Marija Veljković: Žurka bez kraja

Autor:

17.12.2019 12:54

Foto:

Foto:



Vešto balansirajući između porodičnih i poslovnih obaveza, popularna voditeljka RTS-a i glumica uspeva da bude odgovorna i dobra mama Đurađu, Rosi i Nevi, kao i da svako veče s velikim osmehom izlazi pred televizijski auditorijum

Sa troje dece, sinom Đurađem (7) i kćerkama Rosom (5) i Nevom (2), i tri emisije koje trenutno vodi na RTS-u, Marija Veljković (39) razbija mit o tome da žena ne može imati sve: uspešnu karijeru, dobar brak i srećnu porodicu. Priznaje da to ne ide uvek glatko i da ima dana kada bi vrištala od muke, ali uz podršku supruga, arhitekte Milana Milovanovića, i baka i deka, zasad uspešno balansira između svakodnevnih porodičnih i poslovnih obaveza. Trenutno je gledamo u emisijama “Slagalica”, “Luda narodna noć” i “Svadba iz mog kraja”, u pozorištu, kao i na jutjubu, gde zajedno s koleginicom Kristinom Radenković vodi kanal “Marija i Kristina”, koji se nekad zvao “Trudnoća je dar”. Iako smatra da su deca najveće blago, ne planira četvrto dete.

- Od pametnijih ljudi sam naučila da nikad ne kažem nikad, ali mislim da sam ja odužila svoj dug i majci prirodi, i društvu, i državi. Zasad suprug i ja odlično funkcionišemo sa troje dece.

Prijateljice koje nisu postale majke ili su rodile jedno ili dvoje dece ne opterećuje pričama kako je super imati veliku porodicu.

- To je sve stvar senzibiliteta i okej sam sa tim da neka žena ne želi da rađa. Svaka od nas ima pravo da sa svojim telom i životom radi ono što želi i što joj u datom trenutku odgovara. Ovo je moje telo, moj život i moj izbor, ali nisam u fazonu da svi treba da dobiju decu. Sve smo mi različite.

 

Sa troje male dece, jedan običan Marijin dan predstavlja žonglersku predstavu.

- Skoro sam shvatila da sam po ceo dan na nogama, da čak i jedem stojeći. Dok nisam rodila decu spavala sam do deset, a sad ustajem u pola sedam, ali dobro, ne možete baš sve da imate u životu. Ako su mi zvezde naklonjene tog dana, ujutru uspem da ukradem 10-15 minuta da popijem kafu s nogu, pa da onda spremim decu i odvedem ih u vrtić, pre nego što se uputim kod frizera. Nakon toga idem na posao, gde se našminkam uoči ulaska u studio, u kome provodim onoliko vremena koliko zahteva emisija koju snimam.

Pražnjenje kafića

Kad deca ne idu u školu i vrtić, a Marija i suprug ne rade, omiljene zajedničke aktivnosti su im one u prirodi.

- Postoji mnogo stvari koje volimo da radimo. Da gledamo dečje predstave, da idemo u park ili prirodu kako bismo vozili bicikle i rolere. Nekad pravimo filmske večeri kod kuće, uz kokice. Vodim klince na toplu čokoladu u omiljeni kafić, pa ja onda pojedem pola njihovih porcija. Zapravo, nije ni važno šta radimo, samo dok smo zajedno. Ali ne želim da zvuči kao da je kod nas sve idealno. Jeste, volimo se i uživamo jedni u drugima, ali čini mi se da se nekad ceo lokal isprazni kad mi uđemo unutra koliko se deremo.

Da ima još tri sata dnevno, sigurno bi bila savršena majka.

- Svakom od nas fali vremena jer ga u toku dana konstantno gubimo na razne gluposti: gužve u saobraćaju, čekanja u redu. Stalno negde žurimo. Svi želimo da živimo bolje, pa radimo po dva-tri posla ne bismo li priuštili deci nešto više. Sada se toliko brzo živi i pravi je izazov postići sve.

Ipak, i u tako prenatrpanom rasporedu uspe da pronađe trenutke samo za sebe.

- Desi se i to ponekad, recimo kad završim ranije sa snimanjem. Tad obično sednem negde da popijem kafu. Ćutim i uživam u miru i tišini, sama sa sobom. Nekad se viđam s prijateljima. U poslednje vreme sam počela češće da idem u pozorište, jer sam to u jednom trenutku potpuno zapostavila. Pozorište je bitan deo mog života, to je nešto što, u poslovnom smislu, volim najviše na svetu. Odem i na neki tretman, masažu, ali sve to ne traje dugo, do sat vremena najviše.

 

Priznaje, ni te male ženske radosti ne bi mogla da priušti sebi da nema bezrezervnu podršku supruga.

- Bitno je da onaj s kim živite i delite životni prostor razume ono što radite. Svojom profesijom sam se bavila i pre nego što sam se udala i dobila decu i smatram da je za moje mentalno zdravlje bilo dobro što sam se brzo nakon porodiljskog odsustva vraćala na posao. Ma koliko bilo bolno odvajanje od dece, za ženu je važno da ostane u svakodnevnim tokovima. I Milan je to razumeo.

I Mariji i njenom suprugu sviđa se uloga roditelja.

- Neminovno je da dođete u fazu kad status ljubavnika unapredite u “mama i tata”. Roditeljska uloga je nama primarna, ali verujem da ćemo imati mnogo više vremena za nas dvoje kad deca još malo porastu.

Vođe i nežne duše

A da deca brzo rastu, shvatila je kad je Đurađ krenuo u prvi razred.

- Njegov polazak u školu mi nije bio strašan zbog brige o njegovim ocenama i uspehu, to me ne muči. Ni sa mnom roditelji nikad nisu radili domaći kod kuće, pa sam imala sve petice. To što je Đurađ postao đak doživela sam vrlo emotivno zato što sam shvatila da sam ga do juče držala u rukama i menjala mu pelene, a on već danas ide u prvi razred i govori mi da ima simpatiju. Taj protok vremena me užasava.

Dok posmatra svoje klince, primećuje sličnosti i razlike.

- Meni su moja deca, kao i svakoj majci njena, najbolja na svetu. Iako liče fizički, karakterno se mnogo razlikuju. Đurađ je nežna duša, ali je zaštitnički nastrojen prema sestrama. Iako zna da je kao najstariji jači i brži, pušta ih da mu se penju na glavu. Rosa fizički podseća na mene kad sam bila mala, ali psihički nismo slične uopšte. Ona je rođeni vođa i mislim da će zbog svojih organizacionih sposobnosti sigurno biti producentkinja kad poraste. Neva, kao najmlađa i namanja, glasnoćom nalazi svoje mesto. Rosa i Đurađ su mnogo popustljivi prema njoj, ali sve u svemu, jako su dobar trio.

I dok se devojčice raduju kad vide mamu na televiziji, Đurađ negoduje.

- Prepoznaju me i znaju kojim poslom se bavim, ali sin ne voli da me gleda na televiziji, mislim da mu se ne sviđa da me deli s drugima. Devojčicama se dopada kad sam našminkana, u lepim haljinama. Čuvena je Rosina izjava: “Mama, ovde imaš glavu lepotice”, kao da mama ima dve glave, pa je na televiziji lepa, a kod kuće obična. Ponekad ih vodim na snimanja emisija, a u jednoj epizodi “Lude narodne noći” našli su se sa mnom na sceni, gde su imali male uloge. Super su se snašli i bilo im je mnogo zabavno.

Mada ide s njima na dečje predstave, retko ih vodi sa sobom u pozorište. Trenutno igra u dva komada.

- To su “Sex Bomb” sa Đorđem Davidom, Nikolom Ivačkovim i Tijanom Čurović, koja menja Kristinu Radenković, i “Metar i po do Cezara”, u kojoj delim scenu sa Vesnom Stanković i Lepomirom Ivkovićem. Ova druga predstava je komedija koja postoji već deset godina i na njoj se uvek lepo zabavim.