Buran život atipične holivudske zvezde Džonija Depa: Od raja do pakla i nazad

Autor:

21.06.2019 13:30

Foto:

Foto:



Posle razvoda od supruge Amber Herd, za dlaku izbegnutog bankrota i gubitka većeg dela bogatstva od 650 miliona dolara, holivudska zvezda Džoni Dep podvukao je crtu i 55. rođendan dočekuje oporavljen od životnih poraza

Jedan od najpopularnijih glumaca Holivuda Džoni Dep (55) ostavio je iza sebe najteži period u životu. Posle za dlaku izbegnutog bankrota i gubitka većeg dela bogatstva vrednog 650 miliona dolara, kao i razvoda od glumice Amber Herd, s kojom se još tuži, podvukao je crtu i krenuo iz početka. Da se oporavio i od otkaza iz “Pirata s Kariba”, koje je proslavio neodoljivom ulogom Džeka Speroua, pokazao je nedavno u Beogradu, gde je snimao dramu “Minamata”. Ta istinita priča o fotografu Vilijamu Smitu koji je razotkrio trovanje živom stanovnika grada Minamata u Japanu toliko ga je zaintrigirala da je odlučio da producira film i rizikuje da izgubio i ono što mu je preostalo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DeppLovers (@depploversfansite) on Jan 31, 2019 at 5:34pm PST

Nakon 1992, kada je kao superkul glumac bio na FEST-u i svirao s Partibrejkersima u SKC-u, i 2010, kada je kao jedan od najpopularnijih glumaca sveta bio gost Emira Kusturice na Mećavniku, prilikom treće posete Srbiji fokusirao se na posao. Nije se provodio po klubovima, što bi se očekivalo od zvezde njegovog kalibra, već je snimao, svirao gitaru u hotelu i tek retko izlazio do jednog restorana na večeru. Kontakt s novinarima, naravno, nije želeo, i vešto se krio. Predstavnike medija izbegava gde god da se pojavi jer ne želi da komentariše sudski spor koji vodi sa bivšom suprugom, koja ga optužuje za nasilje u porodici, a on uzvraća kontratužbom za klevetu.

- Sledeći korak u našem odnosu bio je: “U kuću ćeš ući otvorenih očiju, a izaći sklopljenih”. Nisam mogao da podnesem svakodnevnu bol koju mi je Amber nanosila - opisao je u ispovesti magazinu Rolling Stone najgore trenutke tokom 2016. kada je njegov brak sa glumicom doživeo krah, novac ispario a majka Beti Sju preminula od raka.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Dep je rođen 9. juna 1963. u Ovensborou kao najmlađi od četvoro dece oca Džona, građevinskog radnika, koji je često bio odsutan, i Beti Sju, konobarice, koja ih je sama izdržavala, pa joj je od prvog zarađenog novca na filmu Džoni kupio farmu u Kentakiju.

- Bila je prava lujka. Dobijali smo besmislene batine, pepeljare su letele na sve strane, telefonom nas je udarala u glavu, ali ja sam je obožavao - opisao je svoje detinjstvo glumac pre tri godine, kada je bol zbog majčine smrti i razvoda lečio muzikom, izletom u gotik i turnejom sa bendom The Hollywood Vampires, u kom su, osim njega, Džo Peri (Aerosmith) i Alis Kuper.

Tada je počeo da piše memoare, starinski, na kucaćoj mašini, u kojima je otvorio dušu.

- Sipao bih votku ujutro, pio i pisao, dok su mi suze navirale na oči. Pokušavao sam da shvatim čime sam zaslužio sve što me je snašlo. Trudio sam se da prema svima budem fin, iskren i od pomoći. A opet, desile su mi se mnoge loše stvari - priznao je.

VINO ZAUVEK

Ta autobiografija biće puna pikanterija. Sigurno će navesti da mu je majka u 12. godini kupila prvu gitaru. Kada mu je bilo 15, roditelji su se razveli, a majka se udala za Roberta Palmera, kog je Džoni nazivao inspiracijom. Pošto je napustio srednju školu, obilazio je SAD sa raznim bendovima. U 20. godini venčao se prvi put s kozmetičarkom Lori En Alison, sestrom basiste i pevača njegovog benda, koja ga je upoznala sa glumcem Nikolasom Kejdžom. Iako je brak sa Lori trajao samo dve godine, Dep joj je zahvalan za poznanstvo sa Kejdžom, koji ga je zarazio filmom.
Prvu veću ulogu dobio je 1984. u hororu o Frediju Krugeru “Strava u Ulici brestova”. Oprobao se zatim u komedijama, uz odličnu epizodnu rolu u ratnoj drami “Vod smrti” Olivera Stouna. U holivudski vrh vinula ga je 1990. uloga u “Plačljivku” Džona Votersa, posle koje je postao idol tinejdžerima i stekao armiju obožavateljki. One su vrištale za njim i kada je na rukama imao makaze zbog filma “Edvard Makazoruki”, tokom čijeg snimanja se zaljubio u Vinonu Rajder. Posle pet meseci veze verili su se i proveli tri godine zajedno, a Džoni je tetovažu “Vinona zauvek” na kraju promenio u “Vino zauvek”.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

“Makazorukim” je, inače, počela Depova višedecenijska uspešna saradnja kao i prijateljstvo sa rediteljem Timom Bartonom. Njih dvojica su zajedno radila devet filmova, među kojima je i “Ed Vud”, koji je Džonija izvukao iz depresije i dao mu priliku da se istakne, nakon čega ga je magazin New York Times okarakterisao kao “etabliranog odličnog glumca”.

Dep je tokom devedestih snimao i drugovao sa Emirom Kusturicom (“Arizona Dream”), Marlonom Brandom (“Don Huan de Marko”), koji mu je bio i mentor do smrti, Alom Paćinom (“Doni Brasko”) i montipajtonovcem Terijem Gilijamom (“Paranoja u Las Vegasu”). Šmeker, koga su najveće zvezde Holivuda učile kako da opravda ulogu “buntovnika s razlogom”, ljubio je Šerilin Fen, pre nego što je zaigrala u seriji “Tvin Piks”, verio je zvezdu “Prljavog plesa” Dženifer Grej, kratko se zabavljao s glumicom Elen Barkin, da bi onda zavoleo manekenku Kejt Mos, s kojom je bio četiri godine. Paparaci su ih “hvatali” u raznim situacijama, od strasnih poljubaca do besnih rasprava, a čak je i hapšen jer je nakon jedne od svađa sa Kejt razlupao hotelsku sobu.

SKUPE NAVIKE

Posle mnogo alkohola i droga, Džoni je odlučio da se skrasi uz francusku glumicu i pevačicu Vanesu Paradi, koja mu je donela preko potreban porodični mir i podarila decu: 1999. dobili su kćerku Lili Rouz, a tri godine kasnije sina Džona.

U tom periodu Dep je potpisao ugovor sa studiom Disney i stvorio lik Džeka Speroua. Igrao ga je u pet filmova, koji su zaradili milijarde dolara, a on je sa honorarom od 75 miliona dolara za samo jedan film upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćeniji glumac. Dobivši za Speroua prvu od tri nominacije za Oskara, priznao je da je šašavi kapetan zapravo “veliki deo njega samog”. Bilo je to Džonijevo vreme profesionalne i lične sreće.

Brak sa Vanesom trajao je do 2012, posle čega je i njegova karijera dospela u krizu. Film “Usamljeni rendžer” jedva je uspeo da se isplati, što je bio početak još jednog Depovog razvoda, ali ovoga puta sa moćnim holivudskim studijima. Ponovo se vratio opijatima i alkoholu, pravio probleme na snimanju, tukao telohranitelje, vređao obožavaoce...

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

U takvom raspoloženju upoznao je Amber Herd. Brak sa 23 godine mlađom glumicom i modelom nisu odobravale njegova najstarija sestra Kristi, koja mu je godinama bila najbliži saradnik, niti ostali članovi porodice i prijatelji.

Upozoravali su ga da se ne ženi bez predbračnog ugovora, ali nije ih poslušao.

Sa Amber se venčao februara 2015. u Los Anđelesu, svadbu na svom ostrvu na Bahamima platio je milion dolara, a posle godinu dana objavili su da se razvode. Ona ga je optužila za nasilje u porodici, tražila je zabranu prilaska, što je sud odobrio, a dobila je i pravo da stanuje u njegovom stanu.

Tokom 2017. Dep je osetio finansijske muke. Bio je primoran da prodaje imovinu kako bi izbegao bankrot. Prema njegovom priznanju, između alimentacije bivšoj supruzi Paradi i deci, izdržavanja rodbine, plaćanja zaostalog poreza i ekstravagantnih navika, novac je ispario. Zato je otpustio mendžere koji su mu od 1999. vodili finansije i optužio ih da su ga pogrešno savetovali.

- Ako je trebalo nešto da potpišem, to bih uradio i ne gledajući šta je. Verovao sam im - rekao je.

A oni su objavili priče da glumac poseduje 14 kuća širom sveta, koje je platio 75 miliona dolara, da za vina u njima mesečno izdvaja 30.000 dolara, da ima 45 automobila, brojne vinograde u Francuskoj i da leti isključivo privatnim avionima.

Bez obzira na sve, Džoni Dep je tokom proteklih 35 godina izgradio jednu od uspešnijih karijera u Holivudu, a velika moć transformacije i dobar odabir uloga doneli su mu status svetske zvezde. Poslednjih meseci, na zadovoljstvo ljubitelja filma, ona se ponovo uzdiže.

Maja Gašić

Autor