Havijer Bardem: Obožavam Penelope jer je srčana, požrtvovana i neverovatno strastvena

Autor:

26.03.2019 20:16

Foto:

Foto:



Španski glumac, koji je nedavno proslavio 50. rođendan, u mladosti je radio kao striper i bio veliki zavodnik, a sad je već gotovo dve decenije u braku s glumicom Penelope Kruz, za koji kaže da je uzbudljiviji od svega što je s njom doživeo na filmskom platnu

Za svojih prvih pola veka života španski glumac Havijer Bardem može da bude više nego zadovoljan svime što je - profesionalno i privatno - postigao. Jedan je od retkih sa mnogo više nagrada nego uloga: snimio je 60 filmova, a za njih je dobio 101 nagradu i još 83 puta bio nominovan. Najvažnija među njima je Oskar za ulogu u filmu “Nema zemlje za starce” 2007, s kojom je postao prvi španski glumac koji je dobio zlatnu statuu Američke filmske akademije.

Filmski kameleon, koji se iz filma u film fizički i karakterno menja do neprepoznatljivosti - od alfa mužjaka i seks-simbola do ubice psihopate, kvadriplegičara, homoseksualnog pesnika, u brojnim izborima kritičara i gledalaca redovno se nalazi visoko na listi najboljih. I to iako su njegovi naslovi uglavnom nepoznati široj javnosti.

- Većina filmova danas se snima sa isključivom namerom da zabavi tinejdžere i ja zaista nemam ništa protiv toga. Međutim, mene više od akcionih spektakla zanimaju autentične ljudske priče o istini i izdaji, lojalnosti i prevari i ljubavi i njenom gubitku. Naime, uistinu živimo jedino kad volimo i kada smo voljeni - objasnio je zašto se uprkos brojnim finansijski izdašnim ponudama nikad nije preselio u Holivud.

Sa suprugom, glumicom Penelope Kruz (44), kćerkicom Lunom (5) i sinom Leonardom (8) Havijer i dalje živi u Madridu, gde je 1. marta proslavio 50. rođendan u najužem krugu, jer je veće slavlje planirano dve nedelje kasnije - 14. marta - kada njegova majka, glumica Pilar Bardem, navršava 80 godina. Koliko je blizak s majkom videlo se i na dodeli Oskara 2007. Došao je s njom i posvetio joj nagradu, i to na španskom pošto Pilar nikad nije dovoljno dobro naučila engleski.

- Mama, ovo je za tebe, za tvog dedu i baku, za tvoje roditelje Rafaela i Matilde, kao i za sve španske glumce koji su se izborili za dignitet i poštovanje naše profesije u Španiji - izjavio je tada i do suza dirnuo ne samo svoju majku u publici nego i mnoge sunarodnike koji su prenos dodele Oskara pratili pred malim ekranima.

Bred, Viktorija, Rijana, Žizel… Kako izgledaju braća i sestre slavnih ličnosti (foto)

Havijer Bardem najmlađe je od troje dece Marije Pilar Bardem i preduzetnika Hosea Karlosa Ensinasa, koji su se razveli u njegovom ranom detinjstvu. Kako je odrastao bez oca, koji je preminuo 1995. u 64. godini, Havijer se od početka svoje umetničke karijere potpisuje majčinim prezimenom, baš kao i njegova pet godina starija sestra Monika i šest godina stariji brat Karlos. I oni su glumci, a sestra mu se oprobala i u ugostiteljstvu, kao vlasnica restorana Bardemcilla u Madridu, koji je zbog ekonomske krize nakon petnaest godina rada morala da zatvori 2013. Brat se pak uz glumu bavi i pisanjem.

Umetnička profesija svima im je bila suđena. Bardemovi se smatraju najdugovečnijom glumačkom porodicom u Španiji - Havijerovi pradeda i prabaka bili su pozorišni glumci u 19. veku, deda i baka početkom 20. veka učestvovali su u rađanju španske kinematografije, a ujak Huan Antonio Bardem bio je dramaturg i scenarista, koji je zbog antifašističkih stavova bio osuđivan i zatvaran u doba Frankove diktature.

Premda je rođen u Las Palmasu, glavnom gradu Gran Kanarije, trećeg najvećeg ostrva na Kanarima, udaljenom 210 kilometara od severozapadne obale Afrike, Havijer se s majkom, bratom i sestrom, kada mu je bilo dve godine, preselio u Madrid.

