Nebojša Dugalić: Mi smo ovde naučili da pomoću štapa i kanapa pravimo čuda

Autor:

07.01.2018 15:30

Foto:

Foto:



- Snimati sa Rejfom Fajnsom je izuzetno iskustvo jer sam doživeo skupu produkciju i video da umetnici u Srbiji nisu uopšte inferiorni sa stanovišta potencijala i kvaliteta u odnosu na kolege sa zapada - rekao je u božićnom intervjuu glumac Nebojša Dugalić.

Dugalić je jedan od naših najznačajnijih glumaca koji jednako dobro stvara na filmu i u pozorištu. Skoro sve pozorišne nagrade dobio je za izvanredne uloge u brojnim komadima.

Oprobao se i kao reditelj u tetaru vrlo uspešno jer su neke od njegovih predstava kao što su Višnjik, Putujuće pozorište Šopalović, Sluškinje... nagrađivane na festivalima.

Saradnju sa Rejfom Fajnsom na snimanju filma o baletskom velikanu Rudolfu Nurejevu opisao je kao izuzetno pozitivno iskustvo.

- Izuzetno dobra iskustva imam sa glumcima-rediteljima. Počev od Steve Žigona, preko odlične saradnje sa Draganom Bjelogrlićem, pa sve do Rejfa Fajnsa. Glumac zna kako je stajati na sceni i ima iskustva šta se može ili ne može odigrati. Saradnja između glumca i glumca nekako je življa i aktivnija... Glumac može da prepozna iz glumačkog impulsa šta sve može da se razmašta u toku nastajanja umetničkog dela - objašnjava Dugalić.

U ostvarenju o Nurejevu, Dugalić igra glavnog koreografa trupe u kojoj je slavni baletan nastupao.

Dugalić napominje da umetnici u Srbiji sa 100 puta manje novca naprave sličan rezultat kao što je to slučaj u skupim produkcijama na zapadu.

- Da se ne lažemo, svakom glumcu prija da ga tetošu na snimanju. Nutkali su nas slatkišima i osećali smo se zbrinuto na setu. Sa druge strane mi smo ovde naučili da pomoću štapa i kanapa pravimo čuda - otkriva srpski umetnik.

Cenjeni glumac ističe da je saradnja sa Draganom Bjelogrlićem na snimanju televizijske serije Senke nad Balkanom bila jednako uzbudljiva i inspiritavina kao sa Rejfom Fajnsom.

- U nekim segmentima sam se osećao i komotnije nego na snimanju filma o Nurejevu. Valjda je to pitanje jezika. Mi ovde mnogo brže mislimo i rešavamo stvari na snimanju. Kod Fajnsa se komotno uradi 30 ili 50 dublova pa se to polako nijansira. Kod nas četiri ili pet dublova i gotov posao, a kvalitet isti -  kaže Dugalić.

U privatnom životu Nebojša Dugalić odan je principima pravoslavlja i vodi veoma struktuiran miran porodičan život koji u modernom vremenu nikako „ne priliči“ njegovoj glumačkoj veličini.

Dugalić kaže da je veoma teško izbeći kontekst okruženja i istorijskog trenutka u kojem danas živimo.

- Verujem da se naše sudbine i životi, odvijaju saglasno našem tretmanu svake pojedinačne situacije, svake okolnosti u kojoj se zateknemo. Čovek bira između dve stvari – ili će biti deo problema ili deo rešenja. Ne treba se sudarati sa svetom oko sebe, već saglasno sa sopstvenim darom taj svet učiniti boljim i ljubavnijim. Nebrojano puta mi se dogodilo da kada želim da se neka situacija smiri, sve dođe na svoje. Odanost pravoslavlju je stalno na proveri jer smo na iskušenju koliko zapravo suštinski verujemo u dobro i činimo dobro - navodi Dugalić.

Posle pisanja nekih beogradskih medija da će se zajedno sa porodicom iseliti u Kanadu, Dugalić kaže da se namerno nije oglašavao tim povodom.

- Čovek sanja o svojim putevima i verujem da tu gde jesmo moramo da se potrudimo da damo najbolje od sebe. Novinarsaka spekulacija se digla na neprimeren nivo i namerno nisam želeo da se oglašavam na tu temu. Sve i da sam imao plan da odem sa porodicom u Kanadu to je moja privatna stvar - rekao je Dugalić.


General Živković – zarobljenik konteksta

Posle uloge generala Živkovića u seriji Senke nad Balkanom mnogi su se zapitali kako tako blag čovek kakav je Dugalić, može da na uverljiv način odigra kontroverznu istorijsku ličnost čiji život i dan danas nije do kraja rasvetljen.

Dugalić kaže da glumac mora da se drži scenarija i problemskog sklopa koji odabran od strane reditelja za fokus na snimanju.

- Lik generala Živkovića je jako dobro napisan. On je neko ko može okrenuti jedan telefon i momentalno presuditi bilo kome. Meni je bilo važno da tretiram taj lik kao jednog od zarobljenika konteksta. Što bi rekao Šekspir: 'Moćna nužda nekada gospodari našim službama.' To nije bila samo borba interesa, već kontekst u kojem borba za opstanak izgleda brutalno. Upleteni rogovi raznih uticaja i interesa prepliću se i potiru... Udaraju jedni na druge. Sve to je dalo specijalan dramski specifukum celoj seriji - istakao je Dugalić.

Maja Gašić

Autor