Tužna "lisabonska priča" Dušice Žegarac: Brak sa Portugalcem i život u tuđini nisu joj doneli sreću

Autor:

24.05.2019 14:00

Foto:

Foto:



Dušica Žegarac, istaknuta dramska umetnica i jedna od najvećih zvezda zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije, preminula je nakon duže bolesti u svom domu, u Beogradu.

Dušica je dobitnica brojnih priznanja. Kao srednjoškolka je napustila je medicinu kako bi ostvarila prvu ulogu u filmu "Deveti krug", gde je tumačila progonjenu Jevrejke. Za ovu glavnu rolu nagrađena je na festivalu u Puli. Pamtiće se i njene uloge u filmovima "Saša", "Buđenje pacova", a za glavnu rolu u ostvarenju "Opklada" Zdravka Randića nagrađena je Zlatnom arenom u Puli. Istu nagradu osvojila je za epizodnu ulogu, za lik alkoholičarke na lečenju u "Posebnom tretmanu" Gorana Paskaljevića iz 1980. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mina ? Be original not copy ! (@kneginja.lordovic) on May 24, 2019 at 4:08am PDT

Dugo je živela u Lisabonu, gde se udala za Portugalca Pedra Masana de Amorima sa kojim je imala dvoje dece - sina Franciska i ćerku Tatjanu. Njena ljubavna priča nije imala srećan epilog. Kako je često isticala, zbog nepremostivih kulturoloških razlika odlučila je da stavi tačku na brak. Tada je počeo njen “pakao“.

- Moja “Lisabonska priča” će i dalje ostati moja. Previše je intimna i ne pripada samo meni, deo je života i moje dece. Ta priča je oduvek intrigirala i zanimala ne samo filmski svet. Oduvek sam znala da to ne mogu da sprečim ili kontrolišem, ali sam mogla da je ignorišem. Priča spada u jednu od onih koja se zove nesporazum. Ali i nezrelost i kulturološke razlike. Pedro je studirao i živeo u Beogradu deset godina. Bili smo zajedno nekoliko godina i planirali budućnost. Ali onda su počeli problemi. On je dolazio iz ugledne portugalske porodice u kojoj se znalo gde je ženi mesto. Ovde, u Beogradu, ja sam radila i bila slavna, a on je bio moj suprug, a onda i otac moje dvoje dece. U početku je sve to funkcioniralo, ali s vremenom se pokazalo da to nije tako jednostavno. Kad se postavilo pitanje gde ćemo živeti, bila sam spremna da ostavim sve jer sam mislila da mi je porodica na prvom mestu, pa smo otputovali zajedno u Portugal. A onda je puklo jer se pokazalo da su razlike u modelima, kulturološkim i porodičnim, kao i razlike u shvatanjima osobne prirode mnogo ozbiljnije nego što smo toga bili svesni i on i ja - rekla je ranije za “Café24” Dušica.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lidija Jelisavčić Ćirić (@petarpannedodjija74) on Apr 14, 2018 at 11:09pm PDT

Ono što je dodatno otežavalo njihov odnos, bio je konzervativno vaspitanje koje je Pedro poneo iz kuće.

- Znate, danas mislim da su i oni bili zatečeni i zbunjeni. Ja sam bila ta koja je trebalo da se prilagodi i uklopiti u porodicu i njihovo shvatanje braka. Bila sam neko koga ne poznaju, strankinja, i još glumica. Ova stara portugalska porodica bila je tradicionalna i konzervativna. Posle dve godine neizvesnog i turbulentnog života između Beograda i Lisabona bilo je jasno da se brak raspada, da nećemo moći dalje zajedno. Ono što je u takvim slučajevima najteže, i što predstavlja najveću dramu i tragediju, to su deca. Posle niza nemilih situacija i događaja morala sam ući u borbu za decu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ayla (@zenskifatalni) on May 7, 2018 at 5:00pm PDT

Borba za starateljstzvo nad decom bilo je nešto najteže s čim se glumica suočila. Sedam godina, koliko je trajala brakorazvodna parnica, glumica se borila za svoje potomke.

- Posle niza nemilih situacija i događaja morala sam ući u borbu za decu. Posle dve i po godine uspela sam da ih vratm u Jugoslaviju i dovedem kući. Pre nego što sam krenula u tu najvažniju bitku, ljudi su mi govorili da dignem ruke, da život ide dalje. Ma kuda dalje? Meni bez njih života nije bilo! I uspela sam - govorila je glumica u intervjuu za “Café24”.

Maja Gašić

Autor