Ivana Jordan: Neobični crtež Mome Kapora na zidu moje sobe

Autor:

13.01.2019 18:58

Foto:

Foto:Koristeći zanimljiva arhitektonska rešenja pop pevačica Ivana Jordan kreirala je udoban životni prostor u kome se skladno dopunjuju minimalistički dizajn, riznica uspomena, igraonica za sina Vuka i vrata koja otvaraju samo privilegovani

Pevačica Ivana Jordan (41) nedavno se preselila u novi stan, u kojem je za sebe i šestogodišnjeg sina Vuka konačno stvorila dom kakav je oduvek želela da ima. Ovih dana su ga zajedno i okitili pa sada uživaju u sopstvenoj novogodišnjoj bajci.

- Stan sam opremala po svom senzibilitetu, uz veliku pomoć prijatelja. Hvala bogu, oni su veoma talentovani u sferi građevinarstva i arhitekture i oko svega sam se savetovala sa njima. Da nisam, ko zna šta bi bilo, jer ja sam zanesenjak, volim da maštam, a kuća ipak mora da ima čvrste temlje. U muzici i pesmama i dalje se prepuštam sanjarenjima, ali u životu sam postala realnija, konačno sam se spustila sa nebesa na zemlju.

Ivana Jordan: Na nestabilnom tlu u zemlji Fride Kalo, pinjata i marijačija

Dok je bila devojčica često se s roditeljima selila, i gotovo uvek je mogla da kaže kako želi da izgleda njen kutak.

- Selili smo se sticajem okolnosti, ali za mene to nije bilo stresno, naprotiv, verujem da je za svakog čoveka dobro da s vremena ne vreme promeni ambijent u kome živi. Ako ništa drugo, bar raspored nameštaja ili boje zidova.

U ovom stanu, koji čine dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, tri sobe, dva kupatila i velika terasa s pogledom na prirodu, jer se nalazi nedaleko od Belog dvora, preovladava bela.

- Sviđa mi se trend otvorenog prostora koji je u arhitekturi već neko vreme aktuelan. Trenutno mi prija belina, čistota ambijenta. Volim i zemljane, braon i bež tonove, ali ovaj put sam birala veoma malo detalja u tim nijansama. Jedino mi je kuhinja u dominantnoj crnoj, sa belim elementima, i predstavlja kontrast ostatku dnevne sobe.

ISTRAŽIVANJE ENCIKLOPEDIJE

Kuhinja blista iako je svakodnevno koristi. Jer kad sina dovede iz vrtića, kao svaka brižna mama potrudi se da mu spremi ukusan obrok.

- Važno mi je da je taj prostor funkcionalan, ali još bitnije mi je da se sa Vukom dogovorim oko jelovnika, mada se moja mama čudi što to radim. Uverena sam da na taj način podstičem njegovu kreativnost i samostalnost, što mi je od presudnog značaja. Tako ga učim da ima pravo na izbor.

Vukova soba je još u fazi sređivanja jer iduće godine kreće u školu.

- Biće to nova faza u njegovom životu i naravno doneće i neke promene u rasporedu nameštaja. U ovom trenutku ne znam šta ćemo sve izbaciti, ali svakako će dobiti radni sto.

Nije sigurna da li će njen sin hteti i novi krevet, jer je postojeći, u obliku automobila, želeo više nego išta drugo. Vukova soba je puna igračaka, tu su i veliki motor i automobil na baterije, ali mališanu je često najinteresantnija jedna knjiga iz mamine bogate biblioteke.

Ivana Jordan: Vuk želi brata ili sestru

- Gotovo svake noći uzme jednu Prosvetinu enciklopediju i nosi je kod sebe. Pošto je baš “debela”, pretpostavljam da se penje na nju kako bi mogao nešto da dohvati. Ne branim mu, samo se nadam da će je uskoro koristiti ne samo za fizičko već i ono pravo, intelektualno uzdizanje. Šalu na stranu, njega sada zanimaju brojevi i uvek mu neka stranica privuče pažnju.

Za razliku od Vukove sobe, njena je u potpunosti završena. Osim bračnog kreveta sa velikim uzglavljem od bele kože i cirkona, rađenom u stilu čuvene dizajnerke Džejn Čerčil, u njoj su ugradni plakar i toaletni sto. Posebno joj je drago što se direktno iz sobe ulazi u kupatilo odvojeno pregradom, a pošto ona izgleda kao deo plakara, teško je pretpostaviti da se iza vrata krije toalet.

- To mi veoma znači, trudila sam se da moj kutak bude romantičan.

U stanu postoje još dve prostorije. Veću je pretvorila u garderober, ali u budućnosti će joj sigurno menjati namenu, dok u manjoj drži mašine za pranje i sušenje veša.

- Ponosna sam što sam predsoblje sama kreirala. Videla sam u nekom stranom časopisu kako su oni rešili otvor u spuštenom plafonu i potrudila sam se da kod nas nađem lajsne od rigipsa, koje su celom prostoru dale fenomenalan izgled. I sa izborom lustera sam imala sreće.

IZLOŽBA PEHARA

Ubeđena da najdragocenije stvari u stanu ne čine materijalna dobra, već uspomene od dragih ljudi i sitnice koje je donosila sa putovanja ili dobijala na poklon, svoja mala blaga pažljivo čuva. Za mnogobrojna priznanja, pehare i diplome koje je dobila u dugogodišnjoj karijeri pop pevačice, kompozitora i tekstopisca napravila je posebnu policu.

- Svaka slika na zidu je priča za sebe. Posebno mi je drag crtež Mome Kapora, nastao jednom prilikom kad su moj otac i on zoru dočekali u kafani. Momo je nacrtao Miku Antića i po tati je to delo poslao meni i učinio mi ogromnu čast. Tata je bio šef grafičkog studija u Politici gde su rađene naslovne strane za izdanja te kuće i zahvaljujući njemu upoznala sam mnoge velike umetnike, i to je neprocenjivo. A jedna od prvih nagrada koje sam dobila nema veze sa muzikom. To je pehar koji sam 2007. osvojila na auto-trkama u ženskoj konkurenciji. Doduše, bila sam i jedina učesnica. Ali nisam ja kriva zbog toga. Šalim se, upravljala sam automobilom marke “pežo”. Bio je to kupe kabrio, imao je sekvencijalni menjač. Zapravo, njega mi je ustupio naš trkački as Goran Pavlićević Pavlika, koji je bio moj suvozač u probnim krugovima, a onda sam poslednji, takmičarski krug vozila sama.

Pošto joj je krenulo sa nagradama, u oktobru je dobila i priznanje Dama godine, verovatno će morati da osmisli još jednu policu kako bi imala gde da drži sva svoja odličja.

Ivana Jordan: Čovek ne treba da se menja po svaku cenu, čak ni kad je šoubiznis u pitanju

- Za sada nam je ovde baš lepo, iako je stan veliki, uspeli smo da ga ušuškamo i uživamo u svakom zajedničkom trenutku.