Sara Džesika Parker: Dobra devojka iz komšiluka

Autor:

12.04.2019 22:04

Foto:

Foto:



Dok proslavlja 54. rođendan, američka glumica Sara Džesika Parker pokazuje kako žena može biti uspešna na svim životnim poljima: glumi u popularnoj seriji ‘Razvod’, vaspitava troje dece, na javne događaje ide sa suprugom Metjuom Broderikom, a širom sveta prodaje cipele i parfeme sa svojim potpisom

Za glumicu koja je u detinjstvu godinu-dve nosila jedne cipele, pritom ih deleći sa sestrama, posedovanje ormana punog obuće u svom domu u njujorškom Vest Vilidžu može se okarakterisati kao životni uspeh, postignuće koje je demantovalo sva proročanstva koja su najavljivala kako siromašna devojčica iz varošice Nelsonvil u Ohaju ima šanse za uspeh koliko i Amerika da postane šampion sveta u fudbalu. Možda i manje. Na svoj 54. rođendan, 25. marta, glumica Sara Džesika Parker ima razloga da glasno kaže kako se u celosti slaže sa izjavom Norme Džin Mortenson, poznatije kao Merilin Monro, koja je upitana na vrhuncu slave krajem pedesetih kako osoba odrasla u domu za nezbrinutu decu može postati bogata, slavna i uspešna, lakonski odgovorila: “Kakva god da je bila noć, ujutro bih obula cipele s visokim potpeticama i krenula u novi dan”.

Odrastajući u provincijskom gradiću s jedva sedam hiljada stanovnika u američkoj saveznoj državi Ohajo, veoma rano je naučila da deli ono što ima, bez obzira na to koliko to bilo malo. Majka Barbara Parker odigrala je ključnu ulogu u formiranju njenih stavova i kreiranju ambicija. Kao školska učiteljica u maloj sredini trudila se da prati aktuelne trendove u modi i posebno umetnosti, pa je svu decu, a rodila ih je osmoro, vodila na sve besplatne kulturne sadržaje.

20 godina posle “Seksa i grada”: Sara Džesika Parker o najvećim zabludama u vezi sa Keri Bredšo

Sari je bilo tri i po godine kad su joj se razveli roditelji. Ona je zajedno sa braćom Timotijem i Pipinom i sestrom Rejčel nastavila da živi s majkom i očuhom. U drugom braku, sa vozačem kamiona Polom Frostom, Barbara je dobila još četvoro dece: Arona, Endrua, Megan i Alegru. Porodica se suočavala sa čestim isključivanjem električne energije zbog neplaćenih računa, obroci su bili skromni i neredovni, ali to nije uticalo da se naruše harmonični odnosi ispod krova doma Parker-Frost.

- Dešavalo se da ne obeležavamo rođendane ili Božić zbog nedostatka novca. I nismo to shvatali kao tragediju - izjavila je Sara Džesika Parker.

I kad su se preselili u Sinsinati, majka je imitirala njujorški stil života: pratila je najznačajnije kulturne događaje, a decu često vodila u pozorište i bioskop. Upravo ti vaspitno-obrazovni obrasci doprineli su da se Sara još u ranom detinjstvu zainteresuje za umetnost. Pohađala je časove baleta i pevanja, što je, ispostaviće se ubrzo, bilo od presudnog značaja za dobijanje uloga u teatru. Posle preseljenja iz Sinsinatija u Njujork, uočivši njenu posvećenost i prihvativši ocene profesora da je veoma talentovana za scenski nastup, majka i očuh su je svesrdno podržavali u nastojanju da postane glumica. Kad je na audiciji dobila ulogu u komadu “Innocents” (1976), svima je bilo jasno da neće odustati. Uz svesrdnu pomoć majke i očuha, koji su se u međuvremenu situirali i iz faze svakodnevne egzistencijalne borbe došli u poziciju da svojoj deci omoguće pristojno obrazovanje, pohađala je New York Professional Children’s School i School for Creative and Performing Arts.

