Svetlana Bojković o Nebojši Glogovcu: Otišao je nezamenjivi

Autor: Svetlana Stojaković

10.02.2018 17:57

Foto:

Foto:Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara 2018. godine u 49. godini života. Odlazak velikog glumca nenadoknadiv je i tragičan gubitak za srpsko pozorište, film, ali i za kulturni život čitavog domaćeg podneblja.

Glumica Svetlana Ceca Bojković emotivno priča o Nebojši, i priseća se vremena kada je sa njom zaigrao svoju prvu predstavu "Velika pljačka".

Bogdan, Fadil, Kaja, Živac, Mladen: Nezaboravne filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca

- Nebojša je bio jedno izuzetno ljudsko biće, i kao čovek i kao umetnik. Potpuno je nezamenjiv i mnogo smo izgubili njegovim odlaskom. Ja sam, kao i svi, jako potresena što je jedan čovek tako mlad, u punoj snazi svoga života i stvaralaštva, napustio ovaj svet - kaže glumica za Telegraf.

- On je bio jako duhovit, uvek smo se lepo slagali. Radili smo predstavu koja mu je možda bila prva u pozorištu, ili među prvima. To je bilo deveset i neke godine... On i Sergej su bili još studenti glume i igrali smo predstavu na Belefu koja je posle ušla u repertoar Ateljea 212. Predstava se zvala "Velika pljačka". Glogovac je uvek bio jako, jako duhovit! - kaže Ceca, a onda se prisetila scene koja se prepričava i dan danas.

Izračunavanje emocija ne može da stane u formulu: Nebojša Glogovac o psihologiji, glumi i vaspitanju dece

Naime, kada je 24. avgusta 2017. godine Svetlani Bojković uručena nagrada "Pavle Vuisić" na 52. Filmskim susretima u Nišu, Nebojša Glogovac je prokomentarisao: "Baš je krenulo Cecu, da mi je znati ko je gura".

Glumica se sa uživanjem seća tog trenutka.

- Kada sam primala nagradu on je bio u grupi glumaca koji su bili na sceni i onda je stalno govorio: "Ko li je gura, ko li je gura..." (smeh) Kada sam sišla da ga poljubim on mi je rekao: "E, pa, neka je, vala, i tebe jednom krenulo!" (smeh) - kaže umetnica, i dodaje da je, naravno, sve to bila šala.

- Šala, pa naravno da je bila šala. Ne zna se da li je bio veći čovek ili umetnik... Bio je ljudina, kao čovek visokomoralan, i ne bih mogla da osvojim šta mu je veći kvalitet, da li taj ljudski ili umetnički dar - kaže Bojkovićeva.

“Moj stariji brat i učitelj zauvek”: Beban iz “Porodičnog blaga” dirljivom porukom oprostio se od Glogovca

Svetlana se prisetila i snimanja "Porodičnog blaga", u kojem je igrala Valeriju Gavrilović, majku Zlatka Gavrilovića kojeg je igrao Nebojša Glogovac.

Објава коју дели Joe Lotrič (@doktor_rens) дана 9. Феб 2018. у 8:53 PST

- Divno! Sa njim je uvek bilo lako igrati, bio je sjajan glumac... Tu je bio još mlad. Njegova najbolja uloga je u filmu "Ustav Republike Hrvatske". Bio je veličanstven u predstavi "Hadersfild", odličan je njegov "Hamlet", pa "Razbijeni krčag"... Nema gde nije on briljirao! Uloga u "Porodičnom blagu" je bila mnogo simpatična, ali to je jedan mnogo jednostavniji glumački zadatak nego što ga je on imao u pozorišnoj literaturi - kaže Svetlana.

- Užasna je praznina i užasna tuga ostala za njim - zaključuje slavna glumica.