Petar-Peca Popović: Kako je jedan Švajcarac otkrio šarm Savamale

Autor:

29.01.2018 12:38

Foto:

Foto:



Novinar i rok kritičar, dobitnik Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije, u intimnoj abecedi otkriva zbog čega zahvalnost za šarm Savamale dugujemo jednom Švajcarcu, kako ljubav kad prohuji završava u Bajaginoj pesmi ili Pantićevoj priči i zašto je Beograd kamena knjiga koju svuda vucara

a AZBUKA ILI ABECEDA - suvišno pitanje. Azbuka je moja, bez abecede ne mogu.

b BEOGRAD ZA POSVEĆENE: To nije grad već gard! Singidunum, Veligradon, Belogrados poleos, Alba Graeca, Alba Bulgarica, Fejervar, Belgradum, Darul Džihad, Castelbianco, Nandoralba, Veligrada, Weissenburg, Belgrad... Kamena knjiga koju svuda vucaram. Što u meni vredi odavde jeste.

c CITIRAM Ninusa Nestorovića: “Rad se ovde još više ceni nego nerad, al’ se manje plaća. Balkansku sirotinju je teško razlikovati. Tek kad joj u ratu navučeš uniformu, zna se čija je”.

č ČA-ČA-ČA kao poetsko-šeretski pozdrav za prekodunavske Ovču, Borču i Krnjaču. Čelik jeste snaga sveta, ali pod plavim beskrajom Banata jača je latica crvene ruže.

ć Ć, obično, ali ne obavezno, poslednje slovo beogradskih prezimena.

d DIGITALNA GENERACIJA. Digitalna revolucija stalno napreduje pretvarajući, redefinišući i rekonstruišući oblike društvenih odnosa i aspekte naših života. Sve se dramatično menja: mi, naše porodice, naše obrazovanje, naše okruženje, naš posao, naši odnosi sa drugima, pa i naša vlast. Digitalna generacija nije ona koja samo predviđa šta će sa kompjuterima, telekomunikacijama i medijima sve promeniti oko nas već ona to i ostvaruje. Pejzaž XXI veka davno su inicirali Pupin i Tesla kao prostor mogućnosti, nade i izbora.

dž PRVI DŽUBOKS APARAT donesen je u bistro hotela Moskva. Časopis Džuboks je maštan i pravljen u Vlajkovićevoj i u terazijskom pasažu. Rokenrol traži huk i puk. Ostalo ima.

Premijera “Zarobljenog vremena”: Film o počecima rokenrola kroz sećanja čuvenog Pece Popovića

đ ĐERAM STARI: Car ili prosjak, budi prijatelj ovog mesta!

e EVROPA je stara kurva koja je nekako i dalje privlačna. Eto razmišljanja: Znanje je znati da je paradajz voće. Mudrost je znati da paradajz ne ide u voćnu salatu.

f FRAGMENTARNO DOBA, u kojem se sva iskustva i sve umetnosti preuzimaju. Ono što nije uklesano u stenu očas se može prepraviti.

g GNEZDO KULTURE. Godine 1842. Švajcarac Peter Koran otvorio je u Savamali kafanu i gostionicu kod “Zlatnog krsta” i doveo kuvara čak iz Nemačke. Nudio je “šećernih kolača” i “izjutra fruštuk”. To beše prva kafana sa evropskom kujnom. Kasnije se preselila na Terazije. Tu je 1896. održana prva filmska predstava u Beogradu.

h HEROJI NOVOG KOVA. Nekadašnji ratnohuškači. Samoproglašene patriote iz određenih slojeva društva ili vlasti koji su početkom devedesetih “naglas zveckali oružjem” i plašili druge narode svojom spremnošću da započnu krvoproliće. U rat su poslali tuđu decu, a sebe ubrzo proglasili za mirotvorce pošto “Mir nema alterativu”.

i ISTINSKI UČITELJ! Onaj sa sposobnošću da mlade nauči da misle, a ne šta da misle.

j JEDAN GUBITNIK mi je rekao: Bugarima, Bogu i sudu ne verujem.

k KO NE VOLI SVOJE RODITELJE I RODNI KRAJ - koga voli? Kome je takav dobar?!

l LIČNI REZIME 2017: Nezaboravna godina! Dobio snaju, supruga junak, napravio film o istinskom svedoku XX veka, dobio neslućene nagrade, priredio izložbu o svom životu, dokumentarac “Zarobljeno vreme” putovao Jugom, stekao nove prijatelje. Neponovljivo.

lj LJUBAV kad prohuji završava u Bajaginoj pesmi, Pištalovoj knjizi, Pantićevoj priči ili na Tucovićevoj slici.

Zaustavljenost – Rok memorabilije: Otvorena izložba Petra Pece Popovića

m MANGUPI. Besramnici neonskog pogleda, poganog jezika i širokog srca samo su putnici u mestu rasturenih kofera. Poezija grada, to su i ovako samo porazi.

n NE. Najteže je reći ne, mada je i ne odgovor.

nj NJEGOŠEVOM ULICOM ponekad priviđam Žućka Koraća kako pod zlatnom levicom nosi ploču “Love Me Do”. Prethodno je “Rock Around the Clock” poklonio klincima na Krstu.

o OGLAS, 19. marta 1863. godine po Beogradu se oglašava S. V. Živković iz Pančeva. Objavljuje kako je izmislio vrlo praktičnu srpsku nošnju: “Gornja se haljina zove obrenovka a donja sjedinka”.

p POSTMODERNIZAM (lat. post modernus), eklektični umetnički i životni stil koji osvaja značajan prostor krajem XX veka. Polazi od uverenja da umetnik treba da prihvati sve što mu se sviđa u umetnosti bliske ili daleke prošlosti, od kemp stila do roka.

r REKE. Dunav je evropska, Sava južnoslovenska a Topčiderka beogradska!

s STVARNOST je samo vrsta zida koji nas zadržava do trenutka kad odlučimo da prođemo kroz njega. Zato stvarnost valja seći, preuređivati i pomerati. A snovi su integralni deo opstanka.

š ŠTA naši preci nisu imali 1001. godine? Naočare, mehaničke satove, prezimena, dugmad, maramice, olovke, nacionalne zastave, vereničko prstenje, odžake, kompase, karte za igranje, džepove... A šta su tada imali stanovnici Amerike i Azije? Čokoladu, kafu, čaj, krompir, pirinač, paradajz, kukuruz, prašak za pecivo, duvan, novine, štampane knjige, barut, želatin... Ratove su imali svi. Slovo koje nema puno naroda.

t TEHNOLOGIJA DUŠE je sigurno najnaprednija tehnologija koju čovek poseduje. Ima onih koji tu tehnologiju nazivaju poezijom.

u UROŠ PREDIĆ. Pošten, moralan, skroman, plemenit, otmen, obrazovan, radan, oštrouman, savestan, principijelan, veran, iskren, poliglota, mudar, sentimentalan, posvećen, stidljiv filantrop, melanholičan. Sav nestvaran, kao da nije naš.

Petar-Peca Popović o bliskom susretu sa smrću: Neću da umrem na tuđi dan

v VOLIM VRAČAR na njegovoj padini. Prostor gde ukleti autori traže svoje bivše muze, a mladi ljudi žure u pesnike.

z ZEMUN Štrausa, Getea, Šumanovića i gospodstva koje ni politika nije uspela da uništi.

ž KAO ŽELJA, a po Budi želja je najveći greh. A želja u očima starog čoveka je najuzvišeniji krik života koji postoji na zemlji.