VEČNI ŠMEK BRODVEJA

Posle još nekoliko predstava u brodvejskim pozorištima dobila je glavnu ulogu u CBS-ovom sitkomu “Square Pegs”. Serija nije zaživela, emitovala se jednu sezonu, ali i to je bilo dovoljno da je primete lovci na nova lica. U romatičnoj drami “Footloose” (1984) reditelja Herberta Rosa zaigrala je pored Kevina Bejkona, Lori Singer i Džona Litgoua. Film je napravio veliki uspeh, za razliku od dva naredna u kojima se pojavila - “Firstborn” (1984) i “Girls Just Want to Have Fun” (1985). Na snimanju “Firstborna” upoznala je i zaljubila se u Roberta Daunija Džuniora, mladog Njujorčanina u usponu koga su kritičari upoređivali s Alom Paćinom. Njihov zajednički život nije bio urbana bajka. Imali su probleme, pre svega Robertovu zavisnost od opijata koju su pratila brojna neverstva, ali uspevali su da ih prevaziđu sve do 1991, kad su se definitivno rastali.

Sara Džesika Parker odgovara na pitanja obožavateljki: Kako da imate “Keri Bredšo lokne”

Raskid nije ostavio trag na Saru. Nastavila je da snima filmove dokazujući da je glumica koja jednako uspešno može igrati u dramama, trilerima i komedijama. Uspesi dela “L. A. Story” (1991) i “Honeymoon in Vegas” (1992) doneli su joj slavu i novac. Na velikom platnu partneri su joj bili najveće zvezde u tom trenutku: Nikolas Kejdž, Brus Vilis, Antonio Banderas i Džoni Dep.

Verujući kako je pozorište najveći izazov za svakog glumca, prihvatala je ponude da s vremena na vreme glumi na Brodveju. Tako se 1995. pojavila u komadu “Sylvia”, u kome joj je partner bio budući suprug Metju Broderik.

Iako je pre pojavljivanja u “Seksu i gradu” iza sebe imala uspešnu karijeru sa više od 30 snimljenih filmova, tek je ulogom Keri Bredšo, naratorke i kolumnistkinje New York Stara, u seriji nastaloj po knjizi Kendas Bušnel postala prepoznatljiva u svakom uglu sveta. U 94 epizode serije snimane u periodu od 1998. do 2004. Sara Džesika Parker kreirala je lik istovremeno odlučne i ranjive žene u tridesetim s kojom se lako identifikovala polovina čovečanstva. Serija je izvršila poslednju kulturološku revoluciju, posle koje je stid nestao kao rukom odnesen iz svakodnevne komunikacije među ženama. Zahvaljujući “Seksu i gradu” dame su počele otvoreno da pričaju o svojim željama i potrebama, da koriste reči depilacija, ciklus, vibrator bez potrebe da utišaju glas u kafeima i restoranima kako ih ne bi čuo neko za susednim stolovima. Koliko je fiktivni lik Keri Bredšo ušao u svakodnevnu upotrebu videlo se 2009. kad ga je britanski The Guardian proglasio “ikonom dekade”, uz objašnjenje da je glavni lik iz serije “Seks i grad” “učinio za ženska pitanja isto onoliko koliko su to uradile one žene koje su označene u istoriji kao pionirke u borbi za jednakost polova”.

- Sara Džesika Parker ima sličnosti sa Keri Bredšo isto onoliko koliko i svaka druga žena. Neke stvari bih uradila kao ona, neke ne. I to je prirodan sled. Neprijatno mi je što stalno ljudima moram da objašnjavam kako ja nisam Keri, kako ne menjam tri haljine dnevno, već radije nosim jednu - istakla je Sara.

Modni diktat Sare Džesike Parker: Povratak Keri Bredšo (foto)

Da je Keri, ipak, uticala na nju pokazala je 2000. kada je kao domaćica MTV filmskih nagrada promenila ravno 15 različitih odevnih kombinacija za jedno veče. U interakciji Sare i Keri stvorila se nova Odri Hepbern, nepretenciozna ikona stila čiji stil oblačenja su kopirale žene širom sveta nesvesno joj dajući ideju za naredne poslovne poduhvate. Devojčica koja je imala jedan par cipela godišnje, i pritom ga delila sa sestrama, odjednom je posedovala garderober veličine trosobnog salonca na Dorćolu, a na kolekciji obuće u njemu pozavidele bi joj Imelda Markos i Danica Drašković.

