Kad novinarka postane glumica: Minja Miletić na novom radnom zadatku

Autor: Svetlana Stojaković

31.05.2019 19:32

Foto: Izvor:Gloria magazin/ Zorica Zarić, Foto:Gloria magazin/ Jelena Jovanov, Dalibor Danilović/ Privatni album

Foto: Izvor:Gloria magazin/ Zorica Zarić, Foto:Gloria magazin/ Jelena Jovanov, Dalibor Danilović/ Privatni albumUrednica ‘Novog dana’ na Televiziji N1 Minja Miletić odigrala je malu ulogu u seriji ‘Žigosani u reketu’ i pokazala da ima i dramski talenat

Minja Miletić: Bila sam meta progonitelja

Urednica i voditeljka “Novog dana” na Televiziji N1, Minja Miletić (38), oprobala se i u glumi. “Vatreno krštenje” novinarka je imala u seriji “Žigosani u reketu”, a prema oceni reditelja i autora ovog projekta Dragana Bjelogrlića, koji je i insistirao da upravo ona bude u kadru, veoma uspešno je uradila “domaći zadatak”. Razlog više da ova lepa plavuša, koja je diplomirala medicinu i odavno ima zvanje doktora opšte medicine, dugačkom spisku zanimanja doda novo - glumica.

Kako biste opisali ovo iskustvo?
- Dovoljno je reći sjajno i nesvakidašnje.

Kada ćemo vas gledati u “Žigosanima”?
- To je bilo moje prvo pitanje upućeno njima, ali će gledaoci morati da sačekaju, pojavljujem se tek u tridesetoj epizodi, otprilike.

Minja Miletić: Sestra nastoji da utiče na moj zdrav razum i tera me da štedim

Kako je došlo do saradnje i šta igrate u seriji?
- Prilično sam se iznenadila ali i obradovala kada su me zvali iz produkcijske kuće “Kobra”, Dragana Bjelogrlića, da glumim u seriji “Žigosani u reketu”, koja će se od jeseni emitovati na Top kanalu. Zadatak nije bio težak, trebalo je da glumim sebe. Okarakterisali su me kao opasnu novinarku, koja ima hard-talk intervju s čuvenim košarkašem, sada trenerom kluba Radnik sa Crvenog krsta. Došla sam na razgovor da se vidim i upoznam sa scenaristom serije Markom Manojlovićem. Prezentovali su mi tekst koji je trebalo da naučim za dva dana. Bilo mi je pomalo čudno, ali istovremeno vrlo zanimljivo i kreativno, jer smo zajedno čitali tekst i prilagođavali ga mom senzibilitetu. Čak i da nisam htela da prihvatim, morala sam, Bjela je rekao: “Ili ona, ili niko drugi!” S obzirom na to da ga izuzetno poštujem kao glumca i kao reditelja, bilo mi je zadovoljstvo da prihvatim njegov poziv.

Sa kim ste bili na setu?
- Na setu je bila cela ekipa serije, od reditelja Danila Bećkovića, preko scenarista, organizatora i kamermana, do šminkera. Taj segment podseća pomalo na moj rad na televiziji, jer sam i tamo okružena velikim brojem ljudi, tako da mi nije bilo strano da se prilagodim. Rekli su mi: “Minja, imamo šest sati za snimanje tvog dela.” Verovala sam da ćemo mnogo pre završiti, scena ne traje dugo, ali sam tek na snimanju shvatila koliko je to zahtevan i težak posao, koji crpi svaki atom emocija, energije i posvećenosti. Nakon ovog iskustva, glumce još više cenim.

Minja Miletić: Umereni gurman u lovu na slaniše

Kakvi su prema vama bili glumci i reditelj?
- Cela ekipa je bila sjajna, na čelu s rediteljem Bećkovićem, kao i sjajnim glumcem Filipom Šovagovićem, koji igra trenera Krešimira Ivanovića. Tu je bila i glumica Ivana Popović, koja tumači opasnu PR menadžerku, koja je zapravo i dovela trenera Ivanovića na intervju. Filip mi je mnogo pomogao, savetovao me je kako šta da naglasim, govorio mi da ne treba da imam tremu. Meni je najvažnije bilo da ne glumim glumu, trudila sam se da zamislim da je to intervju kakve radim gotovo svakog dana na Televiziji N1. Nije bilo lako, ali videćemo. Bitno mi je da sam opravdala poverenje koje su mi ukazali.

Da li je ovo prvi put da glumite?
- Jeste. Ne prihvatam olako ponude koje “iskaču” iz mog primarnog posla, ali ovoga puta sam napravila presedan, jer smatram da je projekat vanserijski kvalitetan, baš kao i ljudi koji učestvuju u njemu.

Možete li sebe da zamislite i u nekoj većoj, glavnoj ulozi?
- Takve želje sam imala kao mala i uspela sam da ih delimično realizujem kroz projekte pokojnog Bate Miladinovića, na čije časove glume sam išla, kao i u Radio Beogradu, kod Mike Aleksića. Imam utisak da je ovaj Bjelin poziv bio potvrda da nijedan ulog u razvijanje sopstvenih potencijala nije uzaludan i da kad-tad izađe na videlo. Ova uloga je ostvarenje želje nekada male Minje.

Minja Miletić: Uživanje s porodicom

Koliko vam je pomoglo iskustvo u radu na televiziji, pred kamerama?
- Pomaže mnogo, jer prestanete da se plašite kamere i vi počinjete da “kontrolišete” nju, umesto ona vas. Naravno, i časovi glume su mi takođe pomogli u usavršavanju dikcije, a ona je od esencijalne važnosti kada radite na televiziji, kako bi gledaoci mogli perfektno da razumeju ono što govorite. Na tome sam radila punih šest godina. Rad na televiziji mi je pomogao da se oslobodim treme u ovom projektu, ali ne i odgovornosti, ona je uvek tu.