Rene Zelveger: Duga borba s ličnim demonima

Autor:

13.05.2019 21:42

Foto:

Foto:



Američka glumica Rene Zelveger dočekala je 50. rođendan zadovoljna svojim izgledom, iako su je estetske korekcije učinile neprepoznatljivom, a posle psihičkih i emotivnih lomova zvezda poznata po ulozi Bridžit Džouns pronašla je sreću pored muzičara Dojla Bremhola

Proslavila se glavnom ulogom u romantičnoj komediji "Dnevnik Bridžit Džouns"

Iako glumica Rene Zelveger danas ne liči na onu devojku iz susedstva koja je zahvaljujući spontanosti mnogima postala omiljena glumica američkih komedija, ona jeste majstor transformacije. Holivudska zvezda, koja je 25. aprila proslavila 50. rođendan, zbog uloge u filmu “Dnevnik Bridžit Džouns”, koji je obeležio njenu karijeru, ugojila se 20 kilograma.

Krajem godine očekuje je premijera biografskog filma o Džudi Garland u kojem igra holivudsku ikonu

- Prestala sam da vežbam, dnevno sam jela nekoliko pica, dosta slatkiša i putera od kikirikija i kilogrami su se nataložili brzo - prisetila se Rene, koja je Bridžit Džouns oživela u tri filma, svaki put menjajući izgled.

Od 2012. u vezi je sa muzičarem Dojlom Brenholom, s kojim je našla sreću u ljubavi

Iako je zbog te uloge postala prepoznatljiva širom sveta, igrajući devojku s kojom su se identifikovale mnoge žene koje se nose s viškom kilograma i nesrećnim ljubavnim vezama, Zelvegerova je pala u depresiju. Uspeh je došao preko noći, na njoj je bila velika pažnja medija, producenti su se utrkivali da je angažuju, a ona se osećala kao da nije spremna za sve to. Odlučila je prvo da smrša, počela da vežba i lišila se šećera. Prešla je na poseban režim ishrane, a zbog dijete, koja jeste dala rezultate, odškrinula je vrata novog problema - anoreksije. Glumica koja je do statusa holivudske zvezde stigla malim koracima nije se libila da potraži stručnu pomoć psihijatra i poradi na problemima. Izgradila je ponovo samopouzdanje i vratila se u vrh Holivuda.

TEROR VEČNE MLADOSTI

Rene je odrastala u veoma strogoj porodici koja korene vuče iz različitih krajeva sveta - Norveške, Italije, Finske, Švajcarske i SAD. Otac Emil, inženjer, i majka Irena, medicinska sestra, vaspitavali su je u tradicionalnom duhu, pa do svoje 20. godine nije mogla samostalno da donosi odluke već se konsultovala sa njima. Interesovala se za sport tokom srednje škole, bila je vođa navijačica školskog tima, bavila se gimnastikom i pomalo glumom. Kada se njenim roditeljima ne bi dopalo kako se obukla i minimalno našminkala za neku priliku, govorili su joj da je fizička lepota nebitna, u čemu mnogi vide uzrok njene nesigurnosti i želje da se podvrgne estetskim korekcijama lica, zbog kojih je 2014. postala neprepoznatljiva.

Za "Bolničarku Beti" nagrađena je Zlatnim globusom

- Možda izgledam drugačije, ali ko ne stari? Ja sam drugačija. Novi izgled me čini srećnom - izjavila je Zelvegerova pre pet godina, posle niza plastičnih operacija, nemoćna da se odupre teroru večne mladosti.

Sa Tomom Kruzom u hit filmu "Džeri Megvajer"

To je iznenadilo mnoge jer ona nikad nije previše negovala svoje lice. Tokom studiranja engleskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Ostinu nije se šminkala i izlazila, već je bila posvećena ispitima i časovima glume. Diplomirala je na insistiranje roditelja i tek onda počela da posećuje audicije. Nakon pojavljivanja u brojnim reklamama i TV serijama pažnju na svoj talenat skrenula je u filmu “Džeri Magvajer” pored Toma Kruza, dočaravajući skromnu devojku spremnu da zarad ljubavi učini sve. Usledili su “Prava stvar” sa Meril Strip, “Neženja” i glavna uloga u “Bolničarki Beti”, za koju je nagrađena Zlatnim globusom, a dok su na dodeli izgovarali njeno ime ona je bila u toaletu.

