Miona Marković: Ples zavođenja i strasti

Autor:

06.07.2019 21:00

Foto:

Foto:



Uprkos tome što je posle svakog treninga bogatija za dve-tri modrice i upalu mišića, glumica Miona Marković s velikim entuzijazmom trenira pol dens uverena kako joj on pomaže da bude u perfektnoj fizičkoj i mentalnoj kondiciji

Mlada glumica Miona Marković (23), koja je lepotom i talentom pokazanim već u prvim ulogama osvojila publiku, sem u svoj poziv, zaljubljena je i u pokret, ples, muziku, sport i rekreaciju, što je spojila u neobičan hobi - časove pol densa, a namera joj je da se jednom u ovoj disciplini i takmiči.

- Pre četiri godine, kada sam bila na prvoj godini Fakulteta dramskih umetnosti, dobila sam priliku da u studentskom filmu Mine Stamenković “Draž” igram Anu Mariju, devojku koja, da bi pomogla majci, počinje da se bavi plesom na šipci. Tada sam prvi put otišla na trening pol densa kako bih se pripremila za ulogu. Bila sam oduševljena već pri prvom susretu s tim sportom, koji je u proceduri da postane olimpijski. Ubrzo sam počela redovno da ga treniram. Inače sam sportski tip. Bavila sam se karateom osam godina i došla da braon pojasa, išla sam na standardne i latino plesove, kao i na moderan balet, ritmičku i sportsku gimnastiku. U pol densu sam zapravo pronašla sve to u jednom, jer su u ovoj veštini potrebni snaga i koncentracija iz karatea, elastičnost iz gimnastike i gracioznost iz plesa i baleta.

Kako je izgledao prvi trening?

- Pol dens se uči polako, kroz nivoe. Na prvom se još ne penjete na šipku, već radite složene i naporne vežbe koje pripremaju telo za ono što sledi. Posle prvog časa četiri dana sam osećala bol u svakom mišiću, čak i u onim za koje nisam ni znala da postoje. Dopao mi se taj osećaj. Na početku treba da savladate i terminologiju. U ovom sportu nema leve i desne noge, već unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnja je ona koja je bliža šipci. Pokreti koji se izvode na šipci zovu se vežbe u vazduhu. Takođe, figure koje pravite imaju posebne nazive koji su univerzalni svuda u svetu i vrlo su kreativni jer opisuju na šta podseća telo dok se izvodi vežba: Sunflower, Hello Boys, Combo, Spider-Man.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Šta vam se najviše dopada kod pol densa?

- Kada sam savladala prve pokrete na šipci, spoznala sam svu lepotu ovog sporta. Postoje dve vrste šipki - rotirajuća i statična. Na prvoj imate utisak kao da letite. Sada nemam osećaj da treniram, već pre upravo da letim. Kada krenete na pol dens, morate da prihvatite i modrice, koje su neizbežne, pogotovo na risevima i unutrašnjim stranama kolena jer se tim delovima tela najviše i kačite za šipku. Brzo shvatite da svaka nova vežba i pokret donose nove masnice, ali ja ne marim za to. Čini mi se da mazohistički uživam u njima, baš kao i u upalama mišića. Vežbe pol densa nisu dosadne, sve vreme je angažovano celo telo. Uz to, ne postoji granica, jer uvek možete da savladate nešto novo. Takođe, pored toga što pomaže da se oslobodite negativne energije i jača mišiće i fizičku snagu, ovaj sport budi ženstvenost i senzualnost i svojevrstan je način da se umetnički izrazite.

Za ovaj sport vezuju se predrasude zato što se njime bave i striptizete. Kako vi gledate na to?

- Predrasude u pol densu ne postoje. Onaj ko ga vežba prosto ih nema, pa tako ni ja. Evo ja izazivam sve one koji idu u teretanu i imaju predrasude prema plesu na šipci da dođu na jedan čas i vide šta je pravi trening. Sada kada imam uticaja na mlade ljude, koristim svoje iskustvo i putem društvenih mreža demonstriram kako je pol dens divan sport.

Zašto je oprema u kojoj plešete minijaturnih dimenzija?

- Tako mora da bude jer se telom držite za šipku i odeća bi smetala. Na prvom nivou možete vežbati u helankama jer niste na šipci, posle prelazite na šorts i majicu, ali kada dođete na treći nivo, kada se rebrima naslanjate na šipku, na sebi treba da imate šorts i top koji su dizajnirani tako da cela slika plesa izgleda lepše.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Šta vam je sada izazov?

- Volela bih da usavršim pokret “balerina”. Mesecima već radim na njemu. Tako je za sve pokrete, prvo dugo vežbate i pripremate telo, a kada uspete da ih izvedete, osećate ogromno zadovoljstvo. Taj proces savladavanja pokreta posebno mi znači jer je reč o dobrom psihičkom treningu. Pre nego što sam dobila uloge u serijama “Koreni”, “Jutro će promeniti sve” i “Žigosani u reketu” pripremala sam se za takmičenje u pol densu, ali morala sam da napravim pauzu zbog nedostatka vremena i brige da bih mogla da se povredim. Uprkos kratkom odsustvu, nisam odustala od ideje da se jednom takmičim u ovom sportu. Pol dens mi se toliko dopada da bih volela da imam šipku i u stanu. I imaću je jednom, sigurna sam u to.

Koliko vam je pol dens pomogao u glumačkom poslu?

- Veoma bih volela da mi se ukaže prilika da igram ulogu koja zahteva poznavanje pol densa. Svaka veština za glumački posao je važna, pogotovo ako je reč o nekoj koju većina kolega ne poznaje, a sa ovom je definitivno taj slučaj. Znam samo nekoliko koleginica koje vežbaju pol dens. Na svakom kastingu posebno naglašavam čime se bavim nadajući se da će jednom neki reditelj doći na ideju da mi dodeli ulogu zbog koje ću još više morati da treniram ples u vazduhu. Naravno, priželjkujem i druge uloge u kojima se zahteva poznavanje posebnih veština koje, ako već ne vladam njima, mogu da naučim.

Maja Gašić

Autor