Ivana Dudić: Magijom do dečka

Autor:

03.02.2018 19:30

Foto:

Foto:Iako vlada mađioničarskim zanatom i kao od šale vadi zečeve i golubove iz šešira, atraktivna dramska umetnica nema emotivnog partnera jer je uverena kako je sada vreme da se posveti karijeri

Osim dramskom veštinom, glumica Ivana Dudić (26), koju je šira javnost upoznala i zavolela u ulozi inspektorke Milanke u drugoj sezoni serije “Ubice mog oca”, vlada i mađioničarskom. Ovaj neobični zanat savladala je uz pomoć oca Dragoslava.

- Moj tata je pored prijatelja, mađioničara Tomislava Magija naučio da izvodi brojne trikove - kaže atraktivna glumica. - Želeo je da to znanje prenese na mog starijeg brata, ali njega to nije naročito zanimalo. Mene jeste. Jednom kada je pokušavao da jedan trik pokaže bratu, ja sam rekla da pusti mene da probam. Bio je to trik sa kartama koje mi inače nisu omiljeni rekvizit, ali iz prvog puta sam uspela. To mi je jednostavno išlo, mada su žene u ovom poslu veoma retke. Posle sam savladala i druge trikove. Najviše mi se dopala scenska magija, koja podrazumeva posebnu pripremu i traje nešto duže. Reč je o pravoj maloj predstavi koja ima uvod, razradu, zaplet i kraj i koja se izvodi uz muziku.

Ubrzo je počela javno da nastupa.

- Imala sam sedam godina kada sam u kostimu zeca ispala iz šešira, u kojem sam potom magijom stvorila mnoštvo šargarepa i učinila da se u mojoj ruci pojavi čarobni štap koji sam pretvorila u buket cveća. Neposredno nakon toga postala sam vicešampionka Balkana u mađioničarstvu. Kasnije sam se nekoliko godina profesionalno bavila ovim zanatom. Mađioničarskim nastupima otvarala sam brojne događaje, kongrese, slavlja. Radila sam sa šest golubova, zecom i pirotehnikom. Najveći izazov mi je bio da nastupam sa živim bićima, jer nikada ne možete da budete sigurni kako će da reaguju. Volela sam da stvaram golubove iz maramice, vazduha i vatre ili da u kutiju stavim tri goluba i pretvorim ih u zeca.

ULOGA BEZ TRIKA

Mađioničarstvo, kao i svaka druga profesija, ima svoje zakonitosti. Jedna od njih glasi da ne možete uticati na sve okolnosti prilikom izvođenja trikova.

- Pehovi u tom poslu nisu nimalo zabavni, a ja pamtim jedan kada se kugla koja je trebalo da levitira nije pomerila s mesta. Bilo je to na takmičenju gde u žiriju sede najbolji mađioničari čijem oku apsolutno ništa ne može da promakne i koji savršeno dobro poznaju sve trikove. U situacijama kada magija zakaže, oni gledaju kako se izvođač snalazi. Ja sam se dobro snašla, napravila sam nekoliko okreta i poteza čarobnim štapićem i lopta je u jednom trenutku krenula da levitira. Baš na tom takmičenju proglašena sam Balkanskom kraljicom magije. To iskustvo sa scenom, žirijem, publikom i adrenalinom odvelo me je potom na studije glume. Za magiju više nemam vremena, ali ta ljubav nije prestala.

Do uloge u hit seriji “Ubice mog oca” nije došla uz pomoć nekog trika. Odlučivao je samo glumački kvalitet.

- Javila sam se na opšti kasting i malo potom saznala da sam dobila ulogu inspektora Milana, kojeg su samo prebacili u ženski lik i sada je to Milanka, koju tumačim. Drago mi je što je reditelj Predrag Gaga Antonijević, pred kojim sam zaista prvi put u životu osetila tremu, imao poverenja u mene i pružio mi priliku da budem deo projekta u kojem su glumci poput Tihomira Stanića, Vuka Kostića, Marka Janketića.

Paralelno sa televizijskom gradi i pozorišnu karijeru uverena kako glumac treba da se iskaže u svim medijima.

- Igram u velikoj predstavi “Kad su cvetale tikve” Beogradskog dramskog pozorišta. Od početka sam u podeli. Prvo sam imala malu ulogu, a sada menjam koleginicu Jelisavetu Orašanin u ulozi Ljiljane, devojke Ljube Vrapčeta, kog tumači Miloš Biković. U istom pozorištu spremamo predstavu o Vladislavu Petkoviću Disu “Utopljena duša”, čija bi premijera trebalo da bude krajem februara. Glumim i u komadu “Ne oklevaj, improvizuj” u Ustanovi kulture Vuk Stefanović Karadžić, koji je zapravo nastao kao doktorski rad našeg asistenta, a kasnije i profesora Srđana J. Karanovića. S obzirom na to da je predstava sačinjena od niza vežbi improvizacija, svako izvođenje je drugačije i za nas i za publiku. Takođe, snimam drugu sezonu televizijske serije “Urgentni centar”.

Uprkos tome što joj se svakodnevno udvaraju i mlađi i stariji momci, trenutno nema emotivnog partnera.

- Nemam dečka jer nemam vremena. Dosta radim i srećna sam zbog toga. Ništa tu za sada ne bih menjala.

Maja Gašić

Autor