- Odrastao sam u porodici bez oca, a troje dece podigla je samohrana majka, koja je često radila po tri posla da nas prehrani. Ujutro je snimala za televiziju, uveče nastupala u pozorištu, a noću u kabareu. Majku pamtim kao ženu lavicu: podigla nas je u teškim okolnostima i nikad nije gubila živce. Zbog toga sam svet od malih nogu naučio da gledam kroz njene oči i vrlo rano sam uvideo kako je to biti samostalna žena u patrijarhalnom društvu. Da ne spominjem na kakvom su glasu bile glumice u šezdesetim godinama prošlog veka: otprilike su se smatrale prostitutkama - prisetio se u biografskom intervjuu.

Bardema škola nikada nije naročito zanimala, uz to je prezirao nastavnike koji su nedisciplinovane učenike poput njega u red dovodili šibom i štapom. Zbog toga je odlučio da postane jak pa se upisao na boks i dizanje tegova, da bi se potom pronašao u ragbiju, koji je trenirao od svoje devete do 23. godine. Najbolji prijatelji i danas su mu bivši saigrači iz kluba i reprezentacije.

Dobitna kombinacija Penelope Kruz: Romantični Chanel za crveni tepih sa Banderasom (foto)

Glumački debi imao je kao šestogodišnjak u TV serijalu “El Picaro” 1974. U njemu je glumila i njegova majka, a televizijske, pozorišne i filmske uloge nastavio je da niže i kao tinejdžer.

- Zapravo sam se dugo tražio, ispitivao granice i pritom mnogo grešio: uvek sam bio među najvišima i najjačima pa sam se pravio važan, pio i tukao se. Sve što znam o sebi i svetu naučio sam na vlastitoj koži - ispričao je Havijer, doživljavajući glumu samo kao hobi jer je sanjao o slikarskoj karijeri.

Zbog toga se nakon mature upisao na madridsku Umetničku akademiju, a školovanje je sam finansirao povremenim poslovima. Radio je kao barmen, konobar, građevinski radnik, a jednu noć i kao striper.

- Hitno mi je bio potreban novac pa mi se to učinilo najjednostavnijim načinom za brzu zaradu. Uoči izlaska na podijum drhtao sam od straha i treme, a moja prva i jedina izvedba trajala je deset minuta. U klub me dopratila majka, koja je pak blistala od ponosa, oduševljena mojom hrabrošću.

Kao sramežljivi striper nije imao šanse, baš kao ni slikar koji je pravio isključivo portrete. Mrtvu prirodu, na primer, odbio je da naslika čak i kad mu je to bio uslov za ispit i upis na višu studijsku godinu.

Suze i bele ruže na Chanelovoj reviji: Penelope Kruz i Lagerfeldove muze odale počast slavnom kreatoru (foto/video)

- Od detinjstva pamtim kako sam najviše uživao posmatrajući ljude i pokušavajući da analiziram njihovo ponašanje, govor, gestikulaciju, kretnje, mimiku, odnose... To mi je koristilo kao slikaru, a još više kao glumcu, jer su dobri glumci pre svega posmatrači, dramski antropolozi, prevodioci i prenosioci ljudskosti - izjavio je glumac, koji je prvu filmsku ulogu dobio u erotskoj drami “Doba Lulu” iz 1990, čiji je reditelj slavni Bigas Luna.

Na audiciju ga je dovela majka, a Havijer je u podeli završio jer se reditelju svideo njegov atipičan izgled lica zbog krivo srasle nosne kosti koja mu je bila smrskana u tuči godinu dana pre toga.

Već u narednom filmu Bigasa Lune, “Šunka, šunka”, dobio je glavnu ulogu, koja ga je proslavila i donela mu titulu seks-simbola. Igrao je lokalnog zavodnika, zaposlenog kao dostavljač šunke, koji mašta o karijeri toreadora, ali zahvaljujući obdarenosti postaje traženi model za donje rublje. Na setu je upoznao i buduću suprugu, tada 16-godišnju Penelope Kruz, s kojom je snimio nezaboravne scene neobuzdane strasti i seksa.

Iako je njihov odnos pred kamerom bio pun erotske energije, u vezu su ušli tek 15 godina kasnije, jer se Bardem tada zabavljao s Kristinom Pajes, svojom učiteljicom engleskog. Iz tog vremena datira i njegova izjava da mu je Kristina najbolje poduke jezika davala u krevetu, što je dodatno raspaljivalo maštu obožavateljki.

Osim Andalužanina Bigasa Lune, Havijera obožava i drugi kultni španski reditelj, Pedro Almodovar, koji mu je dao glavnu ulogu policajca invalida u drami “Živo meso” 1997. Istovremeno je u filmu “Perdita Durango”, čija je radnja smeštena u graničnom području između SAD i Meksika, uverljivo odigrao manijakalnog sadistu i okrutnog kriminalca zaluđenog crnom magijom, a to je bio prvi da je pred kamerom govorio engleski. Međutim, zbog brojnih scena nasilja i seksa film nikada nije stigao u američke bioskope.

Penelope Kruz i Havijer Bardem: Zaljubljeni “kao nekad” (foto)

Tako je Bardemu proboj u Americi donela uloga homoseksualnog kubanskog pesnika Rejnalda Arenasa, obolelog od AIDS-a, u filmu “Pre noći”, za koju je prvi put nominovan za Oskara 2000. godine. Za taj film smršao je čak dvadesetak kilograma, a on mu je doneo najveću ličnu satisfakciju.

- Bio sam zapanjen dok sam preslušavao poruku na telefonskoj sekretarici, no to je uistinu bio glas Ala Paćina, mog jedinog istinskog glumačkog uzora, koji me obasipao pohvalama za tu ulogu - rekao je Havijer, koji u intervjuima na pitanje veruje li u Boga odgovara: - Verovao bih u njega da se zove Al Paćino.

Drugi ključni telefonski poziv bio je onaj američkog rediteljskog dvojca, braće Džeola i Itana Koena, koji su mu u filmu “Nema zemlje za starce” ponudili sporednu ulogu teksaškog ubice psihopate Antona Čigura, koji ljude likvidira pištoljem za goveda. Premda ih je uveravao da ne postoji gora opcija od njega za taj lik - jer mrzi nasilje, govori engleski s tvrdim akcentom i nema vozačku dozvolu - ulogu je na kraju ipak prihvatio te maestralno dočarao jednog od najvećih negativaca u istoriji filma. I zahvaljujući tome postao jedan od 14 glumaca koji su za istu ulogu osvojili svih pet najprestižnijih filmskih priznanja - Oskara, nagrade BAFTA, SAG, Critic’s Choice i Zlatni globus. Uz Havijera Bardema članovi tog ekskluzivnog kluba su, među ostalima, Danijel Dej-Luis, Hit Ledžer, Leonardo Dikaprio i Gari Oldman.

Vezu sa suprugom Penelope Kruz započeo je na oproštajnom partiju za ekipu po završetku snimanja filma “Viki Kristina Barselona” reditelja Vudija Alena.

- Na setu su među nama stalno frcale iskre, ali ničeg nije bilo sve do poslednjeg dana, kad smo oboje previše popili pa su kočnice napokon popustile. Obožavam je jer je srčana, energična, požrtvovana i neverovatno strastvena - naglasio je Bardem, dodajući kako mu je privatni život sa suprugom mnogo zanimljiviji i uzbudljiviji od svega što je s njom doživeo na filmskom platnu.

Venčali su se u tajnosti u julu 2010, u kući svog prijatelja na Bahamima. Sina Leonarda Ensinasa Kruza dobili su 22. januara 2011, a kćerku Lunu Ensinas Kruz 22. jula 2013.

- Roditeljstvo je najveća i najradikalnija životna promena koju sam iskusio. Kad sam postao otac, život mi se okrenuo naglavačke. Otada svoje vreme i obaveze prilagođavam potrebama naše dece i najsrećniji sam kada sam s njima. Najvažnije mi je da budem dobar otac i što bolji suprug, a za to je potrebno vreme, jer se odnosi grade kroz zajednička iskustva i posvećenost - kaže glumac, koji potpuno preuzima brigu o deci kad mu je supruga na setu.

Otkako su u braku Havijer i Penelope zajedno su snimili tri filma: triler “Savetnik” (2013) Ridlija Skota o advokatu upletenom u šverc droge, “Voleti Eskobara” (2017) o vezi šefa kolumbijskog narko-kartela Pabla Eskobara i novinarke Virdžinije Valjeho i porodičnu dramu “Everybody Knows” (2018) iranskog reditelja Asgara Farhadija.

Nedavno je Bardem počeo da snima film “Molly” sa Elom Faning i Salmom Hajek u glavnim ženskim ulogama, a nakon toga će glumiti u “Frankenštajnovom čudovištu” reditelja Bila Kondona.

Maja Gašić

Autor