Ana Dabović: Heroina sa anestezijom

Autor: Maja Gašić

25.07.2019 19:30

Foto: Izvor:Gloria magazin/Tanja Nikolić, Foto:Marina Lukić Copyright by Gloria, Guliver/Getty images, ATA images

Foto: Izvor:Gloria magazin/Tanja Nikolić, Foto:Marina Lukić Copyright by Gloria, Guliver/Getty images, ATA imagesTri dana posle završetka Evropskog prvenstva na kome je pomogla našoj reprezentaciji da osvoji bronzanu medalju košarkašica Ana Dabović je operisala šaku leve ruke

Košarkašica i reprezentativka Srbije Ana Dabović (29) odmah po završetku Evropskog prvenstva morala je na operaciju šake leve ruke, koju je povredila u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, tokom utakmice protiv Švedske. Hirurška intervencija protekla je dobro, a naša sportska heroina dve nedelje će morati da nosi gips.

- Polomila sam domali prst leve ruke. Osaćala sam snažnu bol, nije pomagao ni gips koji mi je stavljen. Doktorka reprezentacije Suzana (PREZIME) nije mi rekla da sam slomila prst želeći da me poštedi suočavanja s lošom prognozom. Odmah je znala o čemu je reč, s obzirom na to da sam imala nesnosnu bol i da nisam mogla da pomeram prst. Insistirala sam da mi kaže istinu, htela sam da znam šta se dešava. Neposredno posle meča otišle smo u Klinički centar Srbije i rendgen je potvrdio njene sumnje.

Bez osećaja straha, tri dana posle završetka Evropskog prvenstva krenula je na operaciju.

- Pošto je moja sestra Milica otputovala u rodni Herceg Novi, uz mene je bila moja drugarica iz Amerike Bruk. Kako sam celog dana osećala dejstvo anestezije, pravila mi je društvo i kasnije. Operacija mi je poremetila sve planove, moraću da ih menjam u hodu, ali očekujem da ću do početka sezone, u septembru, imati dovoljno vremena da se sasvim oporavim. Čeka me naporna sezona u francuskom Buržu, a i obaveze sa reprezentacijom, ukoliko se nađem na spisku selektorke Marine Maljković.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

GRUBA IGRA

Iako je osećala bolove i nije mogla da koristi levu šaku, imala je veliku želju da pomogne drugaricama iz reprezentacije u polufinalnoj utakmici sa Španijom.

- Rekla sam selektorki i doktorki da moramo pronaći način da se pojavim na terenu. Odlučile smo da igram pod anestezijom. Bilo mi je teško. Kad nisam sto odsto spremna i kad mi nešto odvlači misli, ne mogu da budem potpuno koncentrisana na igru. Mogla sam da koristim samo desnu ruku, što me je ograničavalo da dam sve ono što mogu. Emocije su mi u tim trenucima bile vrlo burne i pomešane zato što sam imala ogromnu želju da igram, a bila sam i vrlo razočarana jer nisam mogla da pružim onoliko koliko bih mogla da sam zdrava. Špankinje su igrale veoma grubo, bile su svesne da mi je prst slomljen i usmeravale su me na levu stranu, što me je posebno frustriralo.

Uprkos tome što je na Evropskom prvenstvu doživela težu povredu, veoma je srećna što je reprezentacija Srbije na kraju osvojila bronzanu medalju posle pobede nad Velikom Britanijom u meču za treće mesto.

- Uživala sam igrajući za naš nacionalni tim, svesna toga da ćemo osvojiti medalju, koja će biti lepa uspomena na sve što smo prošle ovog leta. Nije lako napraviti uspeh kad se takmičenje odigrava u vašoj zemlji, domaćini često ostanu bez medalje. To je veliko opterećenje za igrače, odgovornost i želja su ogromni. Ipak, uspele smo, i veoma se radujem zbog toga.

Maja Gašić

Autor