Ilda Šaulić: Poslednji razgovor sa tatom

Autor: Maja Gašić

08.03.2019 20:00

Foto: Izvor:Gloria magazin/ Tanja Nikolić, Foto:Miloš Nadaždin, Branko Pantelić, Marina Lukić, Jakov SImović, Privatni album

Foto: Izvor:Gloria magazin/ Tanja Nikolić, Foto:Miloš Nadaždin, Branko Pantelić, Marina Lukić, Jakov SImović, Privatni albumKćerka i mezimica tragično preminulog pevača Šabana Šaulića Ilda Šaulić, koja je od kralja narodne muzike nasledila talenat, sa ocem se čula uoči nesreće kako bi mu pustila novu pesmu, ne sluteći da je to njihov poslednji razgovor

- Čuli smo se u subotu, dvadesetak sati pre nesreće. Zvala sam ga iz studija, da mu pustim novu pesmu. Svidela mu se, rekao mi je “Lepo ti je to” - ovako o poslednjem telefonskom razgovoru sa ocem, proslavljenim pevačem Šabanom Šaulićem, svedoči njegova mlađa kćerka Ilda Šaulić (40), pevačica, koja se od oca oprostila stihovima njegove pesme “Nikom te ne dam”. Ona, kao ni čitava porodica, nije ni slutila da ga, kad je u petak 15. februara krenuo na nastup u nemačkom gradu Bilefeldu, više nikada neće videti.

Ispraćaj Šabana Šaulića: Bela kruna za kralja narodne pesme (foto)

Šaban Šaulić (67) poslednji put zapevao je u klubu Farinda, a nastradao je nekoliko sati kasnije, na putu za aerodrom u Dortmundu, odakle je trebalo da se direktnim letom vrati u Beograd. Nesreća se dogodila na putu A2, kad je na automobil u kome su se nalazili Šaulić, njegov kum Slobodan-Boban Stojadinović i muzičar Mirsad Kerić velikom brzinom naletelo drugo vozilo. Od siline udarca auto u kome je bio pevač zakucao se u bankinu. Vatrogasci i ekipe hitne pomoći satima su ih izvlačili iz olupine, a zbog težine povreda Šabana su helikopterom prevezli u bolnicu u Bilefeldu. Nažalost, pevač je posle nekoliko sati podlegao povredama. Obdukcija je pokazala da je preminuo od posledica saobraćajne nesreće, kao i da je u trenutku sudara bio vezan.

Poslednji pozdrav velikom Šabanu Šauliću: Darko Lazić uprkos bolovima došao na sahranu (foto)

Njegovi najbliži, supruga Gordana, kćerke Sanela i Ilda i sin Mihajlo, neutešni su posle tragedije koja ih je zadesila. Sanela je sa bratom Mihajlom i suprugom Zoranom Batom Mirkovićem nekoliko dana boravila u Nemačkoj, kako bi sredili sve formalnosti i posle obdukcije preuzeli telo, koje je avionom Vlade Srbije iz Dortmunda noć uoči sahrane prebačeno u Beograd. Porodica Šaulić izrazila je zahvalnost i srpskim i nemačkim vlasima na angažovanju.

Istraga o nesreći koja se vodi u Nemačkoj još je u toku i po njenom završetku znaće se sve okolnosti pod kojima su Šaban Šaulić i njegov saradnik i dugogodišnji prijatelj, muzičar Mirsad Kerić izgubili živote, a Slobodan Stojadinović teško povređen.

Nekoliko hiljada ljudi na sahrani Šabana Šaulića: Ispraćaj kralja narodne muzike uz “Ne plači dušo” (foto)

Pevač, kog mnogi nazivaju kraljem narodne muzike, prošle godine obeležio je 50 godina karijere spektakularnom koncertom u Štark areni, kome je prisustvovalo 22 hiljade ljudi. Mnogobrojni obožavaoci ne veruju da više nikada neće uživo čuti njegov neponovljivi glas i hitove poput “Sneg je opet, Snežana”, “Ne plači, dušo”, “Dođi da ostarimo zajedno”, “Uvenuće narcis beli” i druge. Prvi album objavio je sa osamnaest godina, 1969, sarađivao je narednih deset sa Bucom Jovanovićem, kasnije je i sam komponovao, dok mu je tekstove pisao Rade Vučković. U dugoj sezoni serije “Ubice mog oca” otpevao je pesmu “Nemam više nikoga”, a pojavio se i u filmu “Sok od šljiva”.

PONOSAN NA UNUKE

Šabanova najveća radost i snaga bila je porodica. Sa suprugom Gordanom bio je u braku pune 44 godine, a kćerke su mu podarile i unučiće Luku Adžića, koji igra fubal u belgijskom Anderlehtu, Unu i Emu. Pevač je bio posebno ponosan na Luku, pošto je i on u mladosti igrao fudbal i mnogo puta izjavio da bi, da nije postao pevač, sigurno bio fudbaler. Luka je morao da nastupi za vikend kad se dogodila nesreća i postigao je gol, koji je posvetio svom dedi.

Komemoracija legendi narodne muzike: Malo je takvih na svetu kakav je bio Šaban

I decu i unuke Šaban je beskrajno voleo, kao i zetove Batu Mirkovića i Bobana Vučkovića, a radovao se kad je njegov sin Mihajlo nedavno verio Danijelu Mandić. Želja mu je bila da zapeva na njihovoj svadbi koja je bila planirana za jun.

- Ni meni niko nije kovao sreću, pa ni ja to ne činim svojoj deci. Ako primetim da su pogrešno procenili, možda se malčice umešam, ali nema razloga za to. Uostalom, kad sam kao dečko došao iz Šapca u Beograd, nisam konsultovao ni oca ni majku, već sam činio kako mi je srce govorilo. I nisam pogrešio, jer sam i danas s mojom Gordanom - rekao je u jednom od intervjua Gloriji.

Mural posvećen Šabanu Šauliću: Šapčani odali počast slavnom muzičaru (foto)

Iz rodnog Šapca u prestonicu je stigao sa nepunih osamnaest godina, a jedna od najdražih pesama mu je, kako je otkrio, autobiografska “Lepi dani mog detinjstva”.

- U njoj sam opisao sebe, svoj Šabac i drugove, staklene klikere, predmet moje želje, prekinuto detinjstvo, jer sam vrlo rano otišao i počeo profesionalno da pevam. Nisam valjano ni momkovao, ušao sam u društvo estradnih hijena i morao sam da se sa svim izborim.

Iako je na svim kontinentima bio rado viđen gost, porodica mu je uvek nedostajala na takvim putovanjima.

Porodica i prijatelji Šabana Šaulića neutešni: Dirljivo poslednje zbogom kralju narodne muzike

- Vrlo često sam na putu i ulažem mnogo truda da se organizujem tako da u kući boravim onoliko vremena koliko bih želeo. To nije nimalo lako jer imam i jednu veliku strast - pecanje. Zbog toga, kad se vratim s gostovanja po Evropi, provedem vreme s najdražima, a odvojim i nedelju-dve da budem u mojoj kući na Dunavu, u Krčedinu. Reka i tišina su mi neophodni za prikupljanje snage za pevanje, ali i za komponovanje i studijski rad. Putovanja mi sve teže padaju, a kad odem u Ameriku na dve-tri nedelje, patim od nostalgije. Već posle nekoliko dana osećam snažnu potrebu da se vratim kući i prespavam u svom krevetu, ma kakav da je hotel ili kuća u kojoj odsednem - otkrio je Šaban.

Komemoracija legendarnom pevaču održana je u Skupštini grada Beograda i potom je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Na večni počinak ispraćen je uz pesmu “Ne plači, dušo”, koju je komponovao 1984. i posvetio supruzi Gordani.

Maja Gašić

Autor