Anđelija Vujović, od manekenske piste do filma: Najbolje savete o glumi dali su mi Gorica Popović i pokojni Marko Nikolić

Autor:

10.03.2019 19:00

Foto:

Foto:



Nakon modelinga, zahvaljujući kojem je radila širom planete i bila ispred objektiva najboljih fotografa, a potom igrala u TV serijama, manekenka Anđelija Vujović našla se prvi put na filmu

 

Zahvaljujući manekenskoj karijeri koja traje dve i po decenije Anđelija Vujović (44) je pred kamerama prolazila kroz razne transformacije, snimala editorijale na najrazličitijim mestima i nosila revije širom sveta. Nezasita svog posla, u međuvremenu je otkrila strast prema glumi i videla da se odlično snalazi i u tome. Oprobala se u TV formatima, a na FEST-u je dočekala premijeru prvog filma, “AleksandreSaše Radojevića. Anđelija ima malu, ali važnu ulogu za razrešenje radnje.

Anđelija Vujović: Obožavam domaću kuhinju, posebno onu kafansku u kojoj dominiraju mesni delikatesi praćeni obaveznom čašicom rakije

- Igrajući u reklamama i muzičkim spotovima, otkrila sam da posedujem talenat za glumu. To su prepoznali i oni sa kojima sam sarađivala, pa sam se našla u nekoliko serija. U “Šta mi spremaš” na BK TV tumačila sam jednu od četiri glavne uloge, zatim su bile “Idealne veze” na Pinku, “Servisarije” na Studiju B i “Mile protiv tranzicije” na B92, gde sam radila i novogodišnji program sa Stefanom Kapičićem u režiji Maje Uzelac. Često sam se susretala sa rediteljem Radojevićem, koji je izrazio želju da se pojavim u nekom njegovom ostvarenju, i eto me u “Aleksandri”.

Scena iz filma "Aleksandra"

Uloga u tom filmu drugačija je od onih koje je imala na televiziji. Anđelija prvi put glumi u drami i sa malo reči pokazuje čitav spektar emocija.

- Bio je to veliki izazov. Igram Anu, koja se pojavljuje tek u pretposlednjoj sceni, ali nosi poruku celog filma. Moja junakinja je deo novog vremena i korporacijskog sveta koji spolja deluje uspešno i uglađeno, a melje iznutra. Kroz taj lik prikazano je koliko pukotina na fasadi ima novoformirajuća srednja klasa. Scena je dirljiva i sa malo reči pokazujem tugu, očaj, bol, ali i saosećanje i nadu da život posle kiše donosi sunce.

IZAZOVI GLUME

Nije joj bilo teško da uđe u lik, a snimala je samo jedan dan.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Andjelija Vujovic (@andjelijavujovic) дана 16. Феб 2019. у 6:24 PST

- Snimanja reklama i filmova su slična, ali je drugačiji tip glume. U manekenstvu telom i izrazima lica pokazujete emocije i stavove, a u filmu je prisutnija mikrogluma gde mimiku i afektiranje treba svesti na minimum. To je za mene izazov. Umem da osetim stvari iznutra i da ih zamislim. Imam izraženu empatiju i lako mogu da pustim suzu. Zamislila sam da se sve ono što se dešava mojoj junakinji događa meni i bez ikakvog truda zaplakala.

Premda bi gluma bila logičan nastavak njene uspešne karijere, Anđelija je u jednom trenutku života odlučila da zaplovi nekim potpuno drugačijim vodama.

 

- Od najranijih dana zanimalo me je manekenstvo. Tek naknadno sam, kroz fotografisanje i razne zadatke, shvatila da mogu i da glumim. Gluma me istinski ispunjava, ali sam u nekom trenutku procenila da ona u Srbiji nije moj put, iako bi me to možda najviše motivisalo i usrećilo u životu. Upisala sam LSE, prestižni londonski univerzitet za ekonomiju i političke nauke. Studirala sam menadžment, a onda magistarske studije iz finansija i računovodstva. Već tri godine radim u kompaniji koja se bavi geološkim istraživanjima. Zanimljivo mi je to, a kad se uželim kamera, prihvatim neki manekenski posao ili evo sad glumački.

Najbolje savete u vezi sa glumom dobijala je od - najboljih.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Andjelija Vujovic (@andjelijavujovic) дана 2. Јан 2018. у 2:37 PST

- Kad sam radila “Šta mi spremaš”, upoznala sam mnogo glumaca. Sa njima sam neformalno razgovarala, dok smo čekali scenu, i kad sam im ispričala da razmišljam o tome da prekinem studije i upišem glumu, većina mi je rekla da to nije dobra ideja jer mogu da izgubim prirodnu spontanost koju imam pred kamerama. Najbolje savete dali su mi Gorica Popović i pokojni Marko Nikolić. Sećam se, Marko mi je jednom napomenuo da prestanem da mlataram rukama, što sam nesvesno pokupila iz manekenstva.

NE OSEĆA TREMU

Iako joj je ovo prva uloga na filmu, Anđelija ne strepi od kritika.

- Biće mi drago ako mi neko kaže da sam nešto dobro uradila, ali ne opterećujem se kritikama. I u glumi i u manekenstvu dajem maksimum. Gluma mi pruža priliku da istražujem i razmišljam o tome kako je biti neko drugi. Ta igrarija me ispunjava, bez ikakve potrebe da njen krajnji cilj bude pohvala ili kritika.

Uprkos tome što je odlično iznela dramski lik, privatno ne gleda teške priče. Nežnoj manekenki, koja redovno ide u bioskop i taj izlazak smatra najboljim za prvi dejt, omiljeni žanr je naučna fantastika sa primesama horora. Gleda “Osmog putnika” a uživa i u epskoj fantastici. Voli i romantične komedije, dok dušu odmara uz ljubavne filmove koji se dešavaju u vremenu koje opisuju sestre Bronte ili Džejn Ostin, kao što su “Gordost i predrasude” i “Razum i osećajnost”.