Aleksandra Kovač: Moja mapa dobrog zdravlja

Autor:

05.05.2019 20:10

Foto:

Foto:



Otkad je pre godinu i po otkrila koliko joj prija pešačenje u prirodi, kantautorka Aleksandra Kovač koristi svaki slobodan dan kako bi pobegla iz grada i upustila se u avanture po planinama

Mada godinama vodi zdrav stil života, kantautorka Aleksandra Kovač (46) tek je pre godinu i po otkrila čari pešačenja u prirodi. Svaki slobodan trenutak koristi da se otisne u avanturu na nekoj od srpskih planina.

Aleksandra Kovač: Čemu me je naučio otac Kornelije

- Pre svega, volim da hodam Beogradom u rano jutro. Prepešačim sedam-osam kilometara za dobar početak dana - otkriva Aleksandra i dodaje: - Međutim, najbolje pešačenje jeste ono u prirodi. Prošle godine moja prijateljica Sanja, instruktorka joge i pasionirani šetač, pozvala me je da sa njom idem na Rudnik. Tako sam počela. Pešačim rekreativno kada imam vremena. Za sada su to lakše ture, do dvadeset kilometara, a kada ne stignem da odem na izlet sa nekom planinarskom organizacijom, nas nekoliko zaljubljenika uputi se na Frušku goru i uživamo.

Višečasovni boravak na otvorenom mnogo joj pomaže da se oporavi od stresne svakodnevice. Smatra da je priroda lekovita i ne bi mogla bez nje.

- Priroda zaista deluje isceljujuće. Nakon samo nekoliko sati u šumi ili na brdu ceo organizam se regeneriše. Stres napušta telo jer nas priroda podseća da smo mi, ljudi, samo zrno peska na ovoj veličanstvenoj planeti. Volim tišinu kada pešačim i zvuk prirode u ušima. Tada se potpuno isključim, pa čak i note spavaju. Izleti me, za sada, nisu inspirisali za nove pesme.

Čitavog života bavi se nekom vrstom sporta, a najviše brzim hodanjem, plivanjem i jogom, o ćemu čitajte u nastavku...

- To su moje tri velike ljubavi. Kao nekome ko radi veliki broj sati dnevno i troši mnogo energije i snage bitno mi je da budem zdrava i da moji telo i duh budu uvek spremni da odgovore svakom izazovu. Hata jogom bavim se godinama i ona me vraća u balans, jer radi na fizičkoj ali i duhovnoj i mentalnoj snazi. Plivam nekoliko meseci svakodnevno sat-sat i po i onda napravim pauzu i počnem da pešačim.

KILOGRAMI OSTALI NA BRDU

Boravak u Edinburgu, gde je pre nekoliko godina bila na magistraturi, ostao joj je u posebnom sećanju.

- Tada sam bila u najboljoj formi u životu. U centru grada, iza zgrade u kojoj sam stanovala nalazi se Holirud park, jedan od najlepših parkova na svetu, dugačak dva i po kilometra, s tri jezera, mnogo klisura, brda, bazaltnih litica, grebena i vrlo bogatom florom i faunom. Prava oaza divlje, netaknute prirode, pa sam bila u prilici da planinske pejzaže obilazim svakog dana. Kad sam se prvi put popela na vrh St. Arthur’s Seat, na proplanku sam ostala sat vremena upijajući svež vazduh i vidik od kog zastaje dah. Taj park postao je moja svakodnevna nezaobilazna ruta i posle godinu dana imala sam deset kilograma manje i snažno telo. Te godine trčala sam svoju prvu humanitarnu trku za organizaciju World Child Cancer, na trasi od pet kilometara.

Kornelije i Snežana Kovač: Poziv na kafu koji je promenio sve

Osim o fizičkoj formi, Aleksandra veoma vodi računa i o ishrani, a šta obuhvata njen dnevni meni čitajte u nastavku...

- Zdravlje mi je na prvom mestu. Trenutno moja ishrana obuhvata povrće, voće i mnogo ribe i morskih plodova, koje odlično spremam. Za doručak pravim ovsene kaše sa voćem ili različite vrste voćnih i smutija od povrća, u kombinaciji sa super hranom, makom, organskim kakaom, godži bobicama, čija semenkama, konopljinim proteinom, aronijom, brusnicom.

Poslednjih meseci potpuno je posvećena poslu, a trenutno se na raznim kanalima emituje nekoliko serija za koje su ona i njen poslovni i emotivni partner Roman Goršek komponovali muziku.

Raspevano pojačanje u “Ubicama mog oca”: Uz čiju muziku Vuk Kostić leči duševnu bol? (video)

- Naša RAprodukcija, koja uspešno radi već 23 godine, izdvojila se na regionalnom tržištu kao vodeća za kreiranje muzike za film i televiziju. Osim serija “Ubice mog oca 3”, “Zaspanka za vojnike” i “Državni službenik”, za film “Šavovi”, koji je dobio veliki broj nagrada, komponovala sam naslovnu numeru “Neko čeka na tebe” koju izvodi Gabi Novak. Na leto počinjemo rad na filmu “Dara”, izuzetno važnom za Srbiju i našu istoriju jer govori o logoru Jasenovac i stradanju sprskog naroda. Nakon toga čekaju nas i “Ubice mog oca 4” i “Državni službenik 2”. Uz toliko posla, zdrav život je moja obaveza, ali i užitak.