Novak Đoković: Primarno je da se karte prodaju, a mi smo kao životinje u kavezu

Autor:

19.01.2018 14:00

Foto:

Foto:



Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u treće kolo Australijan opena pošto je u izuzetno teškim uslovima pobedio Francuza Gaela Monfisa sa 3:1 u setovima.

Novak Đoković: Imam mnogo vere i znam šta mogu da uradim (video)

Srpski teniser pozvao je organizatore gren slem turnira da vode više brige oko zdravlja igrača jer smatra da su u drugom planu, iza prodaje karata i brojnih novčanih prihoda.

Đoković je juče na Australijan openu odigrao meč protiv Monfisa u izuzetno teškim uslovima i temperaturi podloge od čak 69 stepeni.

- To su bili trenuci za koje čovek ne može u potpunosti da se spremi. Za sve postoji granica prihvatljivosti, treba uzeti u obzir zdravlje igrača, ali očigledno je to sekundarno u današnjem svetu, u sportskoj industriji čiji smo deo. Primarno je da se karte prodaju, da se zaradi novac, da se televizijskim zahtevima udovolji, a tek na četvrtom-petom mestu nalazi se ono šta igrač misli o svemu. Na neki način smo posmatrani kao životinje u kavezu - rekao je Đoković, a prenosi Sport klub iz Melburna.

Osvajač 12 gren slem titula, među kojima šest u Melburnu, naglasio je da ne želi da bude nezahvalan jer je svestan koliko mu je tenis pružio, ali smatra da ima pravo da iznese svoj stav.

- Finansijski jako dobro stojimo i privilegovan sam što se bavim sportom koji volim, ali imam pravo i smatram da je ispravno da kažem svoj stav u javnosti. Ovakvi dani nešto su o čemu treba da se razgovara i istaknu stvari koje mislimo da nisu korektne.

Kao problem vidi to što gren slem turniri imaju pravo da odlučuju o svemu, bez ikakve obaveze da se konsultuju sa teniserima.

- Na turnirima koji su pod patronatom ATP-a drugačija su pravila nego na gren slem turnirima, a oni imaju pravo da donesu bilo kakvu odluku bez ikakve konsultacije sa bilo kojim od igrača. Primer, bio sam informisan putem medija, kao i svi ostali, da planiraju možda da ozvaniče sat od 25 sekundi izmedu poena. Malo je nedostajalo da i to proguraju, a da li je neko pitao igrače? Nije. Oni imaju potpunu slobodu, sa čime ja imam problem - zaključio je Novak.

Za razliku od prethodna dva meča u Melburnu, Đoković sutra u 3. kolu Australijan opena protiv Španca Alberta Ramos-Vinjolasa igra u večernjem terminu.

Novakov trener, nekadašnji svetski prvak Andre Agasi čvrsto veruje da Novak može nadmašiti Rodžera Federera osvajanjem Australijan opena u svom prvi turniru posle šest meseci iako još na ruci nosi specijalni rukav kao ojačanje za povređeni lakat.

- Ne brinem za njegov oporavak. Najbolje je to demonstrirao u neverovatnim uskovima igre na temperaturi od 40 stepeni sa Gaelom Momfisom. Uz sve to sjajno je realizovao sve detalje izmenjenog stila igre kako bi što više rasteretio lakat. Demonstrirao je da je fizički odlično pripremljen i da tek predstoje još bolje igre. Verujem da je spreman za osvajanje prve titule posle pauze - istakao je Agasi.

Maja Gašić

Autor