Žarko Laušević: Ponekad pomislim da me je malo izgazilo vreme, da sam ostao u nekoj drugoj eri

Autor:

22.05.2019 21:25

Foto:

Foto:



Ovih nedelja gledaoci s nestrpljenjem iščekuju Žarka Lauševića u seriji “Državni službenik” na kanalu Superstar TV, u produkciji Telekoma Srbija, gde tumači zanimljiv i tajanovit lik Ilije. Godinu dana pre Ilije bio je čudesni Aćim Katić, tragični junak serije “Koreni”, koja je snimljena prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića...

Ekskluzivno Žarko Laušević: Najbliži su mi zamerili

Ostvarenje “Smrdljiva bajka” značilo je vaš veliki povratak na film. Ubrzo su usledile serije i sada ste akter u nekoliko njih, od kojih je “Državni službenik” sve privlačnija gledaocima. Kako doživljavate rad na seriji, kako na filmu?

- Posle “Bajke” usledio je rad na predstavi “Hadersfild”, što je bio veliki izazov za mene, iako se radilo o samo osam izvođenja, i to u Kanadi i SAD. Izazov zbog ogromne pauze koju sam imao, kao i zbog predstave koju sam toliko uvažavao, što zbog pokojnog Taleta, u čiju sam ulogu uskočio usled sprečenosti Miše Janketića, što zbog susreta sa genijalnošću Nebojše Glogovca. Ispostavilo se da je taj rad bio solidna priprema za ono što me je sačekalo neposredno nakon te turneje, a to su bili “Koreni”.

“Hadersfild” vam je omogućio lepotu rada i druženja s Nebojšom Glogovcem i doneo veliku žalost zbog njegovog odlaska?

- Za taj “Hadersfild” vezane su moje velike emocije jer je taj rad značio i oproštaj od Glogija, za čiju preranu smrt mislim da je najveći gubitak za balkansku kulturu u 21. veku. Verovatno će mi muzičari zameriti, jer je i Toše Proeski bio strašan gubitak, ali nesreće ne treba porediti. Praznine koje su obojica ostavili nešto su nenadomestivo.

Sve prođe, pa i doživotna: Sećanja Žarka Lauševića na boravak u Zabeli

Uželeli ste se i kamere i pozornice?

- Valjda je ta tolika pauza stvorila jednu glad kod mene, pa najčešće dolazim sa preambicioznim idejama kod reditelja i kolega glumaca. Ponekad pomislim da me je malo izgazilo vreme, da sam ostao u nekoj drugoj eri, školi, možda staromodno ponekad delujem ekipi, ali zalažem se za respekt na snimanju, za uvažavanje svakog segmenta naše struke, što mislim da je od presudnog značaja za uspeh svakog posla. I naoko najnevažnija uloga ili profesija u tom ogromnom aparatu koji opslužuje sliku koja će se zabeležiti ispred kamere od najozbiljnijeg je značaja. To sam doživeo na “Korenima”.

Sigurno ću podeliti mišljenje ogromnog broja gledalaca da se to vidi i dok gledamo seriju “Državni službenik”?

- Sada sa poštovanjem mogu da kažem da isto to što sam osećao prilikom snimanja “Korena” osećam i na snimanju “Državnog službenika”. Mislim da se i rezultat vidi. Stvorili smo jednu modernu seriju po svetskim standardima kakva do sada nije rađena u Srbiji. Nadam se da je to i dobar putokaz.

Žarko Laušević: Pisanje dnevnika mi je bilo neka vrsta olakšanja, ventila

Da li želite da igrate neku ulogu u pozorištu, da radite sa nekim rediteljem?

- Da, mnogo. Svaki mladi glumac će vam to isto reći. Ali mladost je danas mnogo mudrija nego u moje vreme, pa je postala i probirljivija.

Koliko vas privlači da se oprobate u još nekom žanru - da pišete scenario, režirate?

- Sve u svoje vreme, kad i ako ga bude.

Maja Gašić

Autor