Živorad-Žika Nikolić: Stopama "Kuma" i Monike Beluči

Autor:

12.03.2019 16:10

Foto:

Foto:Voditelj Živorad-Žika Nikolić boravio je na italijanskom ostrvu malo pošto je proradio vulkan Etna, što ga nije omelo da razgleda kulturne i istorijske znamenitosti i uživa u specijalitetu - vulkan

Nedelju dana pre nego što sam posetio Siciliju proradio je vulkan Etna, koji je ponovo povremeno aktivan od jula prošle godine. Međutim, mene, moju porodicu i prijatelje to nije sprečilo da krenemo na isplaniran put. Prvo smo se obreli u Kataniji, potom posetili Palermo, Sirakuzu i simpatični Noto. Imali smo samo pet dana za obilazak pa je sve bilo vrlo intenzivno.

Aktivna Etna

Etna, najaktivniji vulkan u Evropi, koji postoji pola miliona godina, sudbina je ovog kraja, pa je Katanija, koja se nalazi odmah ispod njega, u istoriji mnogo puta uništavana i ponovo izgrađivana. Tokom mog boravka tamo grad je bio sivlji nego obično zbog erupcije vulkana, ali budući da je narod verovao da su najgori potresi prošli, sve to nas nije omelo u svakodnevnim aktivnostima.

Živorad-Žika Nikolić: Mast je najbolja pomada za nepca

Vulkan specijalitet

Katanija je tako organizovana da u njoj svako može lako da se snađe. Na prostranom trgu dominiraju magična katedrala posvećena Svetoj Agati, zaštitnici od erupcije i zemljotresa, i simbol grada, neobična Slonova fontana. Glavna ulica, Vija Etnea, prepuna je simpatičnih radnjica i kafića. Dok hodate njome možete videti vrh Etne, a u neposrednoj blizini nalazi se riblja pijaca, na kojoj vrvi od ljudi, raznovrsne ponude i boja. Gastronomija ovog dela Sicilije je priča za sebe: testenine spremljene na razne načine, makaroni sa patlidžanom i rikotom, konjsko meso. Ipak, meni se najviše dopao specijalitet ovog kraja koji se, naravno, zove - vulkan.

Zgrade boje meda

Pored Etne, najjači utisak na mene je ostavila Sirakuza, znatno manji grad od Katanije. Stara skoro tri hiljade godina, savršena je za one koji vole satima da šetaju i razgledaju istorijske znamenitosti. Njen stari deo Ortiđa prepun je uskih krivudavih ulica, cvetnih balkona na zgradama boje meda, restorana i barova sa laganom muzikom. Tu su ostaci Apolonovog hrama i Dijanina fontana. Centralni trg je impozantan, a na njemu je smeštena, na ostacima Ateninog hrama iz V veka pre nove ere, predivna katedrala Duomo di Sirakuza. Grčki teatar, takođe iz V veka pre nove ere, veoma je atraktivan antički lokalitet i oslikava bogatu istoriju Sirakuze.

Slobodan Stefanović: Moja afrička avantura

Amfiteatar u steni

U neposrednoj blizini je Rimski amfiteatar, sagrađen za vreme vladavine Oktavijana Avgusta. Ceo je uklesan u steni i u njemu su se nekad održavale borbe gladijatora. Tu je i lokal u kome su snimani kadrovi kultnog filma “Malena” sa Monikom Beluči. Pored građevina, veoma su mi se dopali stanovnici Sirakuze, posebno njihova južnjačka ležernost i velika posvećenost gostima.

Neda Ukraden: Bliski susret sa ajkulama

Ljubav prema fudbalu

Za razliku od Sirakuze, nisam preterano bio oduševljen Palermom. To ne znači da mi se nije dopao, jednostavno sam bio zatečen kontrastima u njemu. Kao negativne strane naveo bih prenaseljenost koja uzrokuje gužve na ulicama i u saobraćaju - gde je sasvim normalna upotreba sirena, prljavštinu i siromašnije delove grada u kojima cveta kriminal. Pozitivne strane su bogata kultura i građevine koje svedoče o velikoj istoriji ne samo ovog grada nego i cele Sicilije, odlična mesta za provod i istinska ljubav njegovih stanovnika prema fudbalu, za koji se ovde živi.

Stopama ‘Kuma’

U arhitektonskom smislu najviše mi se dopala njegova katedrala, uvrštena na Uneskovu listu svetskih baština u Evropi. Tik do nje je poznata opera Teatro Masimo, najveća u Italiji, veća i od čuvene Milanske skale. Mnogi znaju da se treći deo kultnog filma “Kum” završava upravo na ovom mestu, a postoji čak i specijalna tura posvećena tom ostvarenju. Jedna od znamenitosti Palerma jeste i fontana Pretorija, na kojoj se nalaze statue 12 grčkih bogova. Veličanstvena je.

Danijela Pantić Conić: Zimovanje u Nasfeldu

Srčani Sicilijanci

Kad saberem sve utiske sa ovog petodnevnog putovanja, pored velelepnih zdanja, na mene su najjači utisak ostavili Sicilijanci. Susretljiv i srdačan narod, ali nenapadan, a opet srčan, temperamentan, iako deluju kao da nigde ne žure, da sve rade polako. Pored poznanstava koje sam ostvario sa vrlo zanimljivim ljudima, sa kojima ću, nadam se, nastaviti druženje, i lepih uspomena koje sam pretočio u mnogo fotografija, sa ostrva sam se vratio sa nekoliko suvenira. Jedan od njih je posuda za voće - simbol Sicilije.

Bojan Perić: Sedmodnevna magija u vodama istočnih Kariba