Za "Hladnu planinu" osvojila je Oskara za epizodnu ulogu

Posle uspeha filma “Dnevnik Bridižit Džouns” usledila je glavna rola u “Čikagu”, mjuziklu za koji je vežbala do iznemoglosti sama, bez angažovanja instruktora plesa, kao i drama “Hladna planina” za koju je osvojila Oskara za epizodu. Igrala je i u “Bajci o bokseru” sa Raselom Krouom, nastavku filma o šašavoj Bridžit i briljirala u “Slučaju 39” (2009). Tada ju je njena nesigurnost ponovo pobedila, povukla se na čak šest godina i posvetila psihološkom oporavku.

Zbog uloge u mjuziklu "Čikago" vežbala je do iznemoglosti sama, bez angažovanja instruktora plesa

- Bila sam iscrpljena jer nisam imala vremena da se odmorim od posla i vratim sebi između dve uloge. Razbolela sam se. Sve me je sustiglo. Smetao mi je čak i zvuk mog glasa - priznala je u intervjuu za Vogue 2016, u vreme kada se ponovo obrela na filmu zahvaljujući trećem delu serijala o Bridžit Džouns, u kojem se njena junakinja ostvaruje kao majka.

U protekle tri godine igrala je u ostvarenjima koja nisu najbolje prošla, ali jedna ponuda omogućila joj je da opet korača ka vrhu: oživeće holivudsku ikonu Džudi Garland u filmu čija se premijera očekuje krajem godine, u vreme oskarovske groznice.

BRAK OD 128 DANA

Kako je, po sopstvenom priznanju, vrlo emotivna osoba, njene ljubavne romanse bile su veoma burne, a raskidi su joj teško padali. Bila je u vezi sa Simsom Elisonom, članom metal benda Pariah, koji se ubio malo posle njihovog rastanka. Dugo joj je trebalo da se oporavi od te tragedije, da bi potom godinu dana bila s kolegom Džimom Kerijem, s kojim je bila i verena. Veliko ljubavno razočaranje doživela je sa kantri zvezdom Kenijem Česnijem: venčali su se nakon pet meseci zabavljanja, a razveli samo 128 dana kasnije, što joj je do današnjeg dana jedini brak. Na venčanju je nosila venčanicu koju je za nju kreirala Karolina Erera, njena omiljena modna dizajnerka.

Estetskim korekcijama lica podvrgla se 2014. i postala neprepoznatljiva

- To je najveća greška mog života. Taj brak doživljavam kao lični neuspeh - govorila je glumica, koja je 2009. otpočela vezu sa glumcem Bredlijem Kuperom, za kog je mislila da je onaj pravi.

Posle dve godine njih dvoje su objavili da su se razišli, a raskid je Rene toliko slomio da se povukla iz javnosti i samovala na imanju u Konektikatu, daleko od svetala reflektora. Bilo je to vreme u kojem se već borila sa depresijom i manjkom samopouzdanja, a brat Dru pomogao joj je da izađe iz najmračnijeg životnog perioda.

Godinu dana je bila u vezi s kolegom Džimom Kerijem, s kojim je bila i verena

Želela je da se ostvari kao majka, ali odustala je od toga kada je shvatila da bi pre ili kasnije bila samohrani roditelj. Od 2012. u vezi je sa muzičarem Dojlom Bremholom, s kojim je našla sreću u ljubavi. Iako je konačno u stabilnom odnosu, Rene je nedavno izjavila da redovno ide na seanse kod psihijatra, kako se ne bi ponovo borila sa ličnim demonima.