljanja dece službe za njihovu zaštitu najčešće poziva treća strana, poput učitelja, psihologa ili trenera, a njih trenutno nema jer su sve aktivnosti ukinute zbog pandemije. Prosto, deca su osuđena da vreme provode kod kuće, sa roditeljima koji neretko nisu blagonakloni prema njima - objasnila je Džolijeva i navela primer svoje dece kod kojih je uočila problem u vreme kada je njen brak sa Bredom Pitom zapao u krizu i kada su svađe bile sve učestalije.

Odluke o uvođenju vanrednog stanja u većini zemalja značile su zatvaranje ljudi u kuće, što je rezultiralo gubitkom poslova i ekonomskom nesigurnošću, pa je u mnogim porodicama povećan pritisak.

- Znamo da napetost u kući povećava i rizik od porodičnog nasilja, bez obzira na to da li je reč o razvijenim ekonomijama ili o izbegličkom kampu - objasnila je humanitarka koja je nedavno donirala milion dolara fondu “No Kid Hungry” kako bi olakšala onima koje je virus korona najviše pogodio.