Džef Bridžiz: Ukroćeni holivudski zavodnik

Autor:

05.03.2019 13:30

Foto:

Foto:



Dobitnik počasnog Zlatnog globusa, zvezda filmskih hitova ‘Veliki Lebovski’, ‘Kralj ribara’ i ‘Ludo srce’, pred kamerama je osvajao mnoge poznate lepotice, ali u privatnom životu njegovo srce pripada samo jednoj - supruzi Suzan, u koju se zaljubio 1975. na prvi pogled

Džef Bridžiz već šest decenija osvaja gledaoce širom sveta veličanstvenim ulogama u najrazličitijim žanrovima - stoji u obrazloženju nagrade Secil B. de Mil za životno delo, koja se jednom godišnje dodeljuje osobi čiji je talenat ostavio trajan trag u filmskoj industriji. Bridžiz (69) ju je primio na dodeli Zlatnih globusa, kao više nego zasluženo priznanje za izuzetnu karijeru u kojoj su ga nagrade i prečesto zaobilazile. Najprirodniji i najopušteniji glumac koji se ikad rodio, kako ga je opisala jedna kritičarka, “naj-zen” od svih glumaca, rečima njegovog prijatelja, muzičara Ti Bouna Berneta, Džef je glumio u zaista šarolikom nizu filmova - kao što su čudesna “Rajska vrata” Majkla Ćimina, “Cutter’s Way” Ivana Pasera, “K-Pax” s Kevinom Spejsijem, “Kralj ribara” Terija Gilijama ili najnovije, neonoar ostvarenje “Teška vremena u El Rojalu” - te otelovio čitav niz individualaca koji se ne daju ukalupiti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cinetology Podcast (@cinetology) on Feb 21, 2019 at 4:26am PST

No premda je za Zlatni globus bio nominovan četiri puta, osvojio ga je samo jednom, 2010. za lik kantri muzičara Bejda Blejka u filmu “Ludo srce”. Za istu rolu dobio je i svog jedinog Oskara, iako je za Akademijinu nagradu imao još šest nominacija. Međutim, za ulogu s kojom ga i danas poistovećuju, onu Djuda u “Velikom Lebovskom” braće Koen, nikad nije nagrađen, ali mu je ona donela ono što je najmanje priželjkivao - slavu.

Kako je Džef Bridžiz postao tvorac arhitektonskog remek-dela (foto)

- Odigrao sam mnogo velikih uloga, radio s velikim rediteljima i velikim glumcima. I dobijam veliki novac za to što radim. Pa šta bih još mogao poželeti? Da budem slavniji nego što jesam? Da me napadnu čim izađem na ulicu? Mislim da je mnogo bolje biti manje poznat i zaista mi je čudno što neki ljudi priželjkuju slavu - kaže Bridžiz.

I gotovo je neverovatno, ali nakon impresivne brojke od 73 filma, tri albuma i jedne knjige, Džef, koji s godinama izgleda sve bolje i muževnije, i dalje nije zvezda u uobičajenom smislu reči.

- Mislim da nikad nisam išao putem tipičnim za filmske zvezde. Uvek mi je bilo draže da nakon svake uloge napravim zaokret od 90 stepeni - izjavio je jednom.

A u ljubavi je za holivudske pojmove izuzetno postojan, jer je u skladnom braku sa istom ženom već 40 godina, i uloge često odbija, između ostalog, i zato što ne voli da predugo bude odvojen od supruge Suzan Geston i porodice. Kao da sledi primer roditelja, glumačkog para Lojda i Doroti Bridžiz, koji su zajedno proveli 60 godina.

Džef Bridžiz i Suzan Geston: Četiri decenije ljubavi na kojoj im mnogi zavide

S obzirom na svoj “pedigre”, Džef je nekoliko puta sebe pomalo ironično opisao kao “proizvod nepotizma”. Rođen 1949. u Los Anđelesu, na filmu je debitovao još kao šestomesečno dete u naručju Džejn Grir u melodrami “The Company She Keeps”.

- Bio sam dobra beba pa je Džejn morala da me uštine da zaplačem, kako je zahtevala scena - rekao je Bridžiz, koji je kao dečak zajedno s bratom Boom, takođe glumcem, gostovao u očevim TV serijama i provodio mnogo vremena u studijima.

Najraniju glumačku poduku dobio je kod kuće: dok su se u igri pretvarali da su astronauti ili klovnovi, Doroti je deci prenosila mnogo od onoga što je sama kao devojka naučila na časovima kod slavnog učitelja glume Mihaela Čehova, a prve lekcije je Džefu dao tata: “Izgovori svoj tekst. Sad ga ponovo izgovori, ali kao da to radiš prvi put.”

Film ‘Taker: čovek i njegov san’ snimio je 1988. godine

Sanjajući o karijeri košarkaša, Bo se upisao na UCLA, a potom na Univerzitet na Havajima, ali na kraju se vratio glumi, a prema filmu je usmerio i Džefa koji nakon srednje škole i odsluženog vojnog roka u Obalskoj straži nije znao šta da započne. Mama je naočitom, 188 cm visokom plavokosom momku predložila da postane model, ali to ga nije privlačilo, a onda ga je Bo, koji se i inače prema njemu ponašao očinski, nagovorio da nauči jedan monolog Holdena Kolfilda iz romana “Lovac u žitu” i odveo ga kod producenta.

Tako je počela Džefova karijera na filmu, ali i posle desetak uloga - uključujući i onu u “Poslednjoj bioskopskoj predstavi” za koju je nominovan za Oskara i gde mu je partnerka bila Sibil Šeperd - nije bio siguran da je to ono što želi da radi u životu. Zanimala ga je muzika, kojom se i danas bavi, kao i crtanje i fotografisanje. Konačna odluka da se opredeli za glumu pala je tek sa filmom “The Iceman Cometh”, koji je reditelj Džon Frankenhajmer 1973. snimio prema drami Judžina O’Nila.

Više od 40 godina u braku je sa Suzan Geston, u koju se zaljubio dok je snimao film ‘Rancho Deluxe’ u izletištu Čiko u Montani, gde je ona radila kao konobarica

Bridžiz se neko vreme viđao sa Sibil Šeperd, a bio je u vezi sa još dve glumice, Kendi Klark i Valeri Perin. Ali kad je na snimanju filma “Rancho Deluxe” u Montani sreo Suzan Geston, odmah je znao da je našao pravu. Ipak, nakon što se ona preselila s njim u Los Anđeles, nisu se odmah venčali.

Zvezde koje znaju kako da sačuvaju ljubav i brak: U čemu je njihova tajna?

- Bila je to ljubav na prvi pogled, ali do oltara je išlo malo teže - priznao je glumac, koji je Suzan zaprosio tek kad mu je zapretila da će ga ostaviti.

Sa suprugom i njihove tri kćerke, Izabel Eni, Džesikom Lili i Hejli Rouzluiz, na dodeli Oskara 2011.

Venčali su se 1977. i danas imaju tri odrasle kćerke, Izabel Eni (37), Džesiku Lili (35) i Hejli Rouzluiz (33), i unuku Grejs.

- Ja sam taj koji donosi novac, ali ona drži sva četiri ugla kuće - kaže Džef i tvrdi da zasluga za sve filmove koje je snimio otkako je u braku pripada jednako Suzan kao i njemu.

Ona pak ovako objašnjava kako funkcioniše njihov brak:

- Ja ga razumem, volim, podržavam i divim mu se. I znam da je, dok radi, najbolje da ja vodim brigu o svemu.

Da drži sve konce u rukama, Suzan je pokazala u teškim trenucima, kad je njihova najstarija kćerka Izabel u četvrtoj godini obolela od encefalitisa. Džef je bio zauzet snimanjima, a ona se sama brinula o devojčici koja je bila u bolnici i nije se znalo hoće li preživeti, kao i o tada dvogodišnjoj Džesiki i tek rođenoj Hejli. Izabel je naposletku ozdravila, ali trebalo joj je godinu i po da se potpuno oporavi i ponovo nauči da sedi i hoda.

Holivudski hit ‘Iron Man’ iz 2008. snimao je s Robertom Daunijem Džuniorom

Porodica živi u Montekitu u Kaliforniji, prva komšinica im je Opra Vinfri, u vili koju su kupili pre tri godine za 6,8 miliona dolara. Vreme provode i u Montani, upravo u mestu gde su se Džef i Suzan upoznali, u kojem imaju ranč s velikom brvnarom koja je poslužila kao scenografija za “Rajska vrata” - u filmu je bila bordel.

Bridžiz izbegava zabave i kasne noćne izlaske jer je pre svega porodični tip, kao i njegovi brat i sestra, koji oboje imaju po petoro dece. Mnogo mu je draže da uveče prošeta vrtom oko kuće i sedne na klupu, pripali nikaragvansku cigaru “padron anniversary” i posmatra zalazak sunca. Otkako mu je Suzan početkom osamdesetih poklonila kameru Widelux, opsesivno fotografiše sve što se događa na setu svakog filma koji snima, a objavio je i knjigu fotografija. Aktivno se bavi i muzikom.

Džef Bridžiz: Izgubio strpljenje (foto)

Svoje mane ne krije i tvrdi da je izrazito lenj, zbog čega mu je brat odmilja dao nadimak Lenjivac.

Dve godine stariji brat Bo takođe je glumac

- Imam dosta od lenjivca u sebi, i dosta Djuda, koji ne radi baš ništa. Smatram sebe istinski lenjim čovekom, a opet, kad pogledam iza sebe i vidim šta sam sve napravio, i sam se začudim. Lenj kakav jesam, mnogo sam postigao. I to je valjda paradoks! - rekao je Bridžiz, koji priznaje i da je zapravo patološki neodlučan, pa tako ne zna ni hoće li dalje glumiti ili neće. - Kao da u sebi čujem dva glasa, jedan koji mi govori: “Ako misliš još nešto da uradiš, požuri jer nemaš više vremena”, dok mi drugi savetuje da se opustim. A opet, nude mi se takve prilike da ih je teško odbiti. Kako je rekao Al Paćino: “Baš kad pomislim da je gotovo, povuku me nazad!”

Maja Gašić

Autor