Ivan Tasovac: Kada otkriješ novu definiciju bola, imaš samo jednu ambiciju, da taj bol prestane

Autor:

28.06.2019 15:03

Foto:

Foto:



Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac posle dve ozbiljne i neizvesne operacije shvatio je koliko je važno da se čovek ne svađa sa samim sobom i doneo odluku da više niko ne može da mu troši vreme na gluposti

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria Magazin Srbija (@gloriamagazinsrbija) on Feb 28, 2019 at 9:16am PST

Direktoru Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu (53) bilo je potrebno samo pet meseci da se oporavi od komplikovane i neizvesne dvostruke operacije: pršljena i tumora koji je slučajno otkriven. Sada poletno najavljuje finale sezone - 30. juna(najavljeno za 23. juni, ali je zbog kiše odloženo), kada je Filharmonija zakazala treći koncert na otvorenom, i ubeđen je da će “Diznijeva fantazija” biti najveći spektakl do sada viđen. Orkestar pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca uživo će svirati muziku iz crtaća, te najlepše melodije klasične muzike, a na velikim platnima na Ušću prikazivaće se crtani filmovi.

Malo je falilo da ovom događaju, gde se očekuje 50 hiljada ljudi, ne bude prisutan Tasovac.

Ivan Tasovac: Uspešan oporavak nakon operacije

- Igrajući košarku 30. decembra prošle godine polomio sam prvi pršljen, a kada su me tako nepokretnog preneli u Urgentni centar, na snimanju su otkrili da imam i veliki tumor na četvrtom pršljenu. Tri nedelje su trajale pretrage da se utvrdi kakva je vrsta tog tumora jer je u nekom trenutku izgledao kao da je to metastaza. Bogu hvala, nije bila ta dijagnoza. Ispostavilo se da je tumor dobroćudni, ali prilično agresivan. Posle toga sam imao dve operacije u istom danu i kao što se vidi iz priloženog sada sam čio, veseo i pokretan.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

MUZIKA LEČI

Pijanista, koji je nedavno posle 20 godina pauze održao koncert pred publikom u Galeriji Matice srpske, o svemu ovome priča sa osmehom, sve vreme praveći šale na svoj račun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ĐOZLOOK (@djozlook) on Nov 11, 2018 at 1:17am PST

Holivud u Beogradu: Stana Katić na svečanom otvaranju nove sezone Beogradske filharmonije

- Sada kada je sve prošlo mogu da kažem da je to jedna od boljih stvari koje su mi se desile u životu. Sigurno postoji i prijatniji način da shvatiš da treba malo da usporiš, ali ovakav je bio moj. Kod mene optimizam nije crta karaktera, nego dijagnoza. Ni u jednom trenutku nisam dovodio u sumnju da će sve biti u najboljem redu. Imao sam sjajne lekare i negu u Urgentnom centru, kasnije tri nedelje i u Banji Koviljači, koja izgleda kao bilo koje lečilište u Švajcarskoj. Uvideo sam i da sam okružen prijateljima. Zahvaljujući najbližim ljudima, koji su sve vreme bili uz mene i kojima je verovatno bilo teže, iz nemile situacije izašao sam kao potpuni pobednik. Posle svega što sam prošao postoji jedna stvar koju nikome ne dozvoljavam - da mi na bilo koji način troši vreme na gluposti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Branko Stefanović (@banozio) on Jun 2, 2019 at 2:17pm PDT

U tom periodu, kada je bio prikovan za krevet i nije mogao ni da se pomeri, kamoli da čita ili sluša muziku, shvatio je još neke stvari.

Besplatan koncert klasične muzike u izvođenju Beogradske filharmonije: 17.000 ljudi glasalo i izabralo program (video)

- Kada otkriješ šta je nova definicija bola, imaš samo jednu ambiciju, da taj bol prestane. I kada ne možeš da se pokreneš, kada bespomoćan ležiš u krevetu, osećaš potrebu da što pre staneš na noge, da možeš, za početak, da odeš do kafića, posle toga i do Filharmonije. Nisam sebi dozvoljavao crne misli. Davno sam shvatio da izgovorene reči u dobroj meri oblikuju našu stvarnost. Meni nikada nije dosadno kada sam sam. Bio sam pažljiv prema sebi i uopšte se nisam svađao sa sobom. Sada živim zdravije, svuda idem peške, radim vežbe koje su mi pokazali i odlazim na plivanje tri puta nedeljno. Ali, pored svega, najvažnije je da čovek aktivira moždane mišiće. Jedna žena koja redovno posećuje Filharmoniju napisala nam je pismo u kome kaže kako veruje da je pobedila kancer zahvaljujući dolascima kod nas, ubeđena je da ju je izlečila muzika.