Kristin Dejvis o usvajanju devojčice i dečaka druge rase: Moja borba sa predrasudama

Autor:

29.07.2019 19:30

Foto:

Foto:



Američka glumica Kristin Dejvis otkrila je s kakvim se izazovima, često i otvorenim rasističkim stavovima, suočava dok podiže i vaspitava usvojene kćerku i sina afroameričkog porekla

Američka glumica Kristin Dejvis (54), najpoznatija po ulozi Šarlot u seriji i filmovima “Seks i grad”, otvorila je dušu po pitanju izazova sa kojima se suočava u podizanju usvojene dece koja imaju tamnu boju kože. Gostujući u veb-emisiji “Red Table Talk” koja se emituje na fejsbuku, Dejvisova se pridružila koleginici Džejdi Pinket Smit, supruzi Vila Smita, i njenoj majci Adrijen Benfild Noris u diskusiji o međurasnom usvajanju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by iamkristindavis (@iamkristindavis) on Jul 8, 2019 at 10:29am PDT

Kada je 2011. usvajala kćerku Džemu, a zatim 2018. sina, čije ime ne otkriva, glumica se trudila da, bez obzira na to što je ona belkinja, osigura deci pristup crnačkoj zajednici.

- Zato što su mi deca Afroamerikanci, osećala sam dužnost da što više istražim tu temu i izgradim što više mostova, jer je afroamerička grupacija njihova zajednica.

Kristin je priznala da je oduvek razmišljala da usvoji dete, a konačnu odluku donela je nakon što je napunila 38 godina, shvativši da zaista želi da bude majka. Kada je ušla u proces usvajanja, morala je da popuni detaljan upitnik u kojem se od budućih roditelja traži i da štikliraju rasu deteta koje bi voleli da udome. Pošto je navela da želi afroameričku bebu, u njen dom je ušetala socijalna radnica. Razgovor je trajao nekoliko dana, a socijalna radnica se najviše interesovala kako će Kristin odgajati dete drugačije rase od svoje. Pošto je dobila zeleno svetlo za usvajanje, glumica je pohađala internet kurseve kako bi se pripremila da prihvati Džemu, koja je crna.

- Mnogo je kurseva, a samo je jedan na temu kože. Treba naučiti i šta je najbolje za kožu deteta. Shvatila sam da ću, ako ne savladam te lekcije, biti osuđivana od strane društva - navela je Dejvisova.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

ŠKOLA NE VIDI BOJU

Glumica je priznala da je ideja da usvoju Džemu promenila njeno shvatanje rasa, ali da se po dolasku bebe u kuću susrela sa predrasudama belaca i rasizmom koji do tada nije primećivala.

- Na početku mi je bilo mnogo teško. Još dok sam je kao bebu držala u naručju ljudi su me direktno pitali: “Zar neće biti odlična košarkašica?” Na to sam odgovarala: “Ona je još beba.” Pitala sam se kako su to mogli da kažu, da li zaista žele da me povrede - rekla je sa suzama u očima.

Ubrzo je na svojoj, beloj koži osetila institucionalizovani rasizam. Prekretnica u odgajanju deteta desila se kada je primetila da se njena kćerka ne igra sa drugom decom na igralištu u školi jer klinci ne žele kontakt sa afroameričkom devojčicom.

- Kada sam pitala nadležne u školi kako su to dozvolili, konkretno da se moja kćerka igra sama, oni su mi odgovorili da “ne postoji bela škola, jer škola ne vidi boju” i da vaspitači ne utiču na decu, u smislu da ne određuju ko će s kim da se igra. Pošto nisam Afroamerikanka i nikada kćerki neću moći da kažem: “Razumem kako se osećaš, jer se to i meni dogodilo”, pronašla sam novu, inkluzivnu školu za kćerku i odlučila da usvojim i crnog dečaka jer mi je Džema tražila brata.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by iamkristindavis (@iamkristindavis) on May 29, 2019 at 11:37am PDT

Danas Dejvisova ima dosta novih drugarica, mama iz redova Afroamerikanca, na koje se oslanja kada joj je potreban savet o podizanju crnačke dece u Americi.

Glumica, koja je u privatnom životu potpuno drugačija od smerne junakinje koja joj je donela svetsku slavu, uspela je da se tokom svojih tridesetih izbori sa alkoholozimom, kojem se odala kao tinejdžerka. Tada je shvatila da su snovi ostvarivi, a iako je priznala da se pomirila sa idejom da se neće udati, ne isključuje u potpunosti mogućnost da jednog dana ipak to učini, ali samo za čoveka koji će prihvatiti njenu decu druge boje kože.

- Nisam sigurna da ću ikada stupiti u brak. Neću da kažem nikad, ali velika je verovatnoća da neću. Međutim, ma koliko da vam je godina, ne možete odustati od onoga što hoćete. Volela bih da nekad pronađem muškarca i s njim rodim jedno dete.

Maja Gašić

Autor