Miloš Duduković: Skoro pa Meksikanac

Autor:

14.01.2018 21:15

Foto:

Foto:



U prestonici države poznate po tekili, TV serijama i sombrerosima PR menadžer agencije Right upoznao je ljude zbog kojih je Salvador Dali jednom rekao da su oni čist nadrealizam, lečio je mamurluk ljutim sosovima i brzom hranom na kioscima, a nešto je i pazario na hiljadu i po kilometara udaljenoj plaži Karmen koju zapljuskuju talasi Karipskog mora

Meksiko je definitivno država kontrasta, koja se od severa ka jugu menja iz pustinje u četinarske i tropske šume, a zatim u rajske obale Karipskog mora. Smatram sebe velikim srećnikom zato što u ovoj prelepoj zemlji imam insajdere, sestru Vanju, najboljeg druga Manuela i brojne prijatelje koje sam stekao na putovanjima, koji doprinose da je doživljavam kao drugu kuću i u šali volim da kažem da sam skoro pa Meksikanac.

Anđeo nezavisnosti

Prva tačka odakle je najbolje krenuti u osvajanje Meksiko Sitija, prestonice sa 30 miliona žitelja i urbane džungle, jeste avenija Paseo de la Reforma, velelepni bulevar dugačak skoro petnaest kilometara koji spaja istočni i zapadni deo grada, tradicionalno i moderno. Krasi ga i zaštitni znak grada, spomenik Anđela nezavisnosti. Najvažnija slavlja u životima građana Meksiko Sitija održavaju se na trgu koji okružuje ovaj spomenik, od tradicionalnih fešti za Dan revolucije i Dan nezavisnosti, do Kinsenjere, na kojoj devojčice u šarenim krinolinama proslavljaju petnaesti rođendan. Anđeo je simbol pravde i slobode pa se tu svakodnevno, između ostalog, organizuju i mirni protesti različitih grupa koje od Senata i predsednika države zahtevaju promene.

Ćurosi sa čokoladom

Uprkos tome što važi za jednu od najzagađenijih metropola, Meksiko Siti krasi i Ćapultepek, jedan od najvećih parkova u svetu, površine 686 hektara. U njemu se nalazi i istoimeni dvorac, koji je sagradio Maksimilijan Habzburški. Posle Londona, ovo je grad sa najvećim brojem muzeja, ima ih ukupno 170. Posebno bih izdvojio Antropološki i muzej Sumaja, koji je Karlos Slim posvetio svojoj ženi, sa privatnom kolekcijom sačinjenom od dela Salvadora Dalija, Rodena, Velaskeza i drugih čuvenih slikara. Kao i Muzej Fride Kalo, smešten u njenoj rodnoj kući u Kojoakanu, ili u prevodu - mestu gde žive kojoti. Taj kvart je umetnički, s kolonijalnim kućama sa šarenim fasadama, crkvama iz XVII veka, uličicama popločanim kaldrmom, biljkama hibiskusa u cvetu, sve odiše tradicijom. U njemu se, što nije nevažno, prave i najbolji ćurosi na svetu, punjeni čokoladom.

Nadrealisti

Salvador Dali je posle prve posete Meksiku rekao da je ova zemlja nadrealističnija nego njegove slike, i potpuno se slažem sa ovom tvrdnjom. Lakoća Meksikanaca da prihvataju nove trende i kombinuju ih sa svojom kuturom, kao i njihova shvatanjima sveta doveli su do toga da Meksiko zaista postane pravo umetničko delo nadrealizma.

El Dragan

Noćni život je veoma raznovrstan. Postoje lokali u kojima možete plesati salsu i sambu, kao kontrast tu su klubovi gde se pušta rok i pank ili održavaju karaoke, kao i oni u koje ulazite samo s pozivnicom. Ipak, na kraju večeri svi posetioci završe na istom mestu, pred malim kisocima u kojima se prodaju takosi, tamales i karnitas sa ljutim sosovima koji leče mamurluk. Moj omiljeni deo grada je Polanko, Beverli Hils Meksiko Sitija, u kom se nalazi ulica Masarik gde su najbolji barovi i klubovi u kojima gostuju svetski poznati di-džejovi. Kada je reč o restoranima, moram priznati da sam najbolju italijansku hranu jeo u “Il Ritrovu”, koji je ujedno i mala ambasada za naše ljude. Naime, vlasnik je Dragan, naš čovek.

Kokteli

Najbolji restorani tradicionalne kuhinje koje toplo preporučujem jesu “Azul historico” i “Los girasoles”, u kojem je čak sniman i jedan film sa Džejmsom Bondom. Najukusnije lokalno jelo za mene je piletina u sosu mole, koji se sastoji od 47 različitih namirnica, između ostalih i čilija i čokolade. Tim specijalitetom me je poslužila mama mog divnog prijatelja Luisa. Takođe, ne bi trebalo da propustite da probate meskal. Ovo piće dolazi iz državice Oahaka a dobija se od kaktusa agave. Razlikuje se od tekile koja se pravi isključivo od jedne vrste agave u regiji koja se naziva Tekila, u državi Halisko. Najoriginalniji su kokteli na bazi meskala i tekile.

Jukatan

Karipsko more me je ostavilo bez daha. Kažu da nijedna druga obala po plavetnilu mora ne može ni da se približi plažama Plaja del Karmen i Tulum u državi Jukatan. Tulum mi je posebno bio zanimljiv zbog piramida koje se nalaze na beloj, peščanoj plaži. Na malim bazarima Plaje del Karmen, kao i u okolini piramida Čičenice, još može da se čuje majanski jezik. Zanimljivost vezana za Jukatan jeste ta da kada su Španci došli na ovu obalu i pitali domorodačko stanovništvo na španskom “Kako se zove ova zemlja?”, svi su odgovarali “jukatan”, što na majanskom znači “ne razumem”. Međutim, Španci nisu imali vremena da to prevode pa su taj deo Meksika nazvali Jukatan.

Ne propustiti

U neposrednoj blizini trga Zokalo nalazi se pomalo zapušteni Tore Latinoamerikana, 44-spratni oblakoder sazidan još 1956, prvi oblakoder Latinske Amerike, koji je preživeo sve inače dosta česte zemljotrese, i s čijeg vrha se pruža fantastičan pogled na grad čije se dimenzije tek odatle mogu sagledati u pravoj meri.

Trivija

Meksiko Siti smešten je na nadmorskoj visini 2.300 metara, i turistima koji dođu treba nekoliko dana da se aklimatizuju. U tom periodu treba piti mnogo vode, a pospanost je redovna pojava.

Maja Gašić

Autor