Uloga u “Seksu i gradu” donela joj je basnoslovne ugovore sa kompanijama Gap i Garnier. To je samo vrh ledenog brega njenih komercijalnih ugovora koje je potpisala sa poznatim proizvođačima odeće i kozmetike. Činjenicu da je postala šetajući bilbord iskoristila je za lansiranje parfema i kozmetike pod svojim imenom.

POTOMAK VEŠTICE IZ SALEMA

Cipele su, definitivno, njen modni fetiš, zbog čega je postala veoma bliska sa poznatim dizajnerima obuće poput Manola Blahnika i Kristijana Lubutena. Uz pomoć poslovnog partnera Džordža Malkemusa Trećeg, 2014. započela je proizvodnju ekskluzivne obuće jednostavnog naziva SJP Collection. Ispočetka diskretno, gotovo tajnovito, plasirala je modele koji su po svemu predstavljali simbiozu Sare Džesike Parker i Keri Bredšo.

- Cipele pravimo u Italiji, kako sam ja želela. Pravimo ih ručno, u predgrađu Firence u Toskani. To je proizvodnja kakvu sam htela. Oduvek sam volela cipele, ali ne na način kako su to činile žene koje sam tumačila na filmu i televiziji. Nisam trošila mnogo novca na njih, niti pravila od kuće sklonište za cipele. To nikako. I nikada nisam imala omiljene. I to zato što nisam mogla da se opredelim samo za jedne - otkrila je 2016. glumica.

Od Keri Bredšo do Melanije Tramp: Cipele koje dame obožavaju (foto)

Paralelno s velikim komercijalnim uspehom “Seksa i grada” doživela je uspeh i na sentimentalnom planu. U maju 1997. udala se za kolegu Metjua Broderika, s kojim ju je upoznao brat Timoti u Naked Angels Theater Companyju, gde su zajedno sarađivali. Par se venčao na intimnoj ceremoniji u istorijskoj sinagogi na Menhetnu. Prvo dete, sina Džejmsa Vilkija Broderika, rodila je 2002. u 37. godini života. Kćerke bliznakinje, Marion Loretu Elvel Broderik i Tabitu Hodž Broderik, dobila je u 44. preko surogat majke. Srednja imena devojčicama, Elvel i Hodž, dala je po ugledu na daleku rođaku u maminoj familiji za koju je u prvoj epizodi televizijskog serijala “Who Do You Think You Are” otkrila da je bila optužena za veštičarenje u čuvenom suđenju vešticama u Salemu 1692.

Sara i njen alter ego Keri Bredšo postale su uzor mnogim ženama širom sveta. I to dobar. U vremenu u kome se rijaliti zvezde takmiče u vulgarnostima različitog oblika, glumica je uzor kakav se samo poželeti može. Iako se nije često pozivala na konzervativizam jevrejske zajednice, kojoj i pripada, njeni nastupi u javnosti su veoma odmereni, kulturni, promišljeni. U svakom dogovoru s producentima insistira da u ugovoru stoji da se od nje neće tražiti da se skida i da se u filmskom ili serijskom delu neće afirmisati bilo koja vrsta nasilja, posebno nad ženama, decom i životinjama. Iako smo je tokom šestogodišnjeg emitovanja “Seksa i grada” viđali češće nego članove šire familije, nikada je nismo videli obnaženu, za razliku od njene koleginice i dobre prijateljice Kim Katral.

Mamine naslednice: Sara Džesika Parker prvi put na gala događaju s ćerkama (foto)

Otkada je počela ozbiljnu proizvodnju cipela i posebno kad je 2018. lansirala kolekciju za moderne mlade pod nazivom Gilt, snima sve manje. Prošle godine je, osim u seriji “Razvod”, glumila samo u romantičnoj drami “Here and Now”.

Zbog perfektnog imidža dobre devojke/žene iz komšiluka, iskrenog osmeha i unikatnog stila oblačenja, njene uloge će se i ubuduće čekati s velikim simpatijama.