Vladimir Aleksić: Srednjovekovna žurka za 41. rođendan

Autor:

21.01.2019 16:00

Foto:

Foto:



Glumac Vladimir Aleksić igrao je predstavu u gradu u dolini Loare u Francuskoj, divio se srednjovekovnom gradskom jezgru i uređenim šetalištima kraj reke, a tamo je proslavio i rođendan u vrtu starinske kuće namenjene umetnicima

Zahvaljujući pozorišnoj kompaniji Motus, s kojom sam sarađivao, godinama sam živeo u Italiji i dosta putovao po čitavoj Evropi. Nastavili smo saradnju i sad s vremena na vreme, bar jednom godišnje, uradim neku predstavu u Italiji, Belgiji ili Francuskoj. Ove godine bio je to komad “My Revolution Is Better Than Yours” u režiji Sanje Mitrović, postavljen u pariskom teatru Nanterre-Amandiers, s kojim smo gostovali širom Francuske. Između ostalih mesta i u Orleanu, divnom gradu na obali Loare, stotinak i nešto kilometara udaljenom od Pariza.

Duh srednjeg veka

Orlean deluje potpuno srednjovekovno. Uže gradsko jezgro nalazi se u blizini velelepne Katedrale Svetog Srca, oko koje se račvaju uske, delimično kaldrmisane ulice s obiljem prodavnica, galerija i kafića. Vidi se da se meštani trude da očuvaju i atmosferu i duh srednjeg veka. Obale Loare su predivno uređene, sa šetalištima i prelepim mostovima koji prosto mame na šetnju.

Posveta Jovanki Orleanki

Grad je nazvan po čuvenoj junakinji Jovanki Orleanki koja je predvodila odbranu Orleana pred kraj Stogodišnjeg rata sa Englezima. Meštani su joj u znak zahvalnosti podigli impozantni spomenik.

Rođendan u dvorištu

Pozorište u kome smo gostovali izuzetno je zanimljivo, ima dve scene i ugošćava umetnike iz cele Evrope. Tamo smo našu predstavu izveli dva puta, a bili smo smešteni u vrlo interesantnoj starinskoj kući na tri sprata gde odsedaju svi gosti teatra. Osim što je vrlo lepo uređena, oko nje je i veliko dvorište, u kome su mi posle drugog izvođenja komada priredili žurku, pošto mi je tog dana bio rođendan. Bilo je zaista uzbudljivo, uslovno rečeno, imao sam srednjovekovni rođendan, jer se sve odvijalo u specifičnoj atmosferi, iako nismo odenuli gvozdene oklope. S obzirom na to da je već bio novembar, lišće je opalo i davalo poseban ton vrtu, koji krasi i jedna upečatljiva skulptura.

Francuski delikatesi

Naravno, malo vremena uspeli smo da odvojimo i da prošetamo Orleanom i uživamo u francuskim delikatesima. Jedna od dobrih stvari na ovakvim gostovanjima jeste ta što ste u prilici da posetite neke manje poznate gradove i mesta, koje verovatno ne biste videli da ste običan turista.

Kultura pre svega

Moram priznati da je Francuska moja omiljena evropska zemlja, iako sam dosta dugo živeo u Italiji i obišao je uzduž i popreko. Dopada mi se što veoma vode računa o kulturi, i što se i u najmanjim mestima organizuju gostovanja, festivali, koncerti, nastupi raznih umetničkih trupa. Orlean, kao i drugi gradovi, nekako odiše elegancijom, ali nije uštogljen. Kultura je podignuta na izuzetno visok nivo. Osim toga, cene istoriju, ali su istovremeno i vrlo otvoreni za razne novine. Mnogi će reći da se tamo stalno organizuju štrajkovi i protesti, međutim, da nema toga, ni socijalna prava ne bi bila na tako visokom nivou.

Sir uz vino

Oduševljen sam i njihovom kuhinjom, izbor hrane je neverovatan, čak i u pozorišnoj kantini. Za vrlo pristojnu sumu, deset evra, možete napraviti sebi odličan i vrlo ukusan obrok, pošto je uvek u pitanju švedski sto. Ja se najčešće opredeljujem za sireve, koje obožavam, uz čašu dobrog vina u nekoj od brojnih vinarija. Ili pak foa gra, odnosno nadaleko čuvenu guščiju paštetu, koja se takođe izvrsno slaže s vinima. Volim sva jela sa školjkama Sen Žak, a mislim da nema ništa lepše od vrućeg bageta. Što se tiče kolača, izdvojio bih tart tatin, mille-feuille, pain au chocolat i kroasane s puterom.

 

Maja Gašić

Autor