Džon Kjuzak: Loš potez dobrog momka

Autor:

14.07.2019 17:00

Foto:

Foto:



Kad je objavio antisemitski crtež na svom tviter nalogu, glumac Džon Kjuzak dobio je brojne kritike, a njegov potez iznenadio je mnoge s obzirom na to da važi za izuzetno pristojnu osobu bez mrlje u karijeri

Jedan pogrešan tvit bio je dovoljan da se američki glumac Džon Kjuzak (52) nađe na stubu srama, iako se javno izvinio nakon što je na tviteru podelio uvredljiv antisemitski crtež. Reč je o mimu (kratkoj poruci), koji je u međuvremenu obrisan, na kojem je prikazana velika šaka sa Davidovom zvezdom na zglobu koja ugnjetava grupu ljudi. “Da biste saznali ko ima moć, jednostavno proverite koga ne smete da kritikujete”, navedeno je uz mim.

Ovu rečenicu, koja se najčešće pogrešno pripisuje francuskom filozofu Volteru, zapravo je izgovorio američki nacionalista i neonacista Kevin Štrom. Uz nju, Kjuzak je dodao i komentar “pratite novac”. Glumac je ceo post obrisao brzo nakon objavljivanja, jer je privukao veliku pažnju javnosti uz koju su usledile i osude. On je naveo da je “pogrešno retvitovao post” misleći da je povezan sa bombardovanjem jedne izraelske bolnice.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели John Cusack Fans ? (@johncusack.fans) дана 22. Јун 2019. у 4:47 PDT

- Čak i da to jeste bila izraelska zastava, a sve i da nemate ni najmanju antisemitsku misao u vašem telu, jasno je da je ovo antisemitski mim. Zato što propagira stereotipe protiv Jevreja. Retvitovao sam i brzo izbrisao likovno rešenje koje vređa moje jevrejske, ali i palestinske prijatelje. Žao mi je zbog toga. Izvinjavam se svima koje sam uvredio - napisao je glumac.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

PITA SE HOLIVUD

Njegov komentar izazvao je brojne kritike na tviteru. Prvobitno se spekulisalo da je u pitanju internet bot, ali se jevrejski pisac Elad Nehoraj zapitao: “Kako je moguće da je bot na antisemitski crtež uspeo da doda i komentar ‘pratite novac’?”

- Džon Kjuzak kaže da u početku nije shvatio da je reč o antisemitskoj ilustraciji. To je slepa ulica, zar ne? - napisao je engleski komičar Dejvid Badijel, takođe Jevrej.

Postavlja se pitanje kako će Holivud, u kojem je jevrejski lobi veoma moćan, reagovati na gaf popularnog glumca irskog porekla, čija karijera poslednjih godina ne ide u najboljem pravcu. Kjuzak, koji je 28. juna proslavio 53. rođendan, postao je zvezda još kao tinejdžer zahvaljujući filmovima “Better Off Dead”, “One Crazy Summer” i “Say Anything”, postepeno je sazrevao na velikom platnu i pokazao veliko glumačko umeće u “Varalicama”, “Biti Džon Malkovič” i komediji “High Fidelity”. Ti filmovi učinili su ga krajem devedesetih jednim od najpopularnijih glumaca, koji je zaveo srca koleginica Ume Turman, Džine Geršon, Mini Drajver, Meg Rajan, Nev Kembel i Rebeke Romejn.

Džon, koji se nije ženio, u poslednjih nekoliko godina pojavljivao se u nezapaženim krimi dramama i glumio u holivudskom spektaklu “2012”, a na ulicama Beograda snimao je triler “Gavran” u kojem je igrao Edgara Alana Poa.

Da Holivud zna da oprosti, pokazano je nedavno u slučaju Džejmsa Gana, reditelja “Čuvara galaksije”, koji je zbog uvredljivih tvitova starih 10 godina prvo otpušten iz produkcije popularnih Marvelovih filmova, a zatim vraćen u rediteljsku stolicu.

Džon Kjuzak, bez mrlje u karijeri, može da se nada da njegov predani minuli rad i titula dobrog, pristojnog momka mogu da mu zadrže postojeće angažmane.

Maja Gašić